12 de gen. 2016

JOSEP BONIQUET I COLOBRANS, UN OFTALMÒLEG AMB PASSIÓ PER LA PINTURA I PER SITGES.

Preciosa aquarel.la de Josep Boniquet publicada  d'un reconegut carrer de Sitges. La riera, carrer Espanya i actualment de nou carrer de la Bassa Rodona, amb l'antic pont d'en Domènech al fons, i les cases que hi havia abans de construir l'hotel Subur a la dreta. Una imatge fins ara desconeguda d'un Sitges al tombar del segle . Publicada a Álbum Salón el dia 1 de gener de 1903.


I avui, tot i que no ho tenia previst, publico un segon article que enllaça directament amb el d'aquest matí, escrit després de la caiguda de la palmera de la rectoria, i de les diverses versions de qui va ser la persona que la va plantar o regalar.

Entre els noms que apareixen a la “quiniela” hi ha, gràcies a una nota publicada al Baluard de Sitges durant el mes d’agost de 1909 en protagonista d’aquest article: “Cedida por Joseph Boniquet, ha sigut plantada una hermosa palmera darrera del monument que al inolvidable Dr. Robert s’aixeca a la plassa de la Constitució d’aquesta Vila”. (sic) 


Josep Boniquet i Colobrans

Qui era aquest bon i generós sitgetà? 

Doncs Josep Boniquet i Colobrans no era sitgetà de naixement, però si d’adopció i de cor. Va néixer a Girona l’any 1856, fill d’un cirurgià d’origen francès.  Des de molt jove, acabada la carrera de medicina, ja es va mostrar com  un innovador oftalmòleg, convertint els seus èxits professionals en noticies destacades a la premsa del moment. Durant l’Exposició Internacional celebrada a Barcelona durant l’any 1888, al Palau de Ciències el doctor Boniquet va tenir el seu estand, un espai modern que va cridar molt l’atenció als assistents, fins al punt de fer-se’n ressò a La Ilustración Catalana el 31 de desembre de 1888 i el 15 d’agost de 1889. 

 El doctor Boniquet va morir a Barcelona  durant l’estiu de 1914 a conseqüència de les ferides que havia sofert pocs dies abans en un greu accident de trànsit. L’eminent i reconegut doctor tenia 58 anys, ja era vidu en segones núpcies de la jove Maria del Vinyet Riera Vidal, filla d’una reconeguda família de viticultors de Sitges i morta a Barcelona el 30 de juliol de 1913 a la seva residència al barri de la Bonanova, una casa que tenia el nom de Torre Vinyet. Boniquet era pare de vuit fills, tres amb la primera esposa i cinc de sang sitgetana, un dels quals en Josep Boniquet Riera, també va esdevenir un reconegut oftalmòleg, així com un gran aficionat als cotxes, fins al punt de convertir-se en constructor de vehicles creant la marca JBR. 

Logo de la marca de cotxes de Josep Boniquet Riera.

La mare d'aquests, la sitgetana Maria del Vinyet Riera Vidal era filla de Miquel Riera Matas i de Maria del Vinyet Vidal i Martí, així com germana del Miquel Riera Vidal, i cosina germana del pintor Josep Vidal i Vidal, propietari de l’estudi Vidal del carrer de’n Bosch. 

Obra de Boniquet publicada a l'Álbum Salón el dia 1 de gener de 1906. Pot ser un recó de l'Hort de Can Fals o una masia del Garraf. 


Però Josep Boniquet també va destacar per ser un reconegut pintor d’aquarel.les. Les seves obres van formar part d’algunes de les exposicions més importants organitzades a Barcelona durant aquests anys de pas entre els segles XIX i XX, tenint com a escenaris principals dels seus quadres lluminosos recons de Sitges. Durant el mes de juny de 1891 participa a l’Exposició General de Belles Arts de Barcelona exposant al costat d’artistes com Rusiñol, Masriera, Tamburini, Roig i Soler.... i presenta una aquerel.la titolada “Calle de Bosch en Sitjes” (sic). La crítica publicada a La Ilustración Ibérica el 27 de juny de 1891 llegim: “Su autor, D. José Boniquet y Colabrons, se recomienda por lo típico del lugar y lo acertado de la perspectiva”.

L'any 1892 participa en la primera Exposició de Belles Arts a Sitges, promoguda per Santiago Rusiñol i que acabaria sent considerada la primera Festa Modernista. La mostra va tenir lloc  a la Casa de la Vila durant la Festa Major d'aquell any i van participar artistes relacionats amb la vila, presentant obres relacionades amb Sitges i els seus entorns. Entre els pintors que van exposar hi havia tots els noms dels artistes del moment: Mas i Fondevila, Miró, Mirabent, Roig i Soler, Smith, Batlle Amell, Teixidor, Casas, Meifren, Massó, Rusiñol, etc... i Josep Boniquet. 

Aquarel.la d'un carrer de Sitges publicat a l'Álbum Salón de l'1 de gener de 1903. 


A l’exposició de Belles Arts organitzada a Barcelona l’any 1898 Bruniquet va formar part de la secció de “dibujos, acuarelas, pinturas al pastel y grabados” amb tres aquarel.les que en el catàleg de la mostra tenien els números 735. Interior d’una església de Sitges (150 pts.), 736. Rincón de un huerto (150 pts.) i 737. Una calle (100 pts.).  


L’any 1903 exposa a la Sala Parés juntament amb altres artistes, com la pintora Lluisa Vidal. A la mostra Boniquet va aportar diverses “impressions de Catalunya”. 

Durant el mes de juny de 1907 una aquarel.la de Bruniquet comparteix espai amb destacats artistes catalans a l’Exposició dels Artistes Independents de Barcelona, que va tenir lloc a la seu del Cercle de Propietaris de Gràcia. En el mes d’octubre de 1908 exposa a la casa Esteve y Cia de Barcelona. D’ella es dóna notícia al Baluard de Sitges el 25 d’octubre: “... una nutrida exposició d’hermoses aquarel.les degudes al pinzell del nostre apreciat amich el distingit artista D. J. Boniquet.  L’indicada exposició, la majoria de quins quadres són d’assumptes sitgetans, quedarà clausurada el dia últim d’aquest mes”.

Obra publicada a Álbum Salón del dia 1 de gener de 1906. 

Durant el mes de desembre de 1913 va tenir l’obra exposada al saló “Ángeles Hall” de la Rambla de Catalunya. 

També podem trobar les seves obres publicades a les principals revistes d’art del moment, com Playa de Sitges al Álbum Salón de gener de 1903, on Francisco Casanovas diu: 

En la playa de Sitjes, que podria ser l'actual carrer 2 de maig.
Álbum Salón, 1 de gener de 1903 
"No menos estimable, aunque menos conocida de nuestros lectores, es la firma de J. Boniquet, un joven pintor catalán que ha dado que hablar ventajosamente de sí. Su bonito apunte del natural En la playa de Sitjes patentiza cómo Boniquet sabe apoderarse de la naturaleza con cierta sobriedad no exenta de belleza pictórica. Y es que la funda en la verdad, la gran maestra del arte, por la que aun las más tenues manifestaciones adquieren singular importancia.
En el estudio de Boniquet échase de ver con cuán sencillos medios de calidad a las blanqueadas casuchas del primer término, con las que contrasta la faja de intenso azul del mar, ese azul prepotente y decorativo, propio del mar latino"

També a  Hojas Selectas de desembre de 1904, on un “Apunte al Natural”, acompanya el llarg article “Sitges, el Cau Ferrat y las Costas del Garraf” d'Antoni Garcia Llansó, on també es publiquen interessant imatges de Sitges.

L’any 1906 un cop més l’Album Salón publica les seves obres, de les que Francisco Casanovas destaca: "dos acuarelas de J. Boniquet completan las páginas en color de este número, por cierto muy merecidamente; pues si en la nota de paisaje demuestra tener notable intuición del color, en el estudio de un patio, á toda luz, se le ve estudioso y correcto hasta dar la ilusión de verdad". 


Apunte al natural, detall del Passeig de Sitges, publicat a Hojas Selectas, desembre de 1904

L’any 1907 és la revista Hormiga de Oro la que publica les seves obres.  

Ja mort, obres seves formaven part de l’exposició d’Art Sitgetà organitzada al poble l’any 1925, així com en la III Exposició d’Art de la F.J.E. que va tenir lloc a Sitges durant el mes d’agost de 1934 i de la que també se’n dóna constància al Baluard de Sitges el 19 d’agost de 1934: “En un salonet (...) hi ha quadres de Boniquet, tots ells amarats de llum i sol, solellats de claror sitgetana, quadres en els quals sentiu totalment la calor de l’astre-rei i l’aire tebi del mes de juliol”. 

Doncs res, que ja tenim catalogat un nou artista sitgetà, i poc a poc anem incrementar el nostre patrimoni. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada