24 de febr. 2015

ALBERT EINSTEIN VA ESTAR A SITGES? ÉS UN BON REGAL UN PORRÓ?


El 23 de febrer de 1923 Albert Einstein​, acompanyat de la seva esposa, arribava a Barcelona amb l'objectiu de realitzar diverses xerrades sobre la seva teoria de la relativitat..... i se sap que els dies posteriors va visitar  diverses poblacions catalanes com l'Espluga de Francolí, el Monestir de Poblet, el monestir de Sant Cugat o Terrassa. Però va estar a Sitges? 

Al diari madrileny El Imparcial del 17 de març de 1923, menys d'un mes després de l'arribada d'Einstein a Barcelona, publica un article a primera pàgina en el que sota el títol de "El porrón, la sardana y la relatividad. Sandeces nacionalistas", firmat per Adolf Marsillach, ens dona una pista a la meva pregunta:

 "(...) Por ser así, Einstein se fué de Barcelona con varios porrones en la maleta, y se le quiso hacer beber "champagne" con porrón. En un ágape celebrado en Sitges porfiaron tanto los acompañantes del célebre profesor en que brindara por Catalunya levantando el porrón, que Einstein, que no sabía beber de tal guisa y por lo tanto se resistía, abrumado a súplicas dijo que, puesto de lo que se trataba era de brindar por Catalunya con porrón, que lo haría con agua para no mancharse.
Se transigió; pero Einstein no llegó a brindar, porque mientras se hacía el trasiego sonó en la calle, inopinadamente, la "tenora" de una "cobla" sardanista, y todos los comensales se pusieron a bailar una sardana alrededor de la mesa. (....)"

Com ja he dit, el text va ser escrit per Aldolf Marsillach i Costa (Barcelona 1868-1935), escriptor i periodista, un anticatalà com molts dels que actualment omplen les televisions i ràdios españoles, escrivia articles en diversos diaris del moment, com La Publicidad o el Diluvio

Mentre busco més dades per poder confirmar aquesta visita, em pregunto i us pregunto, és un bon regal un porró? la meva resposta és fàcil......

3 comentaris:

Ratolí de Biblioteca, Fermi Savage ha dit...

GASETA MUNICIPAL DE BARCELONA Fira de Mostres de Sant Sebastià, 380 ptes.; per obse­quis al Prof. Einstein, 883 ptes.; per obsequis efectuats amb motiu ·de la celebració del Congrés Nacional d el Comerç !!;spanyol a Ultramar, 8,3 r 4 ptes.; pel festival verificat al teatre Eldorado en honor d'En Joan Gamper, rso ptes.; per la copa destinada a la Societat de Caçadors La Torcaz, 100 ptes.; per indemnització de vestuari al personal de Cerimonal, 2,250 ptes.

Criticartt Beli ha dit...

Ratolí, moltes gràcies pel comentari i per entrar al meu blog!!! però segueixo sense podem saber si va venir o no a Sitges. Imagino que aquestes 883 pts van ser a Barcelona, no?

jaume coscojuela ha dit...

Beli, per mi un porró no sería un bon regal. Tot i que és un objecte molt català, no m'agrada el vi i no tinc bons records del porró de quan era petit, ja, ja.

Jaume (l'escanista de Loft)

Publica un comentari a l'entrada