18 de des. 2014

ENDINSANT-NOS UNA MICA MÉS PELS JARDINS DE GUITERAS A XÀTIVA. L'AMIC XATIVENC DE RUSIÑOL

Davant de l’article anterior, dedicat a un quadre de Santiago Rusiñol pintat als jardins de Villa d’Este a Tívoli, em va interessar saber alguna cosa més de José Guiteras de Soto, el pintor que el va acompanyar  durant aquesta estada en terres italianes l’any 1922.
La paraula Guiteras, i més exactament Jardí Guiteras, està molt lligat al nom i a l'obra de Santiago Rusiñol, però ara entenc que va molt més enllà d'un paissatge que inspirà al nostre estimat artista.José  Guiteras de Soto va néixer a Xàtiva, València, durant el mes de desembre de l’any 1885, ciutat en la que moriria l’any 1950.  Fill de Jose Guiteras, persona molt lligada al món cultural de la ciutat, la família vivia en una de les cases del carrer de Moncada, un dels més importants de la ciutat, en el que hi ha edificis senyorials com la Casa Diego o el Palau del Marquès de Montpotal. 


Dos quadres de Guiteras. Una imatge de Xàtiva i la Font del Cardenal, a Villa d'Este
Guiteras va compaginar els  seus estudis artístics a la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Carles de València amb els estudis de  dret a la Universitat Llatina de València, en la que es va llicenciar l’any 1908. Durant aquests anys de formació Guiteras també va publicar algun llibre com per exemple La paz de la tarde, de 1909. A Xàtiva va freqüentar l’acadèmia del pintor José Carchano Requena, fundador,  conservador i director del Museu Municipal, i a València al taller de Mauricio Recunier, tot i que d’aquest darrer no n’he trobat cap dada ni referència. Ja l’any 1915 Jose Guiteras presenta obra, Castell de Xàtiva, a l’Exposició Nacional de Belles Arts de Madrid. 

Durant el mes de febrer de 1919 Rusiñol, juntament amb la seva esposa Lluïsa Denis, va passar uns dies per terres valencianes. En motiu de la representació de la seva obra El místic a Xàtiva, el pintor va fer estada a la ciutat, on va trobar uns espais ideals per poder pintar,  i on va compartir hores de treball amb el qual es convertiria en un bon amic i company de viatge, José Guiteras. Aquest li va obrir les portes de casa seva, i Rusiñol i la seva esposa, van trobar en el jardí particular de la casa de Guiteras, un lloc de pau i de repòs, i una inspiració per a exercir el seu art. Durant aquests dies Rusiñol pintà dues obres i Lluïsa Denís una. En aquesta estada també estava l’actor català Enric Borràs, el qual va ser protagonista de diverses obres de Rusiñol representades al Teatre Romea de Barcelona.  

Jardí de Xàtiva, de Lluïsa Demís, quadre que es conserva al Cau Ferrat de Sitges.

D
L’any 1920 va participar a l’Exposició Nacional de Belles Arts de Madrid, on va presentar Jardí de Pasnat i L’hort de Casa

Ja de tornada a Espanya, Rusiñol anima al seu amic Guiteras a exposar a Barcelona i el presenta a la sala Parés, on a mitjans de febrer de 1923 s’organitza una exposició amb la seva darrera obra, quadres realitzats a Xàtiva i a Itàlia. 

Durant les primaveres de 1921, 1922, 1924 i 1925 Santiago Rusiñol torna a fer estades a Xàtiva i torna a pintar els seus jardins i paisatges, obres que presenta en les exposicions posteriors. L’any 1922 és quan el pintor català va de Xàtiva a Granada, per participar en com a jurat en un concurs de cante jondo que organitza Manuel de Falla, i pot ser que aquest li parli dels seus viatges a Roma i a Tívoli.  A mitjans del mes de setembre Rusiñol, acompanyat de José Guiteras, inicia una llarga estada per Roma i els seus voltants, i és en aquest moment quan els dos pintors realitzen els quadres de la sèrie de Villa d’Este a Tívoli. 


Oli de Guiteras datada a Villa d'Este 1922
Durant el mes d’abril de 1923 participa a l’Exposició d’Art Valencià, amb obres de Guiteras que per a la crítica resulten “puntillistes”. 

L’any 1926, a l’Exposició Nacional presenta els quadres Castell d’Almansa i Calle Honda. En aquesta exposició Santiago Rusiñol presentava Jardí del Patriarca de València.

D
A

A principis de 1929 s’organitza l’Exposició Guiteras al Saló del Museu d’Art Modern de Madrid, mostra que el 30 de gener va rebre la visita de la Infanta Isabel, la qual va saludar i elogiar al pintor. Entre els quadres més destacats, paisatges de Villa d’Este a Tívoli, com Font de Miquel Angel i Font del Cardenal. És molt interessant l’article que li dediquen al setmanari La Esfera el 2 de març de 1929. 
Entre els col.leccionistes que van adquirir obres de Guiteras destaca el milionari Charles Deering, propietari del Palau Maricel de Sitges. El quadre fou Castell de Mota, que va quedar dipositat al Castell de Tamarit, quan Deering tornà als E.E.U.U.
A la revista Valencia Atracción del mes de juny de 1951, poc després de la mort de Guiteras, apareix en portada una fotografia del jardí del pintor que anys abans havia plasmat Rusiñol.
Obres de Rusiñol fetes al Jardí Guiteras de Xàtiva...Imagino que Guiteras també va passar alguns dies per Sitges, visitant la casa del seu amic Rusiñol, però això encara tinc que confirmar-ho.... ha us ho explicaré si trobo el fil!!! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada