31 de gen. 2014

FEBRER AMB TRES FUNERALS I DOS NAIXEMENTS: MAS I FONDEVILA, JOAQUIM DE MIRÓ, ROIG I SOLER I ARTUR CARBONELL

Avui fa 80 anys que el 31 de gener de 1934 va morir un dels grans pintors catalans, Arcadi Mas i Fondevila, fundador de l'Escola Luminista de Sitges. Com va sent habitual en aquest bloc, i degut a la meva tendència a córrer, o potser per què tinc clar que si les coses no s'avisen amb temps n'hi ha vegades que arriben tard, altres massa tard, i moltes no arriben mai,  ja fa dos anys que aquí es va parlar d'aquest aniversari

Arcadi Mas i Fondevila. Retaule de l'ermita del Vinyet (1916)

Així doncs, seguint la tendència he decidit, amb permís del gran Mas i Fondevila, passar-li el protagonisme d'avui a un altre destacat pintor de l'escola Luminista de Sitges:  Joaquim de Miró i Argenter, nascut a Sitges el 3 de febrer de 1849, població on morí el 18 de febrer de 1914. Podem triar si celebrar els 165 anys del seu naixement o els 100 anys de la seva mort!!!!

Pintor. Joaquim de Miró
A diferència dels altres membres de l'Escola Luminista, Joaquim de Miró, oncle i primer mestre de Jaoaquim Sunyer i de Miró, va ser un artista de formació autodidacta i poques vegades va sortir de Sitges. Pintor paisatgista, destaquen les seves marines i els quadres en els quals el Sitges de la segona meitat del segle XIX esdevé el principal protagonista. 


Però durant aquests primers dies del mes de febrer també hem de recordar una altra mort d'un membre de  l'Escola Luminista.  Joan Roig i Soler va morir a Barcelona el 8 de febrer de 1909, farà la setmana que ve 105 anys!!!!  


Sitges. Joan Roig i Soler
Peres. Artur Carbonell
I per acabar..... no puc deixar de recordar un altre gran artista sitgetà que avui faria 108 anys!!! Artur Carbonell i Carbonell, fill d' "americanos" sitgetans, va néixer el 31 de gener de 1906, a la casa del carrer Illa de Cuba nº 34, en la mateixa on va morir el dia 1 d'abril de 1973 i que actualment és el refugi d'un gran pintor com és Miguel Condé. Des de molt jove ja es va dedicar a les seves dues passions, la pintura i el teatre, sent capaç de treballar i innovar en els dos camps, i fins i tot fent-los compatibles, ja que va ser professor d'Escenografia a l'Institut del Teatre de Barcelona. Com a pintor destaquem les seves primeres obres surrealistes, així com els bellíssims retrats dels darrers anys. Com a director teatral, l'any 1930 va ser portar a l'escenari del teatre Prado una obra vanguardista, com era l'Orfeu de Jean Cocteau.

El 31 de febrer de 1934 deuria ser un 28 aniversari trist per a Artur Carbonell, en aquells anys ja era un artista reconegut, i que havia coincidit amb Arcadi Mas i Fondevila en diverses ocasions. Una, de les més importants artísticament, durant l'Exposició Històrica d'Art Sitgetà que va tenir lloc al Casino Prado de Sitges durant el mes de setembre de 1925 i en la que hi van ser presents tots els nostres protagonistes d'avui.  Mas i Fondevila, com a membre de la Comissió organitzadora, va acceptar l'exposició de dibuixos d'un molt jove Artur Carbonell, i peces dels ja reconeguts Joaquim de Miró i de Roig i Soler. 

Així doncs, i a falta de citar altres artistes que han nascut o mort durant un mes de febrer, així com els nats o desapareguts durant un  març, un abril, un maig... per davant queden moltes dates per celebrar, recordar, revaloritzar..... Anims!!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada