10 d’oct. 2013

EL DIA QUE VA APARÈIXER UNA EXCAVADORA GROGA AL PASSEIG DE SITGES!!!!


Ahir al matí, vaig rebre diverses fotografies en les que s'hi veia una una gran excavadora enderrocant la font-banyera-escombraria-test-peanya del passeig de la Ribera de Sitges, i pel que allà es veia eren imatges reals!!! Gràcies als que m'han fet partícep d'aquest moment sabent que estava a Barcelona!
Anem per trossos. 

En aquest bloc he sigut molt crítica amb alguns dels actes patrimonials, o contra el patrimoni, que s’han portat a terme aquests darrers anys a Sitges. Posem per exemple la reforma del Museu Cau Ferrat i Maricel. També he fet ressò de grans restauracions com la del Xalet Navarra al passeig Marítim. S’han denunciat actes incívics, i s’han promogut campanyes populars com la que es va iniciar l'any 2008 i que va aconseguir, anys més tard, retornar l’escultura de Pere Jou, la Sirena, a les escales de la Punta, una nova situació que li ha desgastat la mà però que li ha retornat a aquesta bella escultura la importància artística i patrimonial que durant uns anys, i amb la font-banyera com a peanya, va perdre


Preciosa foto de la Sirena a les escales de la Punta. Foto feta per Jordi Prats i que està publicada al seu bloc


Així que avui, i davant de la que sembla una nova reorganització del passeig de la Ribera de Sitges, haig de dir que trobo molt encertada la decisió de l’Ajuntament de Sitges, amb el seu regidor Lluís Marcé,,d’enderrocar aquest element urbà que des de finals del mes d'abril de 2011 quan li va ser enretirada la Sirena, s’ha anat degradant a marxes forçades, un banc que pot portar records a molts sitgetans, però que s’havia convertit en un espai de vergonya i que suposava un perill per als nens que pujaven per jugar-hi. Fa pocs dies, amb la voluntat de tornar a publicar una entrada al bloc per denunciar l'estat de la font, i aprofitant la immediatesa del twitter vaig fer aquestes fotos.....
He parlat de reorganització del passeig de la Ribera i a Sitges comença a popularitzar-se un nom.  Doncs si.... la idea del consistori sembla que és la de reconstruir el Pont d’en Domènech al seu pas pel carrer de la Bassa Rodona (antigament carrer d’Espanya, per cert, un tema de canvi de nomenclatura al que encara no m’hi he referit en aquest bloc).
Per què pont d’en Domènech? Doncs perquè la construcció d’aquest  l’any 1880 va ser sufragada per l’americano Pere Domènech i Grao.

Pere Domènech i Grao no va néixer a Isla Cristina l’any 1935. Després d’una vida plena d’alts i baixos econòmics i socials, Domènech morí totalment a la ruïna a Barcelona el 29 d’agost de 1898. No m'allargaré amb la seva biografia, ja que la podeu llegir a l’interessant article de Vicenten López Márquez al bloc de la Asociación El Laud de Isla Cristina, una molt ben documentada biografia del nostre protagonista, com la seva relació familiar amb Sitges, el seu palauet a la Plana Novella, els seus anys com a president del Reial Club Nàutic de Barcelona..... 

En lloc es parla d'el problema judicial que el va tenir pendent, tal i com es pot llegir a les notícies publicades a la premsa del moment, durant gairebé 10 anys. En el mes de setembre de 1876 els senyors Pere Domènech i Josep Barahona, socis a l'empresa Barahona, Domènech i Companyia i "asentistas de provisiones para el ejercito de Cuba" van ser detinguts i encarcelats a la Habana per “cohecho, estafa y malversación  de fondos".  El seu cas a va arribar al Congreso de España, on es demanava la seva excarcelació.... però aquest és un tema que necessita ser estudiat una mica més... així que aquí el deixo en stand by durant uns dies...

Una altra curiositat d’aquest personatge és la seva relació amb el literat i filòsof Cristóbal de Domènech

Cristòfol Domènech Vilanova
Pere Domènech es va casar amb la seva neboda Maria Vilanova i Domènech, que pel que sembla va néixer a Sitges l’any 1803, d’on era el seu pare Cristòfol Vilanova, tot i que en aquest article de López no queda molt clar. La parella va tenir un fill, Cristòfol Domènech, que va ser conegut en el món cultural com a Cristóbal de Doménech. Persona molt lligada a l’Ateneu Barcelonès va morir en un hospital francès el 9 d’agost de 1927 amb poc menys de 50 anys. D’ell són obres com L’oci del filòsofCarnet d’un heterodox o La mortal felicidad.
Tornant al tema que ens interessa. En un primer moment es va tractar d’un pont amb simples baranes de ferro que permetia crear un passeig continu per sobre de la Bassa Rodona. Anys més tard, i en uns moments en que Sitges vivia una intensa urbanizació, especialment la seva façana marítima, Josep Soler i Cartr, director de L'Eco de Sitges,  el 7 d’agost de 1896  va proposar al ple donar el nom al pont de la persona que  havia pagat la seva construcció, així com es va proposar la remodelació d'aquest seguint un estil que s'adeia més als gustos del moment. Durant el mes de setembre de 1899 la casa comercial de Santiago de Cuba, “Serra, Vidal i Cia.” va donar diners per sufragar la reforma que consisitia principalment en col.locar noves baranes de i amb bancs a banda i banda, idea molt semblant a la utilitzada un any abans per a les escales de la Punta. Aquestes peces de pedra artificial es van encarregar a la casa de materials de la construcció  Butsems i  Fradera.


Catàleg de la casa Butsems. La segona peça de la primera fila és com la que decorava el pont d'en Domènech

Balustrades que apareixen al catàleg de la casa Butsems i Fradera

Doncs ara toca esperar que es compleixi aquest projecte de recuperar el pont d'en Domènech, i per a que l'objectiu s'aconsegueixi es necessiten diversos passos.... imagino que alguns de legals, polítics, socials...... però en el pas que podem col.laborar els sitgetans és recuperant la màxima quantitat d'imatges d'aquest pont que va desaparèixer a finals dels anys 50.  

Ja veieu.... un nou objectiu que hem d'aconseguir per a anar retornant la bellesa al nostre poble!

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Espacio de vergüenza y peligroso para los niños???
Yo te diré a ti lo que es peligroso y vergonzoso,
Es peligroso el Ayuntamiento de Sitges puesto que está dejando muy claro que tiene como fin " recuperar" un Sitges del que a penas quedan supervivientes.... El viejo Sitges de hace un par de siglos, y hace un par de siglos no habian tantas casas como las hay ahora ni tanta gente viviendo en ellas, el viejo Sitges era un pueblito pequeño y ahora es tan grande como una ciudad!! ¿Por que es peligroso entonces los fines del Ayuntamiento de recrear el viejo Sitges? Está claro que porque terminaran por demoler todas esas casas que no existían en el siglo XIX... Lo que supone dejar a mas de la mitad de la población sin hogar.
Entonces si dejan a tantas familias en la calle con niños, ¿que? Eso no les preocupa? No es un peligro vial, no? No pueden hacerse daño los niños que se quedan sin casa, no? ( ironía) no están en riesgo de morir de hambre y frío tampoco ( ironía).
A mí me parece una vergüenza todo lo que hace el Ayuntamiento más que lo que simbolizaba esa fuente. Me da vergüenza la prepotencia y superficialismo con el que se expresan las personas que llaman a la Fuente de la Sirena, "fuente bañera" o como dice el elemento que la ha demolido " la fuente que no funciona".... Nos da igual que no funcionase!! Era parte de la imagen del paseo de la Ribera!! La podrían haber arreglado si tan fea consideran que estaba, y cuidar el césped que tenía en lo que antes era agua.... En fín... Que tela con la conspiración mundial de regreso al siglo XIX...

Criticartt Beli ha dit...

Apreciat anònim! doncs et recomano que, per la teva seguretat personal, et busquis un altre lloc per viure on et sentis més agust i fora de perill, lluny d'un Ajuntament tan perillós com el de Sitges que té entre els seus objectius temes tan letals com "recuperar" un Sitges que el que veig a tu no t'agrada gens i en el que no t'hi sentiries bé! La gran imaginació que demostres en la teva visió futurista que tens de Sitges et proposo que la canalitzis en la producció d'una pel.lícula de ciència ficció que es pot presentar en el nostre estimat festival de cinema! mai se sap si dins d'uns anys guanyes el premi la Màquina del Temps! (ironia)
Per cert, i vist que t'interessa tant la conservació de certes peces patrimonials del nostre poble, i que la imatge del passeig de la Ribera amb la "super font que sempre a funcionat i que té un glamour de muerte" (ironia?, noooo) et sembla la més interessant i representativa de Sitges, que la triis com a imatge promocional!

Ah, i per cert, moltíssimes gràcies pel teu comentari. Que siguem una mica "prepotents" els que defensem un altres Sitges no significa que no estiguem a favor de la controversia!!

Luis Soravilla ha dit...

Vols dir que faran el pont? Fora una bona idea, però no m'en refio gens ni mica. M'agradaria, però.

Allò del perill dels nens... I on seuran ara les seves àvies, esgotades per la frenètica activitat dels seus nets? Pensa també en la gent gran! ;)

Com sempre, un gran blog.

Di(na) Mita Ca(la) Forns ha dit...

El que hi ha en aquests moments. Si que és un forat de la vergonya !! potser hagues estat be demanar l'opinió dels veins, dels usuaris, perquè no de les avies i els nens que en feien us. Ara el que hi ha és un vuit envoltat de baranes vermelloses. Quan de temps hi serà d'aquest mode'' ? Refer el Pont d'En Domenech és un anacronisme, anar endarera en contes d'anar endavant, Una lluminosa idea que el Sr. Batlle va prometre i que segurament no podrà complir com tantes d'altres promeses que va fer i que ara l'acusen perquè no fa res. Inoperancia i anorreament aquestes són les màximes del ajuntament de Sitges. LLençar coces contra l'anterior govern. En Mikel hauria d'entornar-se'n a la biblioteca i deixar-se d'invents i fantasies gòtiques, per no dir neoclàssiques o eclèctiques,trobo penós que es vulgui refer un pont amb les característiques de pedra o ciment artificial, el cataleg es tota una troballa però l'estètica és un horror... Dimissió d'aquest govern que no sap ni vol saber on va Sitges.

Criticartt Beli ha dit...

Apreciada Dina Mita, no seré jo la persona que et defensaré l'actuació de l'alcalde de Sitges durants aquests darrers anys, però sobre el projecte de reforma i reconstrucció del Pont d'en Domènech, crec que la idea "lluminosa o no", ja s'arrastra des del govern socialista. Val la pena repassar les hemeroteques (aquesta font documental tan important per alguns, però tan odiada per altres que les tenen com una espasa de Damocles que els hi pot caure a sobre en qualsevol moment, posant en perill la credibilitat dels seus actes presents).

Maria Candelaria,Reverenda Madre Mercedaria de Berrizt ha dit...

Per Cert en comptes de el dia que va apareixer una escabadora groga podries titular el dia que va "DESAPAREIXER" un element patrimonial (estètic o no !!) a la Blanca Subur. El nostre estimat col·legi també va despareixer...

Publica un comentari a l'entrada