28 de set. 2016

NOVA PÍNDOLA PER L'ANY RAMON CASAS. EL RETRAT DEL CERAMISTA JOSEP GUARDIOLA I BONETJosep Guardiola i Bonet, artista, al seu taller del carrer Mozart de Barcelona.

Seguint amb els artícles que he anat publicant aquest darrers mesos,  com a píndoles de l'Any Casas (Ramon Casas vs Lluís Graner, A los toros o el quadre retallat, el retrat de la Senyoreta B, i el Senyor Bofill de Sitges) estudis que han tingut com a punt d'inflexió la Carta al President Puigdemont, avui torno a escriure un article que, al final, només és una reflexió sobre la necessitat de voler trobar resposta, ja sigui recorrent al coneixement dels experts, com a l'estudi i/o documentació, als dubtes que et puguin sorgir davant la visió i observació d'una obra (o qualsevol cosa amb la que et puguis creuar al llarg de la vida), tot i que sembli que aquests dubtes només els tinguis tu (o no). 

Durant aquest estiu, i dins dels actes de l’Any Ramon Casas,  diverses poblacions catalanes han presentat exposicions, conferències, rutes, etc.... Un d’aquests actes va ser l’exposició de reproduccions d’obres de Ramon Casas, algunes sembla que inèdites, a la Biblioteca de Navarcles. Entre les fotografies de quadres que allà es van mostrar em va cridar l’atenció el retrat del ceramista Josep Guardiola i Bonet, suposadament realitzat per Ramon Casas. 

Però què em va cridar l’atenció d’aquest retrat? i pq dic que és “suposadament” obra de Casas? A primera vista l’ estil, el dibuix, el color, i la manera de tractar el rostre que presenta aquest retrat em porta a pensar que potser no sigui realment una obra de Ramon Casas, tot i que la firma així ho indiqui, un fet no molt destacable si pensem en altres "suposades" obres de Casas també firmades, com les que publiquem ara aquí:
Ramon Casas va ser un gran retratista, qualitat i  capacitat que va quedar plasmada en la gran quantitat de retrats que l’artista va realitzar al llarg de la seva carrera, ja fossin al carbó, oli i/o pastel. Un projecte interessant són les dues sèries de retrats, més de 600 obres, en les que Casas va retratar figures destacades, majoritàriament homes, de la cultura, societat, política, economia.... catalana, espanyola, europea i en algun cas, fins i tot mundial. Un conjunt de peces, realitzades principalment entre els darrers anys  del segle XIX i els primers anys del XX, que formen part de la col.lecció del MNAC.

Si algú té temps i paciència de mirar un per un aquests retrats, no només acabarà sent un gran expert en l'obra de Ramon Casas, sinó que també se n'adonarà que la mà de Ramon Casas  no es “troba” en aquest retrat de Guardiola que es va presentar a Navarcles.... 

Pq, suposant que l’obra sigui de Ramon Casas, l'artista va "tallar" els peus del retratat quan no ho fa gairebé en cap altre dels retratats? I, com és que la firma es sobreposa al dibuix? No serà que originàriament el retrat de Guardiola era de cos sencer i que es va retallar per la part inferior, eliminant la firma del seu autor, firmant posteriorment amb el nom de R. Casas? 

Potser són únicament suposicions meves,  però pq pugueu tenir la vostra opinió, us deixo aquí aquest retrat del ceramista compartint espai amb altres retrats realitzats per Ramon Casas, uns dibuixos de semblant composició, posició... però, al meu entendre, de diferent execució.

Retrat de Josep Guardiola i Bonet atribuït a Ramon Casas

Josep Guardiola i Bonet (1869-1950)

Però un cop deixades de banda aquestes suposicions i/o especulacions sobre l’autoria real del retrat, la curiositat em va portar a voler saber més sobre la vida o obra de Josep Guardiola i Bonet. 

Tenia relació amb Navarcles, població que ha donat a conéixer aquest dibuix? Va ser Josep Guardiola amic de Ramon Casas? Quan es va poder realitzar aquest retrat, en el que apareix representat un home ja molt gran?... I a aquestes van seguir moltes altres preguntes, que em van portar a investigar una mica  a  Guardiola, reconegut ceramista, crític d'art, poeta, i a la vegada que un interessantíssim, però (encara) massa desconegut pintor i escultor. 


Aquí no m'allargaré a explicar la vida i obra de Josep Guardiola, m'ho reservo per a un article posterior, però familiarment no em consta cap relació directa amb Navarcles. 

Josep Guardiola i Bonet va néixer a la Vila de Gràcia el 27 de juny de 1869. Fill d’Anton Guardiola i Gorgues, nascut a Tàrrega (Lleida) el 8 de febrer de 1830, i de Josefa Bonet, procedent de la Vila de Cornudella (Tarragona). La parella va tenir vuit fills, dels quals només dos van arribar a l’adolescència, tot i que amb la mort de la filla l’11 d’agost de 1882, als 19 anys, només va quedar Josep. 

Cap a 1874 la família es va traslladar del carrer Argüelles al veí carrer Montmany, tot i que al cap de pocs mesos van tornar a canviar de domicili, passant a viure a la carretera de Mataró 265 del poble de Sant Martí de Provençals, on hi havien recol.locat la fàbrica tèxtil en la qual treballaven la mare i el pare, aquest últim, veler. 

Retrat de Jordi Guardiola Sallent, fill de
Josep Guardiola
A finals del segle XIX, quan els pares deixen la fàbrica, i amb la mort recent de la filla, la poca família que resta torna a la Vila de Gràcia, al carrer Bonavista 16, casa on, anys més tard, Guardiola viurà amb la seva esposa, Maria de l'A. Sallent i Bonet, i amb el fill de la parella, Jordi, que moriria el 3 d'agost de 1919 amb poc més de 15 anys, i quan ja havia començat a seguir les petjades artístiques del seu pare. 

Retrat de l'esposa Maria Sallent,
realitzada per Guardiola
l'any 1948.
Però abans d'aquest dur episodi, l'any 1911, i després de passar uns mesos molt apartat de la família degut al tifus que patia,  i que el va fer estar vuit mesos allunyat de la família i de la feina, la mort del seu sogre, el doctor Sallent, va suposar poder disposar d'una casa al carrer Mozart, on va poder instal.lar l'any 1914 el seu taller, un espai essencial per al creixement artístic de Guardiola. 

La Vila de Gràcia seria, doncs, el principal escenari de la vida de Josep Guardiola, ja que en ella hi va néixer, créixer, enamorar, casar, viure, plorar, treballar, crear, exposar..... i també hi va morir  el dia 31 de desembre de 1950 als 81 anys. 

No he trobat cap dada que m'uneixi Guardiola amb la població de Navarcles. La dada més propera ens porta a la farmàcia Esteve de Manresa, que durant la dècada dels anys 20 va encarregar a Guardiola els pots de ceràmica. Però la meva investigació encara no ha acabat.
I la relació amb Ramon Casas?

Durant el mes d'agost de 1928, en el Butlletí del Club Excursionista de Gràcia, el mateix Josep Guardiola escriu la seva autobiografia fins aquell moment, una història que va ser continuada pel seu gran amic Miquel Saperas, que l'any 1949 va publicar un petit "assaig biogràfic" del mateix Guardiola.

En ells es van enumerant els principals moments de la vida personal i artística de Guardiola, va fent referència als persones que en un moment o altre han passat "deixant petjada" per la seva persona... i el nom de Ramon Casas no es nomena en cap moment. 

Potser no es van trobar durant els primers anys de vida i formació, ja que tot i ser de la mateixa generació, Ramon Casas tenia tres anys i mig més que Guardiola, la seva diferent classe social feia difícil aquesta trobada. 

Els dos artistes van tenir molt clar, des de nens, que volien dedicar-se a l'art. Als 12 anys Guardiola va començar el seu aprenentatge amb les classes que va rebre de Lluís Rigalt, i posteriorment  va assistir al taller del pintor Ramon Amado. Durant aquells darrers anys del XIX  Casas ja havia començat els seus estudis artístics i ja havia viatjat a París.

Als 16 anys Guardiola va fer-se soci del Centre d'Aquarel.lites i allà va poder veure en directe el treball de grans artistes com Ramiro Lorenzale, els germans Llimona, Rusiñol, Gimeno, Clarasó i altres. Tots ells, anys més tard acabarien dividint-se i fundant el Cercle Artistic i el Cercle Artístic de Sant Lluc.

L'any 1887 Guardiola va passar unes dures oposicions per entrar l'Escola Llotja de Barcelona on va es va fer amic de reconeguts artistes com Hermen Anglada, Rodriguez Codolà, Ricard Urgell, Triadó, Sebastià Junyent, Isidre Nonell, Ricard Canals, Mir, Suner i Prucendi Bertrana. 

A finals del segle XIX principis del XX, quan Ramon Casas va realitzar la seva primera col.lecció de retrats de personatges il.lustres, Guardiola encara era un pintor de parets, encara no era un ceramista reconegut.

On segur que es van poder coincidir i mantenir una "amistat" va ser a la Sala Parés del carrer de Petritxol de Barcelona, saló on els dos artistes van exposar diverses vegades. Tot i que Guardiola hi exposava, amb més o menys èxit, els seus quadres des de l'any 1909, no va ser fins l'any 1918 que va realitzar la seva primera exposició de ceràmica, amb grans crítiques i reconeixements, com  la medalla de Plata que va obternir l'any 1926 a l'Esposició Internacional de Philadelphia, que el van acompanyar fins al final de la seva etapa artística. Quan el 29 de febrer de l'any 1932 mor Ramon Casas als 66 anys, Josep Guardiola,  un home de 63 anys i amb una llarga experiència al darrers, tal i com podem reflectit en l'autoretrat realitzat aquell mateix any, es trobava en el moment més dolç de la seva carrera artística, preparant la marxa als tallers de ceràmica francesos Sevres, on va cridat per treballar-hi una temporada, i on va tornar-hi durant els anys de la Guerra Civil Espanyola. 

Josep Guardiola sempre va estar molt lligat a la Sala Parés, i va ser un dels convidats a la presentació de l'escultura de Clarà, l'Apol.lo, que estava destinada als jardins de la casa de Sant Salvador del músic Pau Casals. L'acte va tenir lloc el 23 de febrer de 1935, just tres anys després de la mort de Ramon Casas, i en aquesta fotografia podem veure als dos protagonistes de l'acte, Clarà i Casals, a l'esquerra de l'escultura, i a Josep Guardiola a la dreta de la imatge, amb una posició i una fsonomia que ens recorda molt al dibuix que d'ell es va presentar a Navarcles aquest estiu. 

Fotografia de l'acte de presentació de l'escultura de Clarà.

En definitiva, que Josep Guardiola és un artista importantíssim la figura i l'obra del qual és necessari que torni a ser valorada i recordada, i que estaria bé saber més d'ell, i així qui sap si podríem arribar a saber qui li va fer el retrat que es va presentar dins dels actes de l'Any Ramon Casas a la biblioteca de Navarcles. 

I tenir clar que els "dubtes" en l'art poden ser bons, ja que fa que a partir d'un d'aquests "dubtes" (que potser un expert en el tema el pot aclarir en un tancar i obrir d'ulls, sense tenir que aguantar tot aquest rotllo sobre un altre artista)  puguem arribar a conèixer altres autors interessantíssims, com fou Josep Guardiola.  Seguirà... ;-)15 de set. 2016

TOTS ELS CAMINS A SANTA MARIA DE RIPOLL EM PORTEN FINS A GAUDÍ? 3era PART D'UN MATEIX ESTUDIFotografia del Monestir de Santa Maria de Ripoll. Autor desconegut. (AFCEC)


Amb aquest article d’avui torno a quatre anys enrere, segueixo amb un tema que ja vaig tractar en dos textos publicats en aquest blog durant els mesos d’abril (Enredar la troca. Gaudí vs. Francesc Rogent) i de desembre de 2012 (A la mort de Joan Bassegoda. L'altar del monestir de Ripoll i Gaudí) i on em preguntava sobre la possibilitat que l’arquitecte Antoni Gaudí fos un dels professionals que van participar en la restauració del monestir de Santa Maria de Ripoll. 

Per a arribar fins a aquesta “suposició”, pq ara per ara segueix sent una suposició, vaig necessitar topar-me casualment amb una notícia que publicava La Vanguardia del 20 de març de 1889: 

“El arquitecto D. Antoni Gaudí se ha encargado de las obras del altar mayor de la iglesia de Santa Maria de Ripoll que se está restaurando”.

La mateixa nota que un dia més tard també apareixia a la premsa gironina, La Nueva Lucha

Al diari La Dinastia del 4 d’abril de 1889 es repeteix el que s’havia publicat uns dies abans: 

“Aplazado para el venidero año la ceremonia de consagración del cenobio de Santa Maria de Ripoll. El altar mayor de esta basílica será obra del arquitecto don Antonio Gaudí. Se destina para sufragar los gastos correspondientes al coro del mencionado altar, que recordará el magnífico que había existido, el donativo de la Reina Regente, con otras cantidades ofrecidas por personas amantes del arte y de las tradiciones de nuestra tierra”. 

La nota va tenir el seu ressò en els dies següents en altres publicacions espanyoles com El Ripollès (24/3/1889), La Voz del Pirineo (30/3/1889), El Possibilista (31/3/1889) o La Dinastia (04/04/1889).

Potser va ser un error, però tampoc he trobat cap altre nota en la que l’arquitecte Gaudí, en aquells anys en ple auge de la seva carrera professional,  rectifiqui aquesta notícia, un fet que potser no ens serveix per donar total credibilitat a la notícia, però em fa pensar que no la podem deixar de banda.

Fotografia de Joaquim Morelló, realitzada abans de 1912 del baldaquí a l'altar Major. (AFCEC)

Dos anys més tard al setmanari El Siglo Futuro del 29 de setembre de 1891  una nova nota atribueix l’altar major al “jove arquitecto Sr. Rogent”, autor també de l’altar del Sant Crist en una de les set capelles del creuer. Revisant l'hemeroteca puc dir que aquesta notícia no va patir el mateix efecte "tsunami" que la que atribuïa l'altar major a Gaudí, tot i que si que hi ha moltes notícies que ens parlen de la col.laboració de Francesc Rogent i Pedrosa (1861-1898), autor també de la conversió de les velles casetes de pescadors sitgetanes en el reconegut Cau Ferrat de Rusiñol,  en les obres de restauració del monestir de Ripoll. 


Fins aquí em vaig quedar a desembre de 2012, fa gairebé 4 anys. No us nego que aquells dies hi vaig seguir donant voltes, però poc a poc ho vaig anar abandonant fins que fa pocs dies, i buscant informació sobre un altre tema diferent, vaig trobar noves dades que segueixen relacionant a Antoni Gaudí amb el disseny d’aquest altar major, encara que sigui de manera indirecta. 

A La Veu de Montserrat de l’1 de desembre de 1888, tres mesos abans de la notícia a La Vanguardia sobre l’autoria de Gaudí en el disseny de l’altar, llegim una crònica sobre les obres de restauració del monestir de Ripoll. En aquesta  tracten la visita del bisbe a les obres, juntament amb l’arquitecte director Elies Rogent, i els joves arquitectes Rogent i Amigó, un grup d’especialistes que van estudiar els escassos fragments de mosaic del segle XI que es conservaven i així “assolir una reconstrucció aproximada (per al quadrat central del creuer), un encàrrec que se li va fer a l’artista Sr. Pellarín, autor de mosaic de la cripta de la Sagrada Família de Barcelona”. 

Pocs dies més tard, a la mateixa La Veu de Montserrat es publica una nova nota, repetida en 6 de gener de 1889 a Lo Catalanista:

“En lo Monestir de Ripoll van seguint las obras, encar que s’ha reduhit ja la brigada de treballadors. Lo frontó s’està acabant y ab ell quedará terminada la restauració de la massa del edifici. (….) Pracitcadas ja las excavacions necessarias en lo presbiteri, pera descubrir tots los vestigis de las primitivas iglesias de Ripoll, y no haventse troba mes que las pesulturas que ja mencionarem días passats, s’ha precedit á terraplenar tot lo sal del crehuer, pera colocarhi’l paviment de mosaich, reproducció del antich que hi havía del temps de Abat Oliva. Aquest mosaich ja te qui’l costeja, y sa execusió’s confia al artista Pellarin, que te acreditada sa pericia ab paviments com lo de la cripta de la Sagrada Familia de Barcelona”.  (sic.)

L’artista Luigi (Luís) Pellarín fou un expert en l’art del mosaic romà. Procedent  d’Itàlia, possiblement membre de la família del reconegut mestre mosaistic Pietro Pellarin, de Friuli, Piemont, va arribar a Barcelona durant la década dels 80 de segle XIX. Aquí realitzà diversos treballs entre els quals destaca la col.laboració amb l’arquitecte Joan Martorell realitzant els paviments de l’església de les Saleses al Passeig de Sant Joan de Barcelona. 

Segons afirmava el Dr. Joan Bassegoda, Antoni Gaudí, deixeble, col.laborador  i amic de Martorell, també va participar en el disseny d’alguns punts d’aquest projecte, realitzant el disseny  de l’enteixinat central del sostre de l’església. Fou el mateix Martorell qui va recomanar a Gaudí com a nou director de les obres del Temple expiatori de la Sagrada Família, projecte que va agafar oficialment el 3 de novembre de 1883, substituint en el càrrec a Francesc de Paula Villar, el qual ja havia deixat a mig fer la cripta de la basílica, espai que anys més tard seria decorat amb mosaics realitzats pel mateix Louis Pellarín.

Mosaics cripta Sagrada Família

Mosaics cripta Sagrada Família

Mosaics cripta Sagrada Família


També es creu que l’any 1888 Pellarín fou l’encarregat de realitzar els treballs de mosaic pel pavelló reial, actualment conegut com a Palauet Albéniz, de l’Exposició Universal de Barcelona.  Aquell mateix any Pellarín també consta com un dels expositors espanyols que van participar en aquesta gran fira on va obetenir una medalla. 

Sobre aquest artesà hem trobat poca informació i cap fa menció a la participació d’aquest en el paviment de Santa Maria de Ripoll. Les poques referències s’han publicat a la tesi doctoral “La Rinascita dell’arte musiva in epoca moderna in Europa. La tradizione del mosaico in Italia, in Spagna e in Ingliterra” de l’històriadora de l’art italiana, la Dra. Ottobrina Voccoli, presentada l’any 2010 a la Universitat de Barcelona; i al llibre Tessel.la a Tessel.la. Els mosaïcistes del taller de Sant-Yago Padrós, d’Ana Ferández Álvarez, publicat l’any 2010 per la Fundació Torre del Palau.   

Així doncs, fàcilment Antoni Gaudí i Luigi Pellarin, col.laboradors de l’arquitecte Joan Martorell,  podrien haver treballat conjuntament en la reforma de l’altar i del paviment de Santa Maria de Ripoll…. una afirmació que encara es pot veure amb més possibilitats de ser real si introduïm un altre personatge molt lligat a la vida i obra de Gaudí.

A El Siglo Futuro i a La Iberia del 21 de gener de 1890 i al Diario oficial de avisos de Madrid del 22 de gener de 1890 es publica una notícia que introdueix aquest nou protagonista: 

“Según dicen en Barcelona el opulento capitalista don Eusebio Güell ha regalado para ser colocadas en el baldaquino del monasterio de Ripoll dos magníficas columnas de alabastro oriental que proceden de las canteras que dicho señor posee en Garraf. Las comunas son de una sola pieza y miden 12 palmos de altura”

Al  Eco de Sitges del 9 de febrer de 1890 es publicava: 

“Don Emilio Güell ha regalado cuatro magníficas columnas de alabastro oriental, procedentes de las canteras que este acaudalado propietario posee en las costas de Garraf con destino al altar mayor de la iglesia de Santa María de Ripoll. Estas columnas que son de una sola pieza de unos 2,50 metros de alto, han sido labradas por el señor Ventura”. 


Els marbristes Ventura Hermanos, amb tallers a Ronda Sant Antoni número 70 i Carrer de Muntaner número 6 de Barcelona, van ser els grans col.laboradors de Gaudí en la realització dels treballs de marbre del Palau Güell de Barcelona, obra realitzada entre 1886 i 1888.  Igual que les columnes regalades per Eusebi Güell a Santa Maria de Ripoll, la majoria de la pedra utilitzada per a la decoració del Palau Güell, on també trobem “alabastre oriental sanguini” a  parets i elements estructurals de l’edifici, procedien de les pedreres que el propietari tenia al massís del Garraf. 

L'alabastre oriental és una tipologia d'alabastre calcari, molt translúcid i que permet ser polit. Un exemple prodria ser aquestes columnes... però no són les que busquem i no sabem ben bé com estaven treballades.... 

A la Monografia de la Casa Palau y Museu del Excm. Sr. D. Eusebi Güell y Bacigalupi, publicada pel Centre Excursionista de Catalunya l’any 1894, trobem un catàleg d’especialitats artístiques, i dins del capítol d’escultures ens descriu:

“En altre del corredors (vestíbul del entressol) hi ha guardadas tres columnas de alabastre oriental, de la pedrera de Garraf, notables com á pessas de gran dimensió (prop de 3 metres).” (sic.)


Unes característiques similars, per no dir exactes, a les columnes que van col.locar a Santa Maria de Ripoll……

També van ser els germans Ventura els encarregats de realitzar l’any 1884 l’altar de marbre per a l’església de Portbou, projecte realitzat per l’arquitecte Joan Martorell, ja anomenat en aquest article. Joan Bassegoda, i posteriorment Xavier Jove, també tenen la teoria que Antoni Gaudí va col.laborar un cop més amb el seu mestre en aquest projecte gironí….

Així doncs no seria gens desencaminada la hipòtesis que Eusebi Güell hauria encarregat al taller Ventura l’elaboració de les columnes de marbre que Antoni Gaudí hauria dissenyat per a l’altar major de Santa Maria de Ripoll. Però a dia d’avui no tenim cap document que ho certifiqui. 

Foto de l'altar realitzada per Jaume Biosca 1919 (AFCEC)

El dissabte 17 de juny de 1893, pocs dies abans de la inauguració es diu:

“Lo Sr. Vives de Barcelona, escultor en marbre, ha enviat ja a Ripoll la part de l’altar major que se li havia encarregat, y juntament hi ha enviat també les quatre làpides de marbre treballades y gravades amb molt d’art”.

Es tracta d’unes peces realitzades pels escultors Vives i Albareda de Barcelona. Un any abans, a La Vanguardia del 14 d’octubre de 1892 ja es publica una notícia sobre algun d’aquests elements artístics destinats a Ripoll: 

“Hemos tenido ocasión de ver en el taller que para labrar mármoles tienen los escultores señores Vives y Albareda en la calle de Floridablanca esquiba a la de Villarroel, dos preciosos sarcófagos que, con planos del arquitecto señor Rogent, han construido por encargo de la distinguida familia de Prats y Roquer, con destino a una capilla que será instalada en el histórico monasterio de Ripoll.

Foto realitzada l'any 1927 per Carles Fargas (AFCEC)

El dia 2 de juliol de 1893 el bisbe Josep Morgades va beneir el nou altar major, tot i que les obres de restauració no estaven acabades i van seguir durant uns quans anys més. 


A l’estudi de Maria Pilar Soler sobre el Cimbori de Ripoll, publicat l’any 1990, s’assegura que Gaudí va assessorar a l’arquitecte Joan Rubió i Bellver, deixeble seu, sobre on era el millor lloc per situar el baldaquí que Rubió havia dissenyat per al monestir, decidint que aquest hauria d’estar al centre del creuer de la basílica. La peça, que va ser destruïda durant la Guerra Civil, estava envoltada per cinc bells tapissos realitzats per Joan Llimona, obres que es van salvar i que actualment es conserven restaurades. L’altar major de la Basílica de Santa Maria de Ripoll, amb el baldaquí i els plafons de Llimona, fou inaugurat el dia 28 d’abril de 1912 amb una solemne missa.


Com eren les columnes d'alabastre oriental que van regalar  Eusebi Güell? Quan van desaparèix? Pq Gaudí va opinar sobre on posar aquest baldaquí? Com és que se li va encarregar a Joan Rubió aquest projecte? Doncs segueixo deixant el tema obert... seguirem!!!

7 de set. 2016

EXPOSICIÓ "ENRIC GALWEY A LA GARRIGA" O COM ELS XAVIERS ET FAN ENTRAR A LA "SECTA GALWEYANA"

Retrat d'Enric Galwey realitzat per Ramon Casas.

El dimecres 14 de setembre de 1927, a la Vanguardia es publicava la següent notícia:

“La Garriga.  En el salón del “Céntric Club” se inauguró una escogida exposición de cuadros del artista don Enrique Galwey.
Con este fin los socios de dicho centro y en homenaje al artista organizaron un escogido repertorio de festejos.
Se vio concurridísimo de distinguida colonia veraniega, tanto de la localidad como de los pueblos vecinos.
La exposición viene siendo muy visitada.”Doncs aquest divendres 9 de setembre de 2016, 89 anys després, alguns  dels  paisatges que Enric Galwey i Garcia (Barcelona, 1864-1931) va realitzar durant les seves moltes temporades a la Garriga, tornaran a ser exposats a la població. Aquest cop el lloc triat no és el Céntric Club, sinó que serà a la Sala Andreu Dameson, a la Plaça Dachs.  

Em costa començar aquest article….tinc masses coses a dir, masses idees per posar en clar, i molta gent a qui donar-li les gràcies….. així que potser millor que comencem pel començament.

Fa tres anys en Xavi Triadó, amic, fill d’amics i mestres, company de carrera, 99% culé per convicció i 1% per portar la contraria al seu pare, historiador de l’art….  va morir deixant molts buits, masses, entre molta gent, moltíssima. En aquell moment per a molts el món va semblar que s’aturava, que res podia continuar, que davant de pèrdues com aquestes la vida perdia el seu sentit…. però per sort, i per llei de vida, VIDA, anaven  equivocats i sempre hi ha persones, objectius, il.lusions, projectes…. que fan que la vida dels que queden continuï el seu camí, sense oblidar mirar de tant en tant enrere…..

Aquesta exposició “Enric Galwey i la Garriga” és  l’exemple de hi ha projectes que, tot i semblar que quedaven aturats  amb la mort d’en Xavi, finalment es converteixen en una realitat gràcies a l’amor i generositat dels seus pares i germà, a l’amistat i complicitat d’amics com en XavierVidal-Folch i  a la bona disposició d’entitats com l’Ajuntament de la Garriga.

L’exposició que s’inaugura divendres és un pas més, un nou pas, diferent però a compassat, que segueix  els que va iniciar en Xavier Triadó, acompanyat de la passió de  l’altre Xavier, en Vidal-Folch, en l’estudi del pintor barceloní Enric Galwey i Garcia. Una investigació que va quedar a mig camí i que entre tots intentarem que arribi al cim, allà on els núvols semblen esdevenir el darrer obstacle per arribar al nostre objectiu.Però el primer ascens ha estat costós, difícil, ple de temors, silencis…. i per seguir es necessita agafar aire, posar les coses clares, deixar-ho tot a la vista…. i que millor que començar amb aquesta exposició en la quual es podrà conèixer millor quina ha estat l’evolució pictòrica de Galwey al llarg dels seus quadres garriguencs, uns paisatges boscosos, d’una verdor exultant, a vegades angoixant, que sembla impedir el pas de la llum i l’aire, comparteixen espai amb  altres obres d’una atmosfera més obertes, més lluminoses  i en les que els núvols es converteixen en els grans protagonistes.

Entre la mostra de 1927 i l’actual, a la Garriga se n’han organitzat tres més durant els anys 1941, 1969 i 1982, fet que evidencia el respecte que aquesta població té vers Enric Galwey, el qual va començar a freqüentar-la a partir de 1886 quan la seva tia, Maria de las Nieves Galwey, comprà al poble una propietat que reformà i readaptà a les seves necessitats, una casa que es coneixia com a Torre Nieves. Aquest edifici, actualment desaparegut, podria ser una de les cases que es veuen en el gran quadre que serveix per il.lustrar el cartell anunciador de l’expo, una obra d’aire noucentista, plena de llum, com els paisatges de Sunyer, Mir, Rusiñol, etc…  una obra diferent que ens serveix per allunyar, ni que sigui durant uns instants, la idea de Galwey simplement  com pintor  seguidor de Vayreda i  màxim representant dels paisatges de l’escola d’Olot.

Com he dit, aquesta exposició és un punt i seguit a l’estudi iniciat per Xavi Triadó i com a tal necessita un petit respir per continuar la història de Galwey amb sentit i coherència. Confesso que jo no era una gran coneixedora de l’obra, i encara menys de la vida d’Enric Galwey, però la passió que m’ha transmés Xavier Vidal-Folch, així com la il.lusió i respecte que ell demostra en la continuïtat de la feina iniciada pel seu amic, ha fet que en molt poc temps m’hagi convertit en una nova seguidora, i totalment convençuda, de la “secta Galweyana”…

Falta un llarg camí d'investigació i recerca per arribar a conèixer amb tot detall l'obra i la vida de Galwey, un fet que suposa que cada dia que passa descobrim i coneixem noves dades que amplien i completen les que hem pogut documentar fins a dia d'avui. Un treball continu, viu i ple de sorpreses que té en aquesta exposició una oportunitat per fer que més gent entri a formar part d'aquest club de fans de Galwey. 

Així doncs, aquí deixo aquest primer text sobre Galwey, amb la recomanació que, si podeu, us escapeu a la Garriga per poder conèixer les obres de l’artista, i de pas passejar per aquesta bella población plena de joies arquitectòniques que ens recorden el destacat protagonisme  que va tenir durant el segle XIX i XX entre les famílies benestants de Catalunya.

El proper ja serà un altre d'aquells rotllos que acostumo a penjar en aquest blog.... però amb la voluntat de seguir amb el coneixement d'aquest gran pintor que per coses de la vida he començat a investigar i estudiar.

Gràcies a tots!!!!!