9 d’abr. 2013

FELIÇOS 80 ANYS HOTEL TERRAMAR DE SITGES!!!


Tot i que de manera molt desapercebuda, discretament, sense fer més soroll que el d'un dia normal del mes d'abril, fer fi ha arribat el dia del 80 aniversari!!!!!!A El Baluard de Sitges del 15 d'abril de 1933 descriuen l'hotel com: "grandiós i sumptuós edifici de tres cossos en forma de xamfrà, amb 100 habitacions amb 75 quartos de bany. Reuneix tot el confort més depurat en aquesta classe de construccions. Les habitacions són totes exteriors i han estat decorades i amoblades esplèndidament. Posseeix a més els magnífics sal ons de festes, bar americà, salons de perruqueria (a càrrec de l’expert vilatà Deogràcies Fonts), roof garden, una àmplia terrassa davant la mar, etc. El seu emplaçament  en la urbanització de Terramar és extraordinàriament privilegiat, car es pot disfrutar de la bellesa panoràmica de la popular platja sitgetana. Com a complement, l’Hotel posseeix un formós Parc, projecte de l’il·lustre i malaguanyat artista Mr. Forestier un magnífic camp de golf, pista de tennis i garatge". (sic.)

Aquesta és la culminació d’un llarg i intens projecte que va començar a gestar-se durant la segona dècada del segle XX. 

A les sis de la tarde del 31 d’octubre de 1919 a les Galeries Layetanes de Barcelona, i per concloure l’exposició de projectes i maquetes presentades al concurs per urbanitzar la que haurà de ser la Ciutat jardí de Terramar, l’arquitecte Josep Maria Martino i Arroyo, director tècnic de la societat “Parques y edificaciones”, promotora d’aquest ambiciós projecte, va realitzar una conferència  per tal d’explicar àmpliament el desenvolupament i els plans que es tenien per aquest sector sud del municipi de Sitges, una gran extensió de terres, principalment vinyes, que es coneixia amb el nom del Cellerot.  


Plànol de la divisió de les terres del sector del Celleron abans de ser comprades per esdevenir la Ciutat-Jardí de Terramar.

Fou així com el 10 de març de 1919 es va constituir la Societat “Parques i Edificaciones” S.A, presidit per Francesc Armengol amb un consell d’administració compost pels senyors: Francesc Armengol, Manuel Folguera Duran, Antoni Miracle, Baró de Güell, Josep Freixes, Carlos Maristany, Rafael Vehils i Josep Maria Martino, aquest darrer nomenat arquitecte i director tècnic de les obres que portaria a terme aquesta nova societat. Ja hem dit que el principal promotor de la ciutat-jardí fou Francesc Armengol, però si una cosa va tenir clara des dels inicis era que ell sol no aconseguiria fer realitat aquest somni, i que tenia que envoltar-se de col·laboradors que l’ajudessin a tirar endavant el projecte. Així doncs va tenir a Josep Maria Martino (Barcelona, 1891-1957) com a arquitecte i director de les obres; a Josep Artigas Vila com a mestre d’obres i autor dels treballs decoratius de pedra artificial; a Salvador Robert (Sitges 16 d’abril de 1870- 1934) encarregat dels treballs de Jardineria; Josep Carbonell Gener (Sitges 1897- 1979), director de la revista Terramar, que es va publicar per primera vegada el 31 de juliol de 1919, amb la finalitat de  promocionar la nova urbanització; i finalment a Miquel Utrillo (Barcelona 1862- Sitges 1934) que va realitzar diverses labors entre les que destaquen els dissenys dels jardins, i l’elecció del topònim del nou espai, Terramar.
El projecte d’urbanització del sector de Terramar va ser aprovat el 7 d’octubre de 1918, i les obres no es van iniciar fins el 9 d’abril de 1919. Aquest inici de les obres es va celebrar amb un dinar el dia 11 de Maig de 1919. En el menú d’un dels seus convidats llegim: “Menú del primer dinar que es va fer en l’Hotel Petit, abans era la casa Sellarot, y es va fer aquest dinar com a commemoració d’haver començat les obres de Terramar. Dit Hotel s’estava començant les obres amb aquest dinar i van assistir els consellers junt amb el President, Sr. Armengol i a més hi havia el Sr. Utrillo, el Sr. Robert i Josep Artigas”A partir d’aquest moment es va començar a urbanitzar el sector, a dividir els solars, crear carrers i a construir presiosos xalets, molts dels quals encara es conserven i són fonamentals pel patrimoni sitgetà. Però també fou durant aquests anys quan es va iniciar la construcció de l’Hotel Terramar Palace per part de les societats Hoteles y Playas del Mediterráneo i Hoteles Unidos S. A (HUSA). Les obres de la ciutat–jardí es van allargar fins al 8 d’abril de 1933, amb la inauguració de l’Hotel Terramar Palace, però quedant el projecte incomplert. Entre les causes d’aquest brusc final hi trobem la mort del seu artífex, Francesc Armengol, el 23 d’agost de 1931, el qual havia estat nomenat fill Adoptiu de Sitges el 19 de novembre de 1919.
A La Vanguardia del diumenge 9 d’abril de 1933, avui fa 80 anys, es feia una àmplia crònica de la gran festa que es va celebrar a Sitges en motiu de l’apertura oficial, el dia abans, del nou hotel, tot un luxe d’edifici i instal.lacions que posava Sitges entre les principals localitats del turisme de luxe. La crònica diu que a les dues del migdia d’aquell dissabte, que imaginem lluminós, les principals autoritats polítiques de Barcelona, juntament amb destacats personatges de la societat civil catalana, van arribar al lloc de celebració que no podia ser altre que el lloat Terramar Palace, on els esperaven altres personalitats, comitiva que estava encapçalada per l’alcalde de Sitges, el senyor Costa. Abans del dinar oficial, tots els convidats van fer una visita a les instal.lacions de l’edifici, podent gaudir de les vistes que tenien les habitacions de l’hotel. Al saló principal, obert al mar, HUSA va servir el banquet. Entre els convidats destacava el senyor Pi i Suñer, que va assistir en representació del president de la Generalitat; el president del Parlament català, Lluís Companys; el governador civil, el senyor Ametlla; el general de la quarta divisió, el senyor Batet; el conseller de Cultura de la Generalitat, el senyor Ventura Gassol, que també era el president del Patronat del Museu del Cau Ferrat; així com les principals dames com la senyora Gaspar, la Ragasol, la Vidal i Guardiola, Casacuberta, Pi i Suñer, Batet, Ametlla i Aguadé. Destaca la presència de diversos cònsols i representants internacionals, com els cònsols d’Estats Units i França, així com de la Gran Bretanya, de la República Argentina o d’Alemanya. 
La festa va ser un èxit i pel que sembla tothom va quedar encantat amb el nou hotel i amb el convit, una situació que molts d’ells repetirien una setmana més tard, ja que el diumenge 16 d’abril van tornar a Sitges per inaugurar l’obertura al públic del Museu Cau Ferrat, una nova festa que també es va celebrar amb un dinar al recent estrenat saló principal de l’hotel Terramar Palace... aquest cop als senyors Gassol, Batet, Ametlla, Costa, etc., si que els va acompanyar el president de la Generalitat de Catalunya, el senyor Francesc Macià.... l’acte ben bé s’ho mereixia però aquesta ja és una altra crònica, o com deia la meva àvia, “figues d’un altre paner”. 

A partir d’aquest 9 d’abril de 1933 aquest gran edifici de l’hotel Terramar Palace viuria moltes històries. Algunes d’amor, com celebració de múltiples banquets de casament, moments de festa i lleureintrigues com la que s'amagava a l'habitació 17 i altres molt més dramàtiques, com les que va viure durant els anys de guerra civil. Però 80 anys són molts anys, i això no es pot deixar passar..... o com a mínim, jo no ho vull deixar passar! 

Així doncs, que per molts anys i per moltes cròniques futures hotel Terramar!

7 comentaris:

Luis Soravilla ha dit...

Molt bona entrada, fantàstica. Per cert, l'autòdrom era dins aquest projecte o va ser una cosa a banda? Curiositat, només. Continua així, que és un plaer llegir-te.

Roland Sierra Farreras ha dit...

Felicitats, Beli! Molt bo!

Patricia Jorde ha dit...

Dic el mateix que el primer post, fas uns posts molt complets i interessants. Visc a prop de Sitges i no m'he fixat mai en aquest hotel... mmm.. hauré de fer-ho.
Salutacions!

Criticart ha dit...

Luis... si, en els papers de publicitat de 1920 sobre "Terramar, Ciudad de recreo y de reposo", al lloar les bondats d'aquest projecte parla de l'autòdrom en construcció "que será el más rápido y sensacional espectáculo del Continente, trazado no sólo para grandes manifestaciones automovilistas, sino para mitines hípicos, de aviación y de todo deporte, tanto de gran masa como de distinción". Com veus ho tenien tot molt pensat..... En el projecte també hi havia un gran Casino al mig de l'aigua.... aquest edifici que es veu al dibuix del sector...

Roland, moltes gràcies!!!!! i Patricia, gràcies i molt ben vinguda al meu bloc i al moón dels blocs... que ja et vaig dir que això enganxa!!!!

Froilan Franco ha dit...

A Sitges va haver-hi dos edificis,que durant la Guerra Civil van ser incautats per tal d'atendre els ferits:l'Hotel Terramar,del que la Beli descriu amb saviesa i il.lustra amb força fotografies (Enhorabona)i Col.legi-Monestir de les MM Mercedàries-sota el nom de la gallega Rosalia de Castro,que a més de ser magatzem d'armes de guerra,també acollia la colònia basca,el Govern de la qual hi era al Passeig de Gràcia i ferits de guerra,també.
Envers la Colònia Basca,Sitges només l'afavoria amb el racionament del pa i res més.Les Religioses van haver d'abandonar el seu Col.legi-Monestir.Trist desgràcia la Guerra Civil.

Nespe ha dit...

Beli, tienes algunas fotos del antiguo Hotel Terramar en las fotos aéreas recientemente liberadas por el ICC, aquí: http://cartotecadigital.icc.cat/cdm/search/searchterm/sitges/field/all/mode/any/conn/and/page/1

Oz ha dit...

Excelente post amigo, muchas gracias por compartirlo. Te quiero invitar a mi nuevo Blog de Cine de Terror que seguramente te gustará, espero tus comentarios en:
http://terror-en-el-cine.blogspot.com/

Un gran saludo, Oz.

Publica un comentari a l'entrada