5 de nov. 2013

IMAGINA QUE UN MATÍ ET TROBES AL DIARI AMB UNA CRÍTICA DE MESSI SOBRE EL TEU JOC!Una nit de diumenge te'n vas a dormir satisfet pels 2 gols que has marcat, sempre ajudat pels grans passis que t'han fet els teus companys d'equip, en el partit de futbol de tercera regional que has jugat contra el dur contrincant local. L'endemà al matí et lleves per anar a treballar, les coses quotidianes de la vida fa que ja no pensis en els "tantos" d'ahir, deixes nens a l'escola, pares a fer el cafè al bar de cada dia i un com cada dia agafes el diari esportiu i et topes amb un article de Leo Messi en el que parla de l'ESPECTACULAR partit que tu i  els teus companys d'equip vàreu jugar ahir!!!! Al.lucines, no? 

Doncs així és com em vaig sentir el passat dimecres 30 d'octubre quan al suplement Cultura/s de La Vanguardia vaig poder llegir la magnífica crítica que el gran Daniel Giralt-Miracle, historiador de l'art i expert coneixedor del Modernisme, i més específicament, de la figura d'Antoni Gaudí, havia dedicat al llibre Modernisme. Modernismo en Barcelona, obra en la qual vaig tenir com a companys de viatge als grans fotògrafs Ramon Manent i Josep Maria Alegre, i  per la que els tres autors hem lluitat molt al llarg d'aquest darrers anys!

Tot i les moltes "aventures" que ha comportat aquest projecte, el llibre m' ha aportat coses molt bones! Primer el fet de poder conèixer i treballar amb grans artistes com Manent i Alegre; tenir la sort d'haver pogut presentar el llibre a la Biblioteca Santiago Rusiñol de Sitges amb una magnífica conferència-classe magistral (que per coses incomprensibles molt poca gent va poder o voler escoltar en directe....ells s'ho perden) del també historiador de l'art, Vicenç Morando; rebre els comentaris dels lectors i observadors del llibre; i ara, poder gaudir d'aquesta gran crítica d'una de les principals figures de la crítica d'art i reconegut historiador del modernisme català, com és Giralt-Miracle... Així doncs... l'experiència ha valgut molt la pena.... i s'ha de repetir!
Dimecres 30 d’octubre de 2013, al suplement Cultura/s de La Vanguardia, per Giralt-Miracle.

Esplendor del Modernisme

Espectacular! Així és aquest llibre-àlbum, de 30x30 cm i 600 pàgines profusament il.lustrades, que resulta ser una publicació necessària per conèixer els aspectes essencials del modernisme que va sorgir a Barcelona i a la seva àrea d’influència.
És curiós constatar com un moviment tan potent, que en el seu moment va ser tan ben acollit i valorat, tingués tan mala premsa i fos tractat de manera tan hostil després de seu apogeu. De la mateixa manera com sorprèn que avui ocupi un lloc destacat en la història de l’art i, a mes a més, sigui el principal atractiu turisticocultural de la ciutat de Barcelona, gràcies al pas dels anys i als estudis de prestigiosos autors que n’han revalorat els aspectes estètics, socials i econòmics. Per aquest motiu són benvingudes aportacions com aquesta, que, més enllà d’images que mostrin elements modernistes rellevants, expliquin quin va ser l’origen d’aquest isme.
I això és el que s’han proposat els autors d’aquest llibre; presentar el modernisme bàsic, cosa que sens dubte aconsegueixen gràcies a una articulació didàctica i aclaridora que ens recorda l’Europa del 1900 i ens parla de la revolució industrial, la burgesia emergent, el capital aportat per les fortunes rurals i els indians, etcètera, és adir, que exposa el conjunt de circumstàncies que van propiciar un floriment de la cultura que va tenir especial visibilitat en l’arquitectura, les arts, les lletres i la música, en una ona expansiva que es va estendre en particular fins a Sitges amb l’enlluernadora figura de Santiago Rusiñol. 
Pel seu atractiu, al llibre, el pes fort se l’emporta l’arquitectura, tant la civil com la industrial i la religiosa, i tenen especial protagonisme Gaudí, Domènech i Montaner i Puig i Cadafalch, encara que també s’al.ludeix a l’obra d’altres eminents arquitectes, com van ser Jujol i Sayrach. L’altre gran apartat és el dedicat a les arts i els oficis, que ens permet constatar la transversalitat del moviment, ja que va incidir també en la ceràmica, els paviments, les vidrieres, els mobles, l’escultura, la joieria i la pintura.
Tot el cicle vital del modernisme, la seva aparició, esplendor i ocàs, doncs, clarament explicat en un llibre que harmonitza a la perfecció text i imatge, alhora que ens descobreix detalls als quals fins ara no havíem fet atenció. 

2 comentaris:

Galderich ha dit...

Bona crítica! Llàstima que de les arts gràfiques no en desenvolupa gaire cosa... ;-) (Cada loco con su tema!)

Froilan Franco ha dit...

Com es nota que la Beli és una persona més que agraida i que per això dius que el llibre -Modernismo a Barcelona-de nou tèstà aportant coses molt bones.M'agrada força que hi destaquis,en Vicenç Morando,Historiador de l'Art per contrastar-lo amb en Daniel Giralt-Miracle.Enhorabona pel teu gaudi en aquesta nova expeiència.

Publica un comentari a l'entrada