2 de març 2017

MAS I FONDEVILA I LES PROCESSONS SITGETANES. VAAAAA..... QUÈ US SEMBLA SI L'AJUNTAMENT DE SITGES EL REGALA ALS SEUS ESTIMATS VILATANS?Avui no m'allargo, ja que es tracta de gaudir amb la visió d'aquest magnífic quadre que podreu veure en directe exposat a la Fira d'Art Modern i Antic de Barcelona, FAMA, que ahir es van inaugurar a les Drassanes de Barcelona. 

Fa just avui 5 anys, el 2 de març de 2012, vaig penjar aquí aquest post en el que reclamava la necessitat d'adquirir, per part de les nostres institucions, algunes de les magnífiques obres que de tant en tant surten al mercat: 

"Doncs no estic gens d'acord amb la darrera afirmació del senyor Mascarell. El problema del contingut és molt important. Si un museu no incorpora en el seus objectius destinar part del pressupost en ampliar la seva col.lecció, els visitants, i especialment els autòctons, que acudeixen per primera vegada a un museu, difícilment repetiran si no hi ha alguna cosa diferent que els hi faci tornar......... i ara arribo al que volia arribar! Tot i el mal moment econòmic, és moment d'aprofitar les grans oportunitats en art que omplen el mercat català? M'avanço una mica i ja us dic que si, que el govern de la Generalitat, Diputacions, Ajuntament, Consorcis.... haurien de fer un "petit" esforç i destinar part del seu pressupost a noves adquisicions."

Doncs avui torno a pensar el mateix quan em planto davant d'aquest quadre, una gran obra (3m x 1,5m) realitzada per Arcadi Mas i Fondevila (Barcelona, 1852- Sitges, 1934) l'any 1917 i en la que es pot veure una processó davant de l'ermita de Sant Sebastià de Sitges. Sí, no dic que sigui una processó de Sant Sebastià, ja que el sant que es porta no és Sant Sebastià. I l'ambient que es respira no és el d'un dia d'hivern que correspondria a la diada de Sant Sebastià, el 20 de gener, sino és un dia de calor, d'estiu. Un 24 d'agost, dia de Sant Bartomeu i Festa Major de Sitges? Però el Sant que pinta Mas i Fondevila sembla més un sant penitent.... Sant LLi, que celebra la seva diada el 25 d'agost?

Imatge de Sant Sebastià a l'ermita de Sitges
Imatge Sant Bartomeu, de la parròquia de Sitges.

Doncs avui, 8 de març, l'Evarist m'ha obert els ulls amb un comentari a l'entrada.... un sant més castís i madrileny...... SANT ISIDRE.... el 15 de maig...... el patró dels agricultors.... d'aquí la fulla de parra que porta la nena a la mà, i els carros que van al final de la processó!!!! I l'aixada que porta el Sant a les mans mentre resa!!!

Així com també aquesta fotografia del blog de Sebastià Giménez Mirabent, de la processó de Sant Isidre de l'any 1895 al seu pas pel Cap de la Vila de Sitges. 

Añadir leyenda


Moltes gràcies per la teva col.laboració!!!

Afegeix la llegenda
Sant Isidre, un sant amb molta importància a Sitges! Qui no ha anat fins a la Creu de Sant Isidre al costat de l'ermita de la Trinitat? Per no parlar del Carrer de Sant Isidre (on hi he viscut moltes coses)... mireu aquestes rajoles col.locades al carrer sitgetà, fotografiades per Josep Maria Alegre....
El dia de Sant Isidre a Sitges, fins la Guerra Civil, era festa grossa.... El dia del Sant Patró de la Pagesia es celebrava a les 6 del matí un solemne ofici a la parròquia  per anar en processó fins a Les Forques, on hi ha la Creu de Sant Isidre. La Punta, 18-5-1930


En un article a l'Eco de Sitges del 14 de maig de 1944, Soler Tasis escriu un complert article sobre la festivitat de Sant Isidre a Sitges, on destaco aquest paràgraf....


Afegeix la llegenda


Aquest quadre és una obra tardana del pintor en la que hi podem trobar figures que ja havia pintat en altres quadres, com per exemple a la Processó de Corpus davant de l'ermita del Vinyet de 1886. 

Així com aquest altre quadre (60cm x 100 cm) de 1926 d'una processó baixant per la platja de Sant Sebastià de Sitges. Aquest quadre mostra alguna diferència amb el de 1917. Primer el sant... que aquest sí que sembla ser la imatge de Sant Sebastià. I l'altre la vestimenta dels assistents, que mostren un dia més fred, solejat però d'hivern com podria ser la diada del 20 de gener de 1926?
Comparació de les dues imatges de Sant de les dues obres que tenen l'ermita de Sant Sebastià com escenari.


I per acabar amb les comparacions, aquest altres dos quadre de Mas i Fondevila d'una sortida d'ofici en un Sitges una mica diferent al real... però que té moltes coses que ens recorda la nostra Festa Major. 

Afegeix la llegenda

Res, i fins aquí.... ja que si en voleu saber moooooollllltttt més sobre Arcadi Mas i Fondevila recordeu que teniu un gran llibre per consultar..... ;-)))
Afegeix la llegendaI tornem per uns moments al quadre de la processó de 1917. Darrera de la tela hi ha moltes pistes per poder seguir "el camí" de l'obra.    


El tranportista, que va portar "2 bultos" des de Barcelona a Sitges va ser Francisco Yll, amb seu al carrer Parelladas 58 de Sitges, direcció que canvia durant els primers anys dels anys vint del segle XX. 


Afegeix la llegenda

Anunci publicat al Baluard de Sitges,1916Anunci publicat a La Punta, 1924
El nom d'Arcadi Mas i la direcció de Claris 30, 3, que coincideix amb el taller del pintor a Barcelona.Aquest dada és de la primera propietària del quadre? Consuelo Pascual, Calle Salvador 15, 4º 2º pta. 
Aquesta etiqueta de quan es va tornar a vendre a la Sala Parés l'any 1977, quan creiem que va passar a mans  dels actuals propietaris.Ara gaudiu molt de tots els detalls. 


3 comentaris:

evarist ha dit...

JO crec que podria ser un altre sant, un sant més castís i madrileny, amb això t'ho dic tot.

Criticartt Beli ha dit...

Moooooltes gráciessss!!!! ja ho he posat a l'article!!! i gràcies per voler-ho compartir!!!

Enric Amat Alfonso ha dit...

El segon quadre de processons, el de 60 x 100 cm., va sortir en subhasta fa unes setmanes per 25.000 € (preu de sortida sense despeses). És un preu una mica alt per a un particular, però a l´abast d´un ajuntament. A la subhasta el titolaven "Processó de Sant Bertomeu", però la roba de la gent deixa ben clar que no és el mes d´agost.

Publica un comentari a l'entrada