8 de gen. 2013

JA HEM ARRIBAT AL 2013.....
Ja hem entrat en un nou any i com ja va sent tradicional en aquest bloc, entre les primeres entrades que publico n’hi ha una on deixo per escrit els meus desitjos, voluntats, objectius, intencions, il.lusions, reptes, dubtes... per al nou any, i el 2013 no és cap excepció, tot i que l’experiència em deixa clar que no sempre es compleixen, i que aconseguir-los és una mica més llarg i costós del que ens sembla en un primer moment.


Fa una mica més d’un any, el 2 de novembre de 2011, ja vaig escriure un article sobre diverses coses que, a nivell cultural i històricament parlant, es podrien celebrar a Sitges aquest any 2013. Els 80 anys de la inauguració de l’Hotel Terramar Palace, un 9 d’abril de 1933, pot ser el tret de sortida per arribar a la setmana del 16 d’abril, en la que si tot va com s’explica des de l’Ajuntament i des del Consorci del Patrimoni, a Sitges celebrarem el que  segur que serà el gran esdeveniment de l’any al nostre poble, la reobertura del Cau Ferrat. Després dels tres anys de remodelacions, reformes, enderrocs i possibles desastres patrimonials dissimulats o arranjats al darrer moment, i a l’espera de saber com anirà la segona fase d’aquest controvertit projecte que afecta directament al Maricel de Mar i greument a la casa Rocamora, aquesta inauguració del “restaurat” estudi sitgetà de Santiago Rusiñol, pot coincidir amb els 80 anys de l’obertura com a museu públic del Cau Ferrat. 
Però la felicitat i la il.lusió pel futur, sense obviar el més important en aquest món, com és la salut i la felicitat de tots els que ens envolten, arriba gràcies a projectes més petits, més personals, en els que s’hi posa tota l’esperança. Així doncs, com l’esperança és la darrera cosa que es perd, dos anys després d’anunciar la publicació del llibre Modernisme a Barcelona, una obra en la que, juntament amb els fotògrafs Josep Maria Alegre i Ramon Manent, vaig posar-hi tot el meu cor, sembla que per fi podrem tenir algunes de les còpies en espanyol. Coses de la crisis? potser sí, però ara el més important és que el llibre, que per cert, va ser presentat fa dos anys amb una magnífica conferència de Vicenç Morando a la Biblioteca de Sitges, "classe magistral" sobre Modernisme que per alguna raó (que penso increïble) es van perdre masses sitgetans, no només estarà a la resta del món, sinó que també aquí podrem gaudir d’aquestes belles fotografies!!!! Així doncs, en pocs dies el llibre estarà a la Biblioteca Santiago Rusiñol de Sitges, així com en algunes llibreries.


Jordi Albors treballant


Doncs si fa dos anys el meu nebot, en Martí, arribava amb un llibre sota el braç, el 6 de novembre de 2012, la que va arribar amb dos exposicions sota el braç va ser la seva germana, la Norma. Així que pel 2013, i seguint l’estel.la que vaig iniciar amb l’exposició  per celebrar els 40 anys  com artista d’Artur Duch al Edifici Miramar de Sitges, enguany  i un cop més amb el suport de l’Ajuntament de Sitges, i amb la clara voluntat d'intentar esquivar la crisi econòmica que tant afecta al món de la cultura, realitzaré el comissariat d’una altra mostra que em fa igual il.lusió però que suposa un nou repte. A mitjans de 2011 Ignasi Albors, juntament amb el seus oncles, es va proposar reunir l'obra pictòrica del seu pare, Jordi Albors. Aquí es va començar a gestar l’exposició "Els germans Albors Soler", mostra que es podrà veure al mateix Miramar durant els mesos de juny i juliol, i que té l’objectiu de reunir en un mateix espai les obres dels quatre germans Albors: els ja desapareguts però molt recordats Jordi i Jesús, i els molt actius Agustí i Lluís, aquests dos últims pilar fonamentals per poder realitzar la mostra, ja que ells em guien en la creació d’aquesta  mostra, un projecte en el que s’hi barregen records, temors il.lusió, passió, i molta estimació. Crec que serà un proposta original i interessant, a la vegada que emotiva, en la que recuperarem i unirem l’obra d’una destacada família d’artistes sitgetans. 


Si aquesta exposició “Els germans Albors”, al igual que “Impermanències” d’Artur Duch, va ser una proposta meva a la regidora de cultura de l’Ajuntament de Sitges, la segona mostra a la que avui faig referència ha vingut pel camí contrari. La regidora de cultura, Mireia Rossell, em va proposar comissariar una exposició retrospectiva sobre el pintor José Miquel Serrano Serra (Barcelona,1912 -Sitges, 1982) un artista reconegut, tot i que encara desconegut, que va tenir una forta relació amb el nostre poble, on va establir la seva residència durant més de quatre dècades. Les obres de Serrano les trobem en moltes llars sitgetanes. uns quadres, que juntament amb peces de col.leccions d’arreu d’Espanya, seran exposades a l’Edifici Miramar durant els mesos d’agost i setembre, fent que Serrano sigui un dels protagonistes culturals d’aquest 2013, un any en el que Sitges tornarà a ser protagonista.

Ja fa uns mesos que treballem en les dues exposicions, però ara si que ja comença el compte enrera, i el “tic-tac” del rellotge ja comença a sentir-se al meu cap. Des d’aquí demanar-vos la vostra col.laboració en aquests projectes, i desitjar-vos un molt bon any 2013 a tots els que teniu la paciència de llegir les “manies” que vaig publicant en aquest bloc, i un cop més agrair-vos el vostre temps! 

4 comentaris:

Srabsenta ha dit...

Moltes felicitats Beli per les exposicions de Serrano i els germans Albors. No me les perdré. I gràcies també per la bona noticia de la reobertura del Cau Ferrat.

Guybrush Threepwood ha dit...

Ostres que guapo el quadro dels clavells del Serrano (realment pintant flors era una màquina!). Estarà a l'exposició? Potser la imatge podria servir per ilustrar alguna cosa del Corpus... ;)

Froilan Franco ha dit...

-SITGES TORNARÂ A ÉSSER PROTAGONISTA (2013)-
En primer lloc amb la reobertura del Museu Cau Ferrat.En segon lloc amb l'Exposició a l'edifici Miramar "Els quatre germans Albors:Jordi,Jesús,Agustí i Lluís",tot un repte per la Comissariada Beli Artigas i en tercer lloc Comissariar,en nom de la Regidoria de Cultura,el no gaire conegut pintor José Miguel Serrano a l'edifici Miramar.Molt bé,perfecte tot això,bona amiga de Sitges,però "Sitges tornaria a ser Protagonista" si de debò "l'Escola Agnès de Sitges" (2005-2013)-encara en barracons- s'hi iniciessin les obres a Quint Mar,com a la quarta escola pública amb tots els ets i els uts.M'agradaria i t'agradaria com a professionals.

Arcangel Gabi él ha dit...

Serrano? pensava que aquest cognom havia caigut en l'oblit!

Publica un comentari a l'entrada