11 de jul. 2017

QUI PODIA SER QUI AL CASAMENT QUE VA TENIR A ANTONI GAUDÍ COM UN DELS GRANS CONVIDATS?


Fotograma  de la filmació de 1925 propietat de Frederic Fargas Texidó

Des del moment que vaig veure la "suposada" primera imatge de Gaudí en moviment en un reportatge de TV3, vaig tornar als meus, ja obsessius, dubtes existencials, culpables de gran part dels articles que omplen aquest blog.

Veient aquesta imatge del "suposat" Gaudí, un home rialler, alegre, burleta amb la càmara i bastant més "grosset" del que coneixiem, i comparant-la amb aquestes altres dues fotografies, on veiem al "confirmat" Gaudí, de figura molt més prim i posat "pausat", em pregunto si hi ha alguna manera de confirmar alguna de les dues posicions.


Darrera fotografía coneguda de Gaudí, poc abans de la seva mort, on es veu a l'arquitecte durant la processò de Corpus a Barcelona.
Retrat de l'arquitecte Antoni Gaudí

Uns dubtes que s'incrementen després dels darrers precedents: el “suposat” Gaudí entrant a l’edifici de la Universitat, que varesultar ser l'enginyer Josep Mestres.

Afegeix la llegenda

Afegeix la llegenda


El suposat retrat d’un jove Gaudí per a l’orla d’arquitectura, que era una posta de presentació en la que es representa el retrat en dibuix d’un jove que pot ser qui sap qui.


Afegeix la llegenda

I l’atribució a Gaudí  per “intermediació divina” al Sr. Tarragona,de la capella del Sagrat Cor de l’església de Sant Joan Baptista de Gràcia, quan és una obra documentada de Francesc Berenguer.


Afegeix la llegenda

Unes errades que, en alguns casos, no han rectificat tot i que s'ha demostrat que no eren correctes.
Doncs res, ara teníem “suposadament” a Gaudí en moviment, filmació guardada anys dins d’una nevera i que ha sigut l’ham comercial per a un documental de TV3… Però l’emoció ha durat poc (per mi massa), fins que els grans gaudinistes han donat les seves versions en les quals es posa en dubte que aquell home sigui Gaudí!! Però avant de noms reconeguts en la matèria gaudiniana jo ja no puc afegir res més al que diuen elles… bé, però puc fer, també, les meves suposició.

El que se sap és que aquella filmació la van fer a mitjans de maig de 1925, un any abans de la mort d’Antoni Gaudí, un 10 de juny de 1926, a causa de les ferides que li va provocar un tramvia que el va atropellar, a Montserrat, a la sortida d’un casament. Podria ser que aquell fos un casament normal, amb pocs convidats, la família i quatre amics…. però…. i quan la família és molt extensa…. els convidats es multipliquen i les opcions de trobar el nom del senyor de la barba també.

Pq dic això de la gran família… doncs comencem:


Fotografia de Joan Munné Seraní, del fons ABC
Joan Munne Seraní (1861-1938), fuster que va col.laborar amb Antoni Gaudí en diversos projectes, com la colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló i la Sagrada Família, a la casa Batlló, a la casa Botines de Lleó,  etc,  estava casat amb Concepció Mercé Estany, la qual va morir l’any 1929 al seu xalet de El Papiol, Villa Conchita. La parella va tenir cinc fills: l’Antònia (+1949), casada amb Joan Mesa Bordes;  la Josefina, casada amb el doctor Federico Gil Acebedo;  l’Isidre (+1971), la Concepció i en Joan.
Joan Bassegoda, i darrera d'ell altres gaudinistes, parlen de la col.laboració amb Gaudí d'un fill de Joan Munné a la construcció del Park Güell, i es refereixen a Agustí Munné, nom que no he trobat en cap de les esqueles que he revisat, com per exemple les de la mare, Concepció Mercé, en les quals no hi consta cap fill que es digui Agustí.
Afegeix la llegenda

Ni a l'esquela de l'única  germana  de Joan Munné Seraní, Madrona, morta a la Ronda Sant Antoni 43 de Barcelona.

Així doncs, i avançant-me a dades que aniré donant en aquest text, si Bassegoda diu que aquest "Agustí Munné" també va treballar fent "de manobra" amb Llorenç Matamala Piñol en l'elaboració dels capitells del Park Güell, per lligams familiars entre tots, possiblement es tracti del fill petit dels Munné, el qual compartia nom amb el pare. A continuación hi trobareu el fil d'unió...

El casament d’aquella primavera de 1925 al qual hi va assistir Gaudí va ser doble… doble. Els germans Isidre i Concepció Munné Mercé es van casar amb els germans Dolors i Rafael Texidó i Basulí.


Afegeix la llegenda

Els Texidó Basulí també provenien d’una àmplia família. Els tres germans, en Rafael, la Dolors i l’Andreu (+1972), eren fills d’Anastasi Texido Serra (+1928) , i de Rosa Basulí i Esteve, morta anys abans que el seu marit, el qual es va casar en segones núpcies amb Francisca Mirandas Deulofeu.

En Rafael, mort molt jove als 32 anys l'any 1933, 9 anys després del casament a Montserrat amb Conxita Munné, tenia dos fills a la seva mort, i n'esperava un altre que va néixer mesos després: la Conxita, la qual anys més tard es casaria amb l'arquitecte Josep Maria Fargas i Falp, i esdevindrien pares de Frederic Fargas Texidó, actual propietari de la filmació.


Però els Texidó Basulí també eren néts de Gaietà Texidó Roig (1849-1933) un home que va tenir una intensa vida, com a mínim matrimonialment parlant, ja que es va casar i va enviudar en tres ocasions: amb Dolors Serra Bohigas, amb Emilia Almasque Rovira i  amb Carme Ortega Farias. Segur que als seus 76 anys, i amb els 8 anys que encara li quedaven de propina, aquella primavera de 1925 no es va perdre el casament dels seus néts a Montserrat, i fins i tot hi ha qui diu que ell va ser l'autor d'aquesta filmació


El tercer fill, l’Andreu Texidó, no es va casar amb cap Munné, però va seguir enredant la troca, com a mínim pel que fa a la repetició de cognoms, casant-se amb Emilia Texidó Mata, amb la qual va tenir tres fills: l’Andreu, casat amb Carmen Bruguera; la Rosa, casada amb Joan Bruguera i Goset, hereu de l'editorial Bruguera, i en Jacint amb Glòria Solsona.

El senyor Gaietà va tenir cinc fills, l’Anastasi, en Ramon, l’Avel.lí, l’Alfons i l’Emilia, noms més o menys corrents en aquella època.  Però el senyor Gaietà també tenia un germà, en Víctor Texidó Roig, casat amb Magdalena Sans Cabré, i pare de: Paltó, Plutarc, Sócrates, Hug i Homer… i no és cap broma. Noms originals i que segur que tenen un pq.


Homer i Plató Texidó Sans van ser els dos encarregats de posar en funcionament l’emissora de Ràdio Barcelona l’any 1924. I Homer també va ser l’encarregat de passar una temporada als EEUU durant els darrers anys de la dècada dels 20, on va ser un dels tècnics que van participar en la primera emissió de televisió. A la seva tornada a Barcelona, Francesc Macià li va encarregar la direcció del RAC (Ràdio Associació de Catalunya) i crear una emissora de televisió, projecte que es va veure truncat amb l’esclat de la Guerra Civil Española.Retrat de l'escultor Llorenç Matamala

I tota aquesta família, possiblement també van assistir al casament dels seus cosins a Montserrat on segurament també hi va assistir part de la família de dos altres escultors i col.laboradors de Gaudí, els Matamala i Flotats, que també formaven part de la família dels nuvis, ja que el petit dels germans Munné, en Joan, es va casar amb Teresa Matamala Flotats (+1977), filla de l’escultor, amic i col.laborador de Gaudí, Llorenç Matamala i Piñol (1856-1927) i de Caterina Flotats Llucià;  néta de l’escultor, amic i col.laborador de Gaudí, Joan Flotats i Llucià (1847-1917); neboda de l’escultor Carles Flotats Galtés (1880-1949); i germana de l’escultor, amic i col.laborador de Gaudí, Joan Matamala Flotats (1893-1977), el qual també va ser l’autor del retrat escultòric de l’arquitecte, i persona encarregada de realitzar la màscara mortuòria d’aquest, quan va morir l’any 1926.
Màscara mortuòria de Gaudí que li va fer el mateix Joan Matamala FlotatsAixí doncs, us deixo feina de cara a l’estiu. Potser els descendents dels Munné Texidó - Texidó Munne no només tenen la filmació del casament, i que en algun vell àlbum poden trobar les fotos d’aquell gran dia a Montserrat… i amb elles es pot anar descartant convidants, posant nom i cognom als retrats, fins trobar qui pot ser, en cas de no ser Gaudí, aquell home gran, de barba blanca i caminar decidit que té coses que poden recordar a l'arquitecte i coses que ens l’allunyen…..Bust de Gaudí realitzat per Joan Matamala

1 comentari:

Anònim ha dit...

Hi ha una foto que es pot comparar amb la imatge de la filmació que diria que és la més similar (on també hi surt somrient per accident), per la forma de la barba, la forma del nas (l'os que se li marca al nas que Matamala remarca bé és el més destacable), els pòmuls, l'altura de l'orella esquerra i la forma de les seies i dels orificis oculars. Encara que l'orella dreta sembla que sobresurti més que en la resta de fotos autentificades.
La foto és aquesta: josamotril.files.wordpress.com/2010/11/gaudi1.jpg
Caldria tenir en compte que a gairebé totes les fotos disponibles de Gaudí apareix amb un aspecte certament canviant. En algunes fotos de jove sembla tenir una cara més rodona i a mida que va envellint sembla que va perdent pes. Fins al punt que en les últimes fotos sembla més prim.
Al contrari que la Càtedra Gaudí, crec que hi ha moltes possibilitats de que ho sigui però tot i així s'hauria d'investigar. Hi han moltes persones que s'assemblen a altres. Aquí hi han uns quants exemples: mymodernmet.com/museum-doppelgangers/

Publica un comentari a l'entrada