4 de maig 2012

PARADOXES DE LA VIDA! VIL.LA URANIA EN PERILL. 2ªpart


Des de que vaig conèixer, gràcies a la crida d'alerta de l'historiador Dani Cortijo, el pèssim i imminent destí que li sobrevenia a la Vil.la Urania, casa-observatòri de l'àstronom català Josep Comas i Solà, les reaccions a aquesta desgràcia patrimonial han estat moltes. Blocs, twitter, facebook, i sobretot, en els comentaris a les notícies publicades a La Vanguardia Digital i a El Periódico, apareixen reflexions intenses, sentides i molt reals, escrites per centenars de ciutadans indignats que busquen la manera de denunciar aquesta desfeta patrimonial. 


El pitjor de tot és que en època de crisi i de contenció pressupostària, quan ens demanen a tots que siguem raonables amb les nostres actuacions, decisions i despeses...., l'Ajuntament de Barcelona es desmarca amb l'enderroc d'aquest edifici històric, que durant uns anys va ser molt important en la vida científica barcelonina. Però el més sorprenent de tot és que des del consistori barceloní declaren que tot i l'existència d'un projecte guanyador, ells encara no tenen el clar que s'hi vol construir en el seu lloc! Així que el futur veritable de Vil.laUrania és convertir-se en un solar!Davant de la meva impossibilitat de dir més coses de les que s'han escrit i que encara s'estan escrivint a les xarxes socials sobre l'enderroc de la casa de Comas i Solà, el qual, i demostrant la seva generositat, va cedir-la a l'Ajuntament amb la voluntat de que aquest la conserves i la destinés a usos educatius, culturals i de difusió de l'astronomia, he volgut fer un petit recull d'alguns dels articles més importants, que en vida de Comas, es van publicar a la premsa espanyola i en la que lloaven la seva persona. Amb una ràpida lectura un es pot adonar de la importància d'aquest personatge, del seu reconeixement públic i de la seva projecció a l'exterior, una valoració que va quedar patent durant el seu enterrament a finals de 1937, sepeli que va ser presidit per Companys i per diversos consellers de la Generalitat. Una paradoxa si la comparem amb la situació actual que està vivint el llegat de Comas i Solà!
4 comentaris:

Miquel ha dit...

Todo lo que les de gastos al ay.untamiento, está condenado a desaparecer. Tanto da si son inmuebles (Casa Beach en el barri del Carmel por ejemplo) como si son personas. En esto último, hay que recordar las palabras del ínclito Boi Ruiz, "el sistema sanitario es tan perfecto que hace que las personas vivan muchos años". Por lo que nos pongamos como nos pongamos, un dia de estos el inmueble será pasado por la piedra (y nunca mejor dicho).
Nos gobiernan los últimos de la clase, pero no olvidemos que nos gobiernan porque han salido elegidos.
Salut

Arqueòleg ha dit...

El despreci per la història i el patrimoni de la ciutat té molt a veure amb la patètica situació del Museu d'Història de Barcelona, que aquest historiador s'ha atrevit a denunciar:

http://www.lavanguardia.com/libros/sant-jordi/20120423/54285043499/entrevista-historiador-barcelona-daniel-venteo.html

Enric H. March ha dit...

Molt bona tota la informació que aportes sobre Josep Comas i Solà.

Som companys de l'Ateneuesfera però no hem coincidit, i és ara arran d'aquest despropòsit de la Vil·la Urània que he descobert el teu magnífic bloc.

Et passo el vincle al meu apunt sobre el tema, on hi he afegit els blocs i les notícies que s'han fet ressò de l'intent d'enderroc:

http://enarchenhologos.blogspot.com.es/2012/05/villa-urania-barcelona-en-orbita.html

Una abraçada i a veure si tenim ocasió de coincidir en la propera trobada.

Criticart ha dit...

Miquel, potser avui, i només avui, els que ens governen sembla que han hagut d'escoltar el que ela hi demana la ciutadania! Amb això no et nego que no les tinc totes, i que el meu temor sobe el futur de Vil.la Urania existeix, i més veien el quenha passat en altres casos de destrucció patrimonial com és el cas del Cau Ferrat i el Maricel de Sitges, així com el passotisme que sembla que hi hagi des de l'Ajuntament de Barcelona amb el tema de La Rotonda! Però potser aquesta onada feta de gotes també arrastra a polítics i gestors....

Enric, moltes gràcies pel comentari.....això de buscar documentació i info és un vici que haig de millorar..... Per dir-te que he creat carpeta Vil.la Urania..... M'apunto al teu loc, m'encanta.....mi aixó de l'Ateneuesfera.....ja toc que torni, però en Guillem em fa boicot i organitza totes les trobades en dissabte tarda...i amb tres nens la cosa és difícilmper poder-me organitzar! Amb en Galderich ja parlem d'un sopar entre setmana i segur que coincidim..... Ens veiem aviat

Publica un comentari a l'entrada