23 de des. 2014

COM DIU UN SITGETÀ, AVUI JA IL.LUSTRE, DEIXAR-HO ABANS QUE UNA DEVOCIÓ ESDEVINGUI ....UNA OBSESSIÓFoto d'Albert Roca. La que s'amaga sota el barret de palla sóc jo ;-)
 
Ja tenim a poques hores el dia de Nadal, i el 2015 està al caure...... Aquesta és l'entrada 404 del bloc, un número cap i cua i que conté dues vegades el 4, el meu número preferit, i m'agrada acabar l'any 2014 així.

No des del principi d'escriure al bloc, al febrer de 2007, però sí durant aquests últims anys, he aprofitat el darrer o el primer “article” de la “temporada” per fer un petit repàs pels mesos passats, i exposar els meus desitjos pel futur més “amenaçador”.

Avui començo per la segona part, ja que enguany seré més directa però molt més egoista. Em vaig fent gran, el mes de desembre que ve ja entraré als 40, i es compleix aquell consell de “l'experiència s'aprèn a base d'anys i de cops”. Us asseguro que ja n'he aprés i tinc claríssim que al nou anys, i als que el segueixin, li demano que tots els que m'envolten sigui feliços, i així assegurar la meva felicitat. Tot el que s'afegeixi a aquest desig serà un regal que intentaré acceptar amb la mateixa il.lusió que he acceptat els reptes que em posava any rere any. Però sense esperar res més que la meva felicitat!!!! Ja us ho he dit, egoisme pur.

I repassant els desitjos que vaig demanar pel 2014 me n'adono que tots s'han complert a mitges.

El primer, que era ser feliç, l'he complert a mitges, tot i que tampoc puc tirar-li massa en cara a la vida. Com ja he dit els anys m'han aportat experiència, però potser no la suficient per a entendre (o acceptar) certes situacions. Si aquest estiu ningú m'havia dit que seria diferent..... tampoc podia imaginar que pugui passar que un Nadal et falti una persona estimada però que a la vegada hi sigui present. Res, coses meves....

Els altres desitjos pel 2014 eren de la tipologia que enguany ja els poso dins del sac dels regals. Però com els primers, també aconseguits a mitges. Per diverses raons no vaig poder realitzar l'exposició per commemorar els 50 anys de la mort del pintor Alfred Sisquella, tot i que segur que encara que sigui pel 52, 53.... aniversari, Sisquella tindrà el seu merescudíssim reconeixement a Sitges i a Barcelona. Espero, i estic segura, que algú haurà posat aquest desig a la seva llista de 2015.

He dit que a mitges, pq el 2014 també m'ha suposat dos grans projectes. Un, el poder presentar l'exposició “Viatges d'anada i tornada”, basada en algunes biografies que lliguen Sitges i Cuba. Tot i que pocs van poder gaudir de la mostra, jo vaig ser molt feliç organitzant-la, i em va permetre conèixer gent magnífica que em van obrir amb total generositat les portes dels seus records familiars més intims. L'altre el llibre Sitges, projecte que em va regalar el meu amic Ignasi, el qual no només em va proposar aquest interessant treball, sino que, amb la seva empenta i solidaritat, em va demostrar que fer alguna cosa per ajudar algú altre és un regal impagable.

També a mitges va quedar el desig de que arribéssim en pau al 9N sense que ningú ens poses cadenes a la nostra voluntat com a poble. Hem passat, políticament parlant, un 2014 molt emocionant i intens. La diada de l'11 de setembre va ser un gran festa, i la jornada del 9N un exemple de democràcia. Però ahir, amb la imputació del president Mas i d'altres membres del govern de la Generalitat, van tornar a encadenar la voluntat d'un poble ... que segur que no s'aturarà en la seva lluita i que no abaixarà els braços per molt que els hi estirin.....

Uns braços que, no sense esforç, no s'han abaixat durant aquests darrers cinc anys per tal de lluitar per una causa de la que sempre n'he estat convençuda. Que els edificis del Cau Ferrat i del Maricel de Sitges, dins del qual incloc la casa Rocamora, es mereixien fins al darrer alè per tal que no es convertissin en un dels grans exemples de destrossa patrimonial.

Ara aquests braços han de començar a baixar, però no del tot, i començar a deixar enrere una etapa que no ha estat fàcil i que m'han suposat algunes decepcions personals però molta experiència, coneixement, investigació... i bones amistats. 

Aquests darrers cinc anys de Plataforma SOS Sitges els comparo amb la sensació que tenim molts sitgetans el migdia del 23 d'agost, durant la ballada de sardanes al Cap de la Vila. La cobla comença a tocar les sardanes de La Processó de Sant Bartomeu, d'Antoni Català i La Festa Major d'Enric Morera. A poc a poc, a una petita rotllana de tres persones, que mai esperen ni un minut per començar la dansa, s'hi van afegint més balladors. Primer es comença a ballar amb curts, i la gent, que cada vegada n'hi ha més, es va animant, convençuda que aquest és un gran moment pel poble. Passem a la primera tanda de llarg, i arriba el primer contrapunt però tenim clar que és un petit moment de repòs per agafar força.... Les rotllanes cada vegada són més grans. S'hi va afegint gent. Alguns els coneixes molt, altres només els veus de Festa Major en Festa Major, i pocs, però igualment importants, són persones que no coneixem però que també porten el somriure com a bandera. Segueixen els llarg, i un altre contrapunt... els braços comencen a fer mal, però tu tens clar que els vols tenir ben alçats, amb força....i a la teva convicció s'afegeixen els braços dels teus companys que t'ajuden a mantenir els teus alçats.... a la vegada que tu també els animes a que els seus no caiguin. Alguns deixen la rotllana per falta de força, altres aguanten per imposició, i tu, amb els braços adolorits hi ha moments que et veus amb ganes de sortir d'allà. Però de cop, i amb força recuperada, algun dels que semblava que ja no podien més, tornen amb els braços alçats i forts. Ànima i empeny a seguir ballant. Sempre hi ha una mirada de complicitat, un somriure que prové de l'altra banda del Cap de la Vila. Mires cap als balcons i veus com en Vicenç explica per Ràdio Maricel tot allò que està passant als seus peus i que algú, per la raó que sigui, no pot viure en directe però pot seguir a la distància. El ritme de la cobla s'accelera, o aquesta és la sensació. La calor, els barrets de palla, les samarretes de tots colors, festives, artístiques, reivindicatives.... es barregen sense segones lectures. Tot i que sembla que mai hagin d'arribar, un fort sospir dels presents evidencia que ja hi són. Et gires, amb els braços més alçats que mai i veus com els Gegants tombeb pel carrer Major. Amb la seva presència el darrer esforç és un regal, una festa, fins que fer fi, i amb la sensació que no ha estat per tant, la cobla arriba al toc final i els braços de tots, convençuts i encara amb força, donen el ball per acabat.

Doncs ahir, com si m'hagués trencat una cama i no hagués pogut ballar la sardana de Festa Major, també vaig “escoltar” aquest cop final amb el compliment d'un dels desitjos més repetits aquests darrers anys. El Cau Ferrat i el Maricel de Mar reobrien les seves portes. No us puc dir com és, en la meva opinió, el resultat final de les obres, ja que no he entrat als museus des de l'11 d'octubre de 2011, quan un àmpli grup de persones vàrem poder “apreciar” les moltes degràcies que s'estaven realitzant allà dins. Només us puc assegurar, gràcies a les fotos que s'han anat penjant a la xarxa, que el resultat final és millor que el que presentava la tarima de 35 centímetres que es va col.locar al primer pis de Cau Ferrat, així com la passera de vidre que tenia que recorrer la façana de mar. Diferent és el que penso davant de la nova casa Rocamora, res a veure amb aquell “suposat” edifici visagra, fet pols, i sense cap us... que va acabar desapareixent sota una estructura de ferro i formigó sense cap interés ni patrimonial ni arquitectònic.


Foto de SitgesActiu, on podeu trobar altres interessants imatges
Però si una cosa positiva podem treure de tot això, una realitat que també van exposar ahir públicament l'alcalde Miquel Forns i el president de la Generalitat Artur Mas en els seus parlaments d'inauguració dels museus és l'evidència que la societat civil ben organitzada té més força que qualsevol Institució pública, i més convincent que Govern, Gobierno, Diputació, Ajuntament, partits, persones individuals.... aliades en un únic projecte. Ah, i de regal, la reforma de la reforma, permet una imatge bucòlica per a la història. La del president Artur Mar, i les moltes i variades autoritats que l'acompanyaven durant la seva visita als museus, gaudint de les vistes (gairebé directes) del Mediterrani des del Mirador del Maricel.


Doncs res, aquí tanco una etapa i per uns dies abaixo els braços, però només fins al cor i així poder dir que moltes gràcies a tots els que m'heu acompanyat durant aquests cinc anys; els que vàreu donar suport a les demandes de la Plataforma (us recordo que més de 3.500 persones van signar lliurement amb el seu nom, cognom i DNI); gràcies també amb que han cregut en les nostres raons i han actuat aplicant part de les nostres demandes, tot i que també els hi reclamo ( i podria ser un dels seus propòsit per a l'any nou) una mica més de valentia i llibertat a l'hora d'actuar i defensar el que han cregut just i necessari; i una forta abraçada als que, amb idees i punts de vista diferents dels meus, han respectat les meves opinions (no saps com enyoraré els teus article, una lectura pseudoclandestina permesa, dels dijous vespre, amb repàs en versió paper per si se m'ha passat un punt o una coma amb doble lectura. Mai podré escriure com tu, però ho he intentat...;-)).

Però com us he dit al principi, durant aquest temps m'he fet gran i ara sóc una persona amb experiència (anys i cops) .... i per això us dic que ......... ni que s'aprovi un projecte per pintar la nostra estimada Punta de mil colors em truqueu..... jo ja n'he tingut més que prou, però segur que no faltarà gent per aturar aquest suposat (i espero que impossible ;-)) atemptat patrimonial, tot i que ara que hi penso, segur que seria un edifici digne del segle XXI.

Així doncs, només em queda desitjar-vos un feliç Nadal, i que el 2015 us porti tota la felicitat el món......
18 de des. 2014

ENDINSANT-NOS UNA MICA MÉS PELS JARDINS DE GUITERAS A XÀTIVA. L'AMIC XATIVENC DE RUSIÑOL

Davant de l’article anterior, dedicat a un quadre de Santiago Rusiñol pintat als jardins de Villa d’Este a Tívoli, em va interessar saber alguna cosa més de José Guiteras de Soto, el pintor que el va acompanyar  durant aquesta estada en terres italianes l’any 1922.
La paraula Guiteras, i més exactament Jardí Guiteras, està molt lligat al nom i a l'obra de Santiago Rusiñol, però ara entenc que va molt més enllà d'un paissatge que inspirà al nostre estimat artista.José  Guiteras de Soto va néixer a Xàtiva, València, durant el mes de desembre de l’any 1885, ciutat en la que moriria l’any 1950.  Fill de Jose Guiteras, persona molt lligada al món cultural de la ciutat, la família vivia en una de les cases del carrer de Moncada, un dels més importants de la ciutat, en el que hi ha edificis senyorials com la Casa Diego o el Palau del Marquès de Montpotal. 


Dos quadres de Guiteras. Una imatge de Xàtiva i la Font del Cardenal, a Villa d'Este
Guiteras va compaginar els  seus estudis artístics a la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València amb els estudis de  dret a la Universitat Llatina de València, en la que es va llicenciar l’any 1908. Durant aquests anys de formació Guiteras també va publicar algun llibre com per exemple La paz de la tarde, de 1909. A Xàtiva va freqüentar l’acadèmia del pintor José Carchano Requena, fundador,  conservador i director del Museu Municipal, i a València al taller de Mauricio Recunier, tot i que d’aquest darrer no n’he trobat cap dada ni referència. Ja l’any 1915 Jose Guiteras presenta obra, Castell de Xàtiva, a l’Exposició Nacional de Belles Arts de Madrid. 

Durant el mes de febrer de 1919 Rusiñol, juntament amb la seva esposa Lluïsa Denis, va passar uns dies per terres valencianes. En motiu de la representació de la seva obra El místic a Xàtiva, el pintor va fer estada a la ciutat, on va trobar uns espais ideals per poder pintar,  i on va compartir hores de treball amb el qual es convertiria en un bon amic i company de viatge, José Guiteras. Aquest li va obrir les portes de casa seva, i Rusiñol i la seva esposa, van trobar en el jardí particular de la casa de Guiteras, un lloc de pau i de repòs, i una inspiració per a exercir el seu art. Durant aquests dies Rusiñol pintà dues obres i Lluïsa Denís una. En aquesta estada també estava l’actor català Enric Borràs, el qual va ser protagonista de diverses obres de Rusiñol representades al Teatre Romea de Barcelona.  

Jardí de Xàtiva, de Lluïsa Demís, quadre que es conserva al Cau Ferrat de Sitges.

D
L’any 1920 va participar a l’Exposició Nacional de Belles Arts de Madrid, on va presentar Jardí de Pasnat i L’hort de Casa

Ja de tornada a Espanya, Rusiñol anima al seu amic Guiteras a exposar a Barcelona i el presenta a la sala Parés, on a mitjans de febrer de 1923 s’organitza una exposició amb la seva darrera obra, quadres realitzats a Xàtiva i a Itàlia. 

Durant les primaveres de 1921, 1922, 1924 i 1925 Santiago Rusiñol torna a fer estades a Xàtiva i torna a pintar els seus jardins i paisatges, obres que presenta en les exposicions posteriors. L’any 1922 és quan el pintor català va de Xàtiva a Granada, per participar en com a jurat en un concurs de cante jondo que organitza Manuel de Falla, i pot ser que aquest li parli dels seus viatges a Roma i a Tívoli.  A mitjans del mes de setembre Rusiñol, acompanyat de José Guiteras, inicia una llarga estada per Roma i els seus voltants, i és en aquest moment quan els dos pintors realitzen els quadres de la sèrie de Villa d’Este a Tívoli. 


Oli de Guiteras datada a Villa d'Este 1922
Durant el mes d’abril de 1923 participa a l’Exposició d’Art Valencià, amb obres de Guiteras que per a la crítica resulten “puntillistes”. 

L’any 1926, a l’Exposició Nacional presenta els quadres Castell d’Almansa i Calle Honda. En aquesta exposició Santiago Rusiñol presentava Jardí del Patriarca de València.

D
A

A principis de 1929 s’organitza l’Exposició Guiteras al Saló del Museu d’Art Modern de Madrid, mostra que el 30 de gener va rebre la visita de la Infanta Isabel, la qual va saludar i elogiar al pintor. Entre els quadres més destacats, paisatges de Villa d’Este a Tívoli, com Font de Miquel Angel i Font del Cardenal. És molt interessant l’article que li dediquen al setmanari La Esfera el 2 de març de 1929. 
Entre els col.leccionistes que van adquirir obres de Guiteras destaca el milionari Charles Deering, propietari del Palau Maricel de Sitges. El quadre fou Castell de Mota, que va quedar dipositat al Castell de Tamarit, quan Deering tornà als E.E.U.U.
A la revista Valencia Atracción del mes de juny de 1951, poc després de la mort de Guiteras, apareix en portada una fotografia del jardí del pintor que anys abans havia plasmat Rusiñol.
Obres de Rusiñol fetes al Jardí Guiteras de Xàtiva...Imagino que Guiteras també va passar alguns dies per Sitges, visitant la casa del seu amic Rusiñol, però això encara tinc que confirmar-ho.... ha us ho explicaré si trobo el fil!!! 

15 de des. 2014

L'ESFINX DE VILLA D'ESTE, UN QUADRE DE SANTIAGO RUSIÑOL RETROBATFa poc, en una col.lecció privada, vaig poder gaudir d’una obra de Santiago Rusiñol que, fins a dia d’avui, no havia estat catalogada ni publicada. Es tracta d’un oli en el qual s’hi representa un recó d’un frondós jardí, un espai buit a primer pla en què la llum s’hi reflecteix amb total llibertat. Una escala envoltada d’alts xiprers i en la qual destaca la presència d’una esfinx, escultura de pedra amb cos de lleona  i bust de dona. Tot i que els propietaris el van adquirir com a Jardí francès, la llum que inunda aquest espai ens evoca un paisatge molt mediterrani, fins al punt de poder ser confosa amb la llum de Sitges. Però l’ull i el coneixement de l’experta (que no sóc jo), unit a l’obsessió d’una servidora, ens va portar a trobar la localització exacta d’aquesta pintura de Rusiñol: el replà de l’escala que porta al conegut passeig de les Cent Fonts als jardins de Villa d’Este a Tívoli, Itàlia. El 15 de setembre de 1922 Santiago Rusiñol va viatjar cap a Itàlia amb la intenció de passar una llarga temporada pintant els jardins que envolten les ciutats de Roma i Florència. L’artista, que en aquest primer viatge va comptar amb la companyia del seu amic de Xàtiva, el pintor Josep Guiteras de Soto, al jardí del qual hi va estar pintant pocs dies abans, en un primer moment s’instal.là a Tívoli per treballar als jardins de Vil.la d’Este. Posteriorment també va passar uns dies pintant a Frascati, on gaudí de la bellesa dels jardins de les vil.les Torlonia, Aldrobani i Falconieri. 


Durant aquest viatge per terres italianes, Rusiñol va escriure, sota en pseudònim de Xarau, una sèrie d’articles que amb el títol genèric de “Des de Itàlia” va anar publicant al setmanari L’Esquella de la Torratxa. A l’article que publica el 3 de novembre de 1922, “L’albergo”, Rusiñol parla de Tívoli i al referir-se als jardins de Vil.la d’Este escriu:

“Al ésser-hi, a fora, allí al darrera, se sent un brugit funerari, són els xiprers de Villa d’Este. Els xiprers més alts de la Itàlia i les cascades més famoses. Un escolta i no pot dormir, sentint enveja de l’hostaler”.


El 10 de novembre de 1922 publica “Villa d’Este i els fascistes”:

 “..però el que dona nom a aquesta Villa són especialment els jardins, compostos de tres elements: els llorers, els xiprers i les fonts, combinats amb tanta armonia, que mai l’aigua ha estat ombrejada més solemial i mai l’ombra d’uns arbres han vista una aigua més dignemanet reflexada. “Villa d’Este” que tant com veure´la s’ha d’escoltar. Aquí salta una cascada d’una amplària de trenta pams; allí brollen cent fonts posades de rengle, fent-ne brollar cent més a sota d’elles; més lluny un estany dibuixa els núvols que van passant  silenciosos, i aquest silenci sols el troba el murmuri i el cant de l’aigua i alguna anglesa silitaria, que sembla escorre’s com una ombra”.


I a la crònica del 27 d’octubre de 1922 La terra dels xiprers, llegim: 

“i per fi, als jardins de Villa d’Este, on els xiprers són ja monuments, obeliscs immensos de verd fosc, fites immenses i llegedàries.  (....) S’han de veure els xiprers de Fièsole, els de l’Aventino, els del Palatino, els de la Vil.la Adriana, els de Frascati, i sobretot, els de Villa d’Este, per a conèixer-ne la majestat. Aquests darrers, sobretot, no tenen ponderració. Són campanars de vellut fosc, són fantasmes immensos del jardí, són obeliscos de verdor, són monstres de simetria i proporcions i d’ample bellesa, són els xiprers seculars d’aquesta bellíssima Itàlia”.Aquests primers jardins, pintats a Villa d’Este van ser presentats a principis de l’any 1923 a la Sala Parés a l’exposició conjunta amb Ramon Casas i Clarassó. Rusiñol va presentar les obres pintades a Itàlia juntament amb els quadres del jardí de Guiteras a Xàtiva i el darrer que va pintar a Granada, localitats en les que Santiago Rusiñol hi va estar abans de viatjar a Roma. A L’Esquella de la Torratxa del 19 de gener de 1923 trobem una crònica de la mostra: “Comença pels jardins rusiñolescos, i et quedaràs amb un pam, al menys, de boca oberta, davant de la traça incommensurable del nostre celebrat Tiago: fixa’t bé amb Els Xiprers de Villa d’Este, arrencats del Tívoli autèntic abans que hi passés en Serrallonga; amb aquella Fontana monumental que ni de debó faria tant de goig; amb L’escala de les cent fonts, cent vegades més meravellosa que la famosa escala de Jacob, i amb aquell Brollador amarat de sol, capaç de tornar la força i la salut a un malalt crònic, i per últim amb El safareix tranquil i seré, curull de llot adormit i de poesia desperta, d’aquella tan difícil de trobar per qui no ve de mena d’artista de cap d’ala.” 

Com ja hem dit, Rusiñol va viatjar acompanyat de Josep Guiteras, el qual també va realitzar diverses obres amb aquells jardins com a protagonistes, com aquesta datada l'any 1922. 


Quadre de Guiteras

Quadre de Rusiñol, "Xiprers de Villa d'Este" que ha sortit a subhasta a Balclis el 10 de març de 2015

 A La Vanguardia del dia 20 de gener de 1923 llegim: 

“De su estancia en Tívoli (Italia) trajo el primero de esos artistas (Rusiñol) unas cuantas telas, en las cuales reproduce aspectos de aquellos sugeridores jardines italianos que tan inefable gracia. Pero a estos escenarios les prestó Rusiñol algo suyo: visión e interpretación peculiares; aquel punto de melancolía que de sus producciones pictóricas trasciende, aun cuando en ellas se dé con gayas flores, con aguas cantarinas y con el sol avivador de los verdes. Aterciopelados y suntuosos, graves por lo general, son los que en esos lienzos predominan. Y con estos cuadros pueden ser contemplados, además, un Jardín de Granada, La Fuente de los cipreses, El lavadero y un Patio de Játiva. El encanto que acierta a dar el pintor en los Jardines de España, se desprende también de estos últimos en los cuales, como en toda su reciente labor, diríase que el artista, al colocar ante el natural el caballete con la tela en la que va a pintar,  ve ya de antemano la resolución técnica, y así, sin esfuerzo, la aplica sobre seguro. Por eso no adviértense desfallecimientos ni rectificaciones; por lo menos, no saltan a la vista”. 


Un any més tard, durant la primavera de 1923, Rusiñol torna a Tívoli, aquest cop acompanyat pel pintor Joaquim Terruella Matilla (1891-1957). D’aquesta estança és el petit dibuix que firma Terruella a Roma, Frascati, l’any 1923 i que aquests dies surt a subasta a la casa barcelonina Balclis per un preu de 350 euros.  Un bon regal per aquest Nadal.....A La Vanguardia, en un article del 23 de juny de 1924 sobre l’Exposición Nacional de Arte a Madrid, celebrada en aquell moment, Rusiñol presenta tres quadres: Jardí de Xàtiva, Vil.la Torlonia i Vil.la d’Este. 

El Imparcial, del 3 juliol de 1924 es publica un article sobre l’Exposició de Belles Arts a Madrid en el que llegim: 

El Santiago Rusiñol de los poéticos jardines de España merece en justicia una alta consideración, aunque las últimas muestras de su arte adolezcan de mecanización y pese en ellas la sequedad del color. A Rusiñol se le deben exquisitas emociones y una orientación beneficiosa. La “Villa Torlonia (Frascati)», la «Villa d'Este (Tívoli)” y el “Jardín de Játiba», prolongan los ecos de melodías que un día inundaron nuestro espíritu con inefables dulzuras.”


La Fontana de la Villa d'Este, Col. particular, obra exposada a la mostra "Rusiñol i la pintura europea", a Sitges i Aranjuez, 2006
Durant el mes de desembre de 1924, a l’Exposició Internacional de Venècia, al Pabelló d’España també s’hi poden apreciar algunes obres de Rusiñol. Es tracta d’uns “suntuosos jardines de Villa d’Este, en Tívoli, tan llenos de encanto y de poesía, con sus cipreses seculares que se pierden erguidos en la bóveda celeste y sus cien fuentecillas que cantan el dulce lenguaje de las cosas que fueron bellas y lo serán siempre. El cuadro evoca aquel marco divino en el que pasearon platicando el cardenal Bembo e Hipòlito el Estenso”,  (La Época, 23-12-1924, article firmat per Clio). 

Així doncs, d’aquesta primera estada de Rusiñol a Tívoli l’any 1922 tenim catalogades les obres que exposa a la Sala Parés durant el mes de gener de 1923: Xiprers de Villa d’Este, Fontana, L’Escala de les cent fonts, Brollador i Safareix

A l’exposició de Belles Arts de Madrid, juliol 1924, Villa d’Este; i a l’Exposició Internacional de Venècia, jardins de Villa d’Este.Villa d'Este, 1923, Col.particular. 

El pare Josep de C Laplana en el seu llibre, Santiago Rusiñol: el pintor, l’home, diu que durant aquella estada de 1922 a Villa d’Este, Rusiñol va pintar vuit quadres, obres a les que hem d'afegir les que realitza durant la primavera de 1923. En el catàleg raonat del mateix Laplana, es cataloguen set obres obres realitzades a Tívoli durant aquest dos anys:

-Vil.la d’Este, 1923, Col. particular. Exposat Sala Parés 1924 com Els xiprers de vil.la d’Este, a Madrid i a Venècia
-Cascada de Vil.la d’Este, 1923, Col. particular, exposat a Sala Parés 1924
-La fontana, 1922, Col. particular, exposat a Sala Parés 1924. 
-Els xiprers de Vil.la d’Este, 1922, en lloc desconegut, exposat a Sala Parés 1924
-El cavall marí, 1922, en lloc deconegut,exposat a la Sala Parés, 1923. 
-L’escala de les cent fonts, Col. particular, exposat a la Sala Parés, 1923
-L’escala, 1922, de la col.lecció del Museo Nacional de Bellas Artes de Cuba

 Ara toca seguir investigant per acabar de localitzar el quadre i poder-lo datar amb més exactitut... 1922 o 1923? Ja explicaré!


AMPLIACIÓ a dia 9 de març de 2015: A la subhasta d'art Balclis de Barcelona, demà 10 de març surt a subhasta el quadre "Els xiprers de Villa d'Este"