6 de març 2015

DIUEN, DIUEN, DIUEN PER SITGES.... DONCS AVUI DIC JO.La celebració, el pròxim 8 de març, del Dia Internacional de les Dones, una data que fins avui mai m'havia cridat l'atenció, ja que crec que això dels dies dedicats a... són innecessaris, em serveix ara per a fer una reflexió i una apreciació totalment personal. 

Com a dona que he nascut al llindar de la democràcia, que formo part d'una generació suposadament lliure, solidaria, valenta, informada, amb estudis, oberta i moderna..... no puc més que dir que em decepcionen i no em representen, algunes de les dones  (joves, amb estudis, cultura....) i homes (amb les mateixes característiques) que formen part del govern. No puc entendre com, amagats darrere de la voluntat de no trencar amb la unitat d'un partit, votin, sense donar cap explicació pública, a favor d'un decret que, sempre segons la meva opinió, va en contra de valors tan importats per a les dones (homes, nens, nenes.......) com són la llibertat ideològica, la llibertat d'acció, la llibertat sexual..... així com no compleix les bases que conformen la Llei contra l'homofòbia de la que tant se n'enorgulleixen. En definitiva, en contra de qualsevol dret fonamental de les persones. I aquí a mi no m'hi trobaran......

Dit això, si el decret de l'alcalde, en el que l'Ajuntament de Sitges es personava com a co-demandat en el litigi a l'Agrupació de Balls Populars de Sitges per les contestes realitzades pel Llucifer (també i encara demandat) de la seva colla de Diables durant les darreres cinc Festes Major, es va portar al Ple del dilluns 23 de febrer, va ser ÚNICAMENT perquè ells (o algú d'ells) van voler. El pq van arribar fins aquest punt no el se, però vistes les reaccions posteriors d'alguns dels que tant reclamaven la retirada de la demanda contra l'Agrupa , jo crec que el resultat final no ha sigut el que veritablement volien (alguns). Però cada persona és lliure (o no)  de pensar, votar i actuar de la manera que millor li convingui. 

Crec que, com a coneixedora del tema,  haig de "matitzar" certes declaracions que han realitzat aquests darrers dies alguns membres de l'Ajuntament de Sitges i de l'ABPS, i que es publiquen avui a L'Eco de Sitges. També agrair les diverses opinions i/o reflexions que m'han donat al llarg d'aquests anys molts vilatans i/o socis de l'Agrupa, així com la posició triada lliurement per altres membres del govern i de l'oposició, entre les que hi ha dones amb valors a seguir. Situacions i actes com aquests et mostren els veritables valors de les persones, una qualitat molt necessària en la política i en els seus protagonistes.

Doncs això, "matitzar"  les declaracions realitzades per l'alcalde de Sitges, el Sr. Miquel Forns, i el regidor de festes, el Sr. Magí Almirall, durant el ple del passat dilluns i la roda de premsa de dimarts, en que afirmaven que si el decret de personació per part de l'Ajuntament de Sitges en aquesta demanda es va portar al Ple va ser pq "durant tot el cap de setmana no hi va haver manera de poder parlar, ni arribar a un acord amb el Sr. Artigas". 

Doncs, o no diuen la veritat, o durant tot el cap de setmana van estar trucant a telèfons equivocats. Però ni dissabte, ni diumenge cap representant de l'ajuntament ni de l'agrupa va trucar, tal i com s'havia quedat amb l'alcalde el dijous anterior, per tal de fer una reunió amb les tres parts i deixar el tema tancat abans del ple. I si ho escric tan rotundament, és pq, com diuen a l'Eco, l'advocat de la part demandant és el meu marit, i els dos vàrem anul.lar una sortida familiar, organitzada des de feia temps, per tal de quedar-nos a Sitges i poder realitzar la reunió, firmar l'acord i tancar el tema.  I ningú va dir res de res..... No va ser fins el mateix dilluns quan totes les parts es van tornar a moure per arribar a un acord tan simple com era retirar la demanda a l'Agrupació sense costes per les dues parts, i continuar amb la demanda entre particulars. 

Un cop passada la proposta a l'Ajuntament, amb el vistiplau del senyor Alcalde, algú de l'Ajuntament va decidir que ells no firmaven aquest acord a tres bandes, i que ja firmarien el dimarts. Doncs com és normal i lògic, les altres dues parts van decidir aplaçar el dia i firmar TOTS el dimarts, amb la conseqüència que l'Alcalde va presentar el seu decret al Ple d'aquell vespre, i es ratificà amb 11 vots a a favor (CIU, CUP, 1 de NH i 2 de PSC), 1 en contra (Lluís Marcé) i 8 abstencions, ja que PSC va donar llibertat de vot. Durant el ple l'alcalde va declar que  l'Ajuntament no havia volgut arribar fins aquí, però que la seva obligació era la de defensar “els que fan la festa”, sense entendre que un alcalde és alcalde de TOT el poble: dels que fan la festa, dels que participen, dels que no hi poden participar, dels que no volen participar..... i sense respectar que hi ha gent que pot entendre la Festa Major de manera diferent a la que ell defensa.... I sense pensar que amb aquest decret de personació, que firmà el dia abans del judici que es tenia que celebrar el dijous 19 de febrer, podia empitjorar-se molt més la situació de l'Agrupa, ja que  l'alcalde no coneixia quina era la intenció per part del demandant abans d'arribar a la sala del jutjat

Així doncs, un cop portat a Ple, i amb tots els membres de l'ajuntament posicionats sobre la conveniència o no de personar-se en aquest cas, el dimarts al matí,  i sense donar cap explicació (tot i que segur que ells la tenen), l'Ajuntament tornà a negar-se a firmar l'acord a tres bandes.... però sorpresa (per alguns).... la part demandant i l'Agrupació de Balls Populars de Sitges van firmar l'acord bilateral. 

Dos dies més tard, i un cop fetes totes les declaracions públiques, de pasar-se medalles sobre les taques, de suposades reflexions transcendentals per part del demandant (tot i que crec que els que han de reflexionar són ells), de suposades trucades que no van existir.... l'alcalde firma la revocació del decret... i ara el tema ja queda entre els dos particulars . 

Per cert, la intervenció del senyor Almirall al llarg d'aquests dos anys de “negociacions”, han sigut, com ell va dir al mateix ple, alguns cafès, però també una única proposta: contractar un “mediador” pagat per l'Ajuntament, solució que no va ser acceptada per inútil i costosa per al poble.

Però si s'ha arribat fins aquí també, en part, es deu a l'Agrupació de Balls Populars. El 13 de desembre de 2014 ja es va assolir un acord entre Agrupació i el demandant, pel qual aquest retirava la demanda amb una sola condició: que l'Agrupació expulsés al senyor Lluís Artigas, amb la condició que si el resultat del judici exculpava a aquest, res impediria que tornés a formar part de l'entitat i al seu paper de Llucifer. Aquest acord, que el president de l'Agrupa, el Sr. Salmerón, ha titllat de xantatge, no va ser acceptat amb 45 vots en contra, 17 a favor i 2 abstencions, d'un total aproximat de 950 socis que té l'entitat.

També és curiosa la declaració del demandat avui a l'Eco de Sitges. Si veritablement ell considerava aquest un afer estrictament privat i incòmode, no entenc com ha viscut, i ha fet viure, durant dos anys un neguit innecessari que hauria pogut resoldre d'una manera tan fàcil com presentant la seva dimissió com a soci i representant de l'Agrupació, deixant aquesta fora de la demandada. Però no ho ha fet en dos anys.... 

En la meva opinió, i crec que en la de molts altres vilatans, potser no "tan" lligats a la Festa Major, però igualment sitgetans i que estimen i respecten les nostres tradicions i patrimoni, la defensa de la festa i de la cultura popular, raó en la qual s'han escudat molts a l'hora de posicionar-se en aquest tema, no té res a veure amb  “defensar” a persones que utilitzen un espai, una festa i un mitjà públic per insultar, calumniar, amenaçar i/o injuriar a d'altres...

De nou, i com sempre ha estat la intenció del demandant, la demanda tornarà a ser un tema personal i privat, sense més publicitat que la que hi vulguin dornar els altres.

I pels que arribeu fins aquí i no enteneu de que estic parlant, us deixo aquest link d'una darrera notícia en la que més o menys resumeix el tema. 

Fins aquí el relat dels fets......  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada