16 d’oct. 2014

PUIG I CADAFALCH A LA FAÇANA DE LA CASA TERRADAS AMB A (CASA DE LES PUNXES) DE BARCELONA? FELIÇOS 147 ANYS!Com vaig dir en el darrer text, el 399, volia que el post 400 fos especial i diferent, així que avui canvio de tema i protagonistes. 

Poques vegades m’he referit en aquest bloc al gran arquitecte, arqueòleg, historiador, i polític Josep Puig i Cadafalch, nascut a Mataró un 17 d’octubre de 1867, just farà demà 147 anys, i mort a Barcelona el 23 de desembre de 1956.


Pertanyent a una segona generació d'autors modernistes i considerat un interessant personatge polifacètic que va aconseguir una perfecta síntesi entre les seves tres passions, l'arquitectura, la política i l'erudició històrica, els seus dissenys es caracteritzen per ser una suma entre l'arquitectura catalana tradicional i el progrés que arribava des de les noves tendències europees. Són exemple d'això les seves múltiples obres, entre les que podem destacar la Casa Amatller, la Casa Macaya, la Casa del Baró de Quadras, el local dels Quatre Gats, etc... totes elles a Barcelona ciutat, així com la Casa Garí a Argentona, o la seva casa familiar a Mataró. 


Entre aquestes que he enumerat he deixat dues obres encarregades per la mateixa família, la Terradas i Brutau. Es tracta de la Casa Terradas a la Diagonal de Barcelona, coneguda popularment com la Casa de les Punxes (1903-1905), i de la casa Sobrevia (1901-1903), a la localitat de Seva. En els dos projectes Puig i Cadafalch va comptar, com era habitual en seves obres, amb la col.laboració de grans artesans com Enric Monserdà, pintor i decorador, l’escultor Eusebi Arnau, el forjador Manuel Ballarín, el taller de vitralls Amigó, i l’escultor especialista en decoració d’edificis Alfons Juyol

Però jo avui no em vull endinsar en l’obra i figura del gran Puig i Cadafalch, però  que us vull presentar la 
que crec que és la seva fisonomia. 

Es tracta d’una original cara escultòrica col.locada estratègicament en un dels punt principals de la façana de la Casa Terradas (TerradAs amb A, ja que els promotors de l’obra, els germans Terradas Brutau, sempre van escriure el nom així). 

Durant el mes de gener de l’any 1904 Àngela Brutau Manent, viuda de Bartomeu Terradas i Mont, i en nom de les seves filles Àngela, Josefa i Rosa, va demanar permís a l’Ajuntament de Barcelona per construir tres cases de pisos en el solar que tenia la família, un terreny delimitat per l’Avinguda Diagonal i els carrers Rosselló i Bruc. Per a tal propòsit, Puig i Cadafalch va dissenyar tres blocs diferents, però units estèticament i compositivament en el que sembla una única casa. Tot i aquesta sensació d’unitat visual, hi ha diversos elements estructurals que ens marquen aquestes tres unitats registrals, com poden ser les tres entrades independents en els números 416, 418 i 420 de l’Avinguda Diagonal, tots tres amb els seus ascensors, instal.lats durant l’any 1906. 

Però també hi ha molts detalls decoratius que també ens ajuden a identificar a qui pertanyia cada un dels edificis. Per exemple, a la façana de la cantonada del carrer Rosselló amb Avinguda Diagonal, la que pertany al número 420 de Diagonal, hi ha un interessant panell escultòric en el que s’hi representa un àngel. Aquest edifici era el de la germana Àngela Terradas. 


A l’avinguda Diagonal 418, la porta que només dona a la Diagonal, hi ha un panell ceràmic amb un rellotge de sol amb diversos elements simbòlics. Aquesta finca era la de la Josepa Terradas, finca que també té obertures per la façana del carrer Rosselló, i en la que hi podem trobar un altre panell ceràmic, en el que s’hi representa a Sant Jordi Matant el Drac.
I per acabar, a les façanes de Diagonal amb Bruc i a la del carrer Bruc, hi trobem dos panells ceràmics més, En un s’hi representen un gerro ple de roses, i amb les inicials RTB, i a l’altre la figura d’una noia envoltada de roses. Aquesta finca era la de la germana Rosa Terradas Brutau. Però tornant al panell ceràmic de Sant Jordi del carrer de Rosselló. En ell s’hi llegeix: “Sant Patró de Catalunya torneu-nos la llibertat”, una frase que anys més tarnd no va agradar gens al polític Alejadro Lerroux, que davant d’aquest plafó va dir: “Este edificio es un crimen contra la nación española".La figura de Sant Jordi, tal com ja vaig explicar en un altre article publicat en aquest bloc i que podeu llegir aquí, és un recurs recorrent durant el Modernisme, ja que els hi serveix a arquitecte i artistes, com a mitja d'expressió dels seus sentiments nacionalistes. És especialment l'arquitecte Puig i Cadafalch qui té una major tendència a col.locar-la als seus edificis d'una manera o altra. Un exemple el trobem en la pintura mural que decora la llar de foc de la Casa Sobrevia del Terradas a Seva, un dibuix realitzat pel mateix Monserdà. Així, a la casa Terradas opta per aquest bell treball ceràmic, dibuix  que suposadament va realitzar el mateix Enric Monserdà, i del que a l'arxiu de la Reial Acadèmia Catalan de Belles Arts Sant Jordi se'n conserva un de molt semblant.   

Doncs no ens sorprèn gens que com a picada d'ullet a l'arquitecte, l'escultor Juyol, seguint les ordres de Monserdà, encarregat del programa decoratiu de la casa Terradas, esculpís aquesta cara i la col.loquessin en un lloc tan estratègic com és el marc que envolta Sant Jordi. 
Si comparem la cara esculpida, amb ulleres rodones, barbeta i bigoti, així com amb un gran nas, llavis molsuts, entrada del cabell en punxa, el somriure.... hi trobem moltíssimes similituds amb la fotografia que es conserva de Puig i Cadafalch datada l'any 1905, moment en que encara treballa a la casa Terradas, en una punxa de la qual, l'arquitecte hi va instal.lar el seu estudi. 
Doncs res, aquí us deixo aquest nou article, fruit d'un estudi més extens i intens, que estic iniciant sobre la casa Terradas, una gran obra arquitectònica que encara ens sorprèn i de la que en sabem molt poc. El simbolisme està present en tota la decoració de la casa, un tema emocionant del qual us en faré complices a mida que vagi endinçant-m'hi més....

 Però m'ha fet il.lusió publicar aquest text, que també em serveix per felicitar els 147 anys del nostre protagonista, i entrar amb força amb 400 posts!!!


3 comentaris:

Luis Soravilla ha dit...

Moltes felicitats! Com sempre, una genialitat el què dius i un plaer llegir-te.

Anònim ha dit...

Un text meravellós, m'ha ajudat molt amb un treball que haig de fer a l'escola. L'imformació és excepcional, no hem trobat res comparable a la quantitat de dades i curiositats que podem trobar aquí ni en totes les pàgines que hem mirat. Moltes gràcies!

Criticartt Beli ha dit...

Moltíssimes gràcies!!! Esperant q ningú s'ofengui, però aquest missatge és dels q més il.lusió m'han fet!!! espero q t'hagi servit i q tinguem una bona nota al treball!!! si necessites alguna cosa més, ja sigui de la casa Terradas com d'un altre tema, ja saps q aquí em tens!!! una abraçada i molta sort!!

Publica un comentari a l'entrada