1 de maig 2012

NO HO PODEM PERMETRE!!!! VILLA URANIA DE BARCELONA EN PERILL!!!!!


Foto del bloc Altres Barcelones
El nostre patrimoni arquitectònic torna a estar en perill i ens necessita!!!!! Aquest cop la dagnificada és la Vil.la Urània de la Via Augusta de Barcelona, un petit edifici amb una llarga i interesssant història al seu darrere, i que el proper dia 7 de maig pot desaparèixer sota una nova "excusa" de l'Ajuntament de Barcelona, per donar permís a l'enderroc. Durant anys he passat per davant del parvulari, mirant els nens com gaudien d'aquell petit oasi en un dels carrers més transitats de Barcelona. També vaig "envejar" la sort de qui hi va viure, així com, del que en un futur proper hi anirà a viure. 


Foto del bloc Altres Barcelones
Però el cartell d'una empresa de "deconstrucció" que fa uns dies penja del mur exteriors de l'edifici ja em van posar en alerta, però avui, quan he llegit els articles sobre el seu imminent enderroc, m'han indignat i m'ha retornat aquella sensació tan trista i desesperant que he viscut intensament aquests darrers anys amb el projecte de reforma dels museus Maricel i Cau Ferrat de Sitges, un lluita encapçalada per la Plataforma SOS Sitges, durant la qual s'han agraït tant i tant TOTS els suports rebuts, i s'han trobat a faltar, tant i tant, TOTS els que, per una raó o altra, no s'han volgut "mullar" en un tema que potser  entenien com a secundari. 


Algunes informacions més sobre la casa, obra de Magí Rius i Mulet (Barcelona 1838-1897), un dels arquitectes més prolífics del segon quart del segle XIX. D'ell és la Casa de la Misericòrdia, col.laborador del projecte del Pla Cerdà, autor del passatge del Crèdit (1879) entre els carrers Ferran i la Baixada de Sant miquel de Barcelona, exemple de l'arquitectura del ferro que tant furor feia en altres capitals europees com París, Milà o Brussel.les. 


Segons Joan Bassegoda Nonell, la fàbrica Batlló, que ocupava els terrenys on actualement hi ha els carrers Provença, Viladomat, Borrell, Urgell, Rosselló i Corsega, i que serà la futura seu del Museus Nacional d'Arquitectura de Barcelona, fou dissenyada l'any 1868 per Magí Rius, tot i que l'obra se li atribueix integrament a l'arquitecte valencià Juan Gustavino (1842-1908).Altres obres són l’Església Parroquial de Gràcia (1878-1888), i moltíssimes cases al barri de Sant Gervasi. Entre aquestes petites torres encara se’n conserva una, la Villa Urània, que té façanes al carrer Saragossa (núm. 29) i a la Via Augusta (núm. 102-104), molt a prop de la Plaça Molina. Aquesta casa rep el nom en memòria del seu darrer propietari, l’astrònom més il·lustre del nostre país, Josep Comas i Solà, que hi va viure i treballar fins a la seva mort, l'any 1937, llegant-la a l'Ajuntament de Barcelona amb la finalitat de destinar-la a observatori popular, grup escolar o institució cultural. La casa fou encarregada per Bienvenido Comas, pare de l’astrònom l’any 1868 a Magí Rius. Originàriament la casa estava formada per una sola planta de 190 m2, amb un petit soterrani. La primera planta està afegida l’any 1965 per a satisfer les necessitats d’una guarderia, nou ús de l’edifici. 


Així doncs, de nou utilitzo el meu bloc per demanar el suport de tots, i per unir-me a aquesta lluita justa i necessària!!!!! 

Aquests és l'article que l'historiador Dani Cortijo ha publicat al seu reconegut bloc "Altres Barcelones", així com afegeixo la nota de premsa que hem de reenviar a tots aquells que creieu que poden estar interessant en afegir-se a la reivindicació!


LA VIL·LA URÀNIA EN PERILL: SERÀ ENDERROCADA EL 7 DE MAIG

 Va ser un observatori astronòmic de qui va descobrir el planeta “Barcelona”

 Josep Comas i Solà, científic reconegut internacionalment, va deixar-la a l’Ajuntament perquè es convertís en un observatori popular o un centre cultural o educatiu.


Barcelona, 1 de maig de 2012. 

A la Via Augusta 102-104 i al carrer Saragossa 29 encara es pot veure en peu la “VillaUrania”, fins fa poc era un “Parvulario Municipal”, però abans havia estat un observatori astronòmic. Des d’aquí, a través d’un enorme telescopi, l’astrònom i divulgador científic internacionalment reconegut Josep Comas i Solà va fer estudis d’astronomia sobre Mart, Júpiter i Saturn, i va descobrir nombrosos asteroides, cometes i planetes. La primera descoberta va ser la del cometa que duu el seu nom: “Comas Solà”.La nit del 3 de febrer de l’any 1921 va descobrir un petit planeta de 40 km de diàmetre al qual batejà amb el nom de Barcelona. Josep Comas i Solà fou el primer director de l’Observatori Fabra i paral·lelament a la seva tasca com a investigador es va dedicar a acostar l’astronomia al poble, a través d’articles a diversos diaris i revistes.

Però tot aquest prolífic passat és a punt de caure en l’oblit perquè ja fa uns dies que d’aquesta finca penja la lona d’una empresa dedicada a la “deconstrucció”. Segons els veïns de la zona, l’enderroc de la Vil·la Urània es farà efectiu el proper 7 de maig, amb la fatal conseqüència que això suposa per a la ciutat que un dia va mirar cap al cel: pèrdua de patrimoni, història, i una considerable falta de respecte per a una figura cabdal del món científic. Una gran manca de sensibilitat per part de l’Ajuntament d’incomplir allò que Comas i Solàhavia deixat per escrit com a última voluntat al seu testament (1937) després de cedir la Vil·la a l’Ajuntament:

"... lega la casa-torre que consigna poseer en la calle de Zaragoza número veintinueve de esta ciudad al Ayuntamiento de la presenteciudad de Barcelona con destino a observatorio popular, grupo escolar o institución cultural que se juzgueconveniente, deseando que se conserven en la finca, diplomas, medallas, objetosartísticos y científicos y demásrecuerdos del testador."

L’any 1994 la Vil·la Urània va estar a punt de ser venuda a mans privades, però finalment la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, argumentant que s’incompliria la voluntat del donant de la finca, va demanar que aquesta fos requalificada com a equipament públic i inclosa en el catàleg d’edificis protegits. Ambdues demandes varen ser denegades. Més tard, l’any 1997 el consistori va tornar a posar “VillaUrania” en el punt de mira per tal de vendre-la.

L’any passat, l’Associació de Veïns del Farró també va veure com amb l’arribada del nou consistori, s’ignoraven tots els acords als quals s’havia arribat amb l’anterior govern municipal.

Per tal d’evitar, in extremis, que aquest enderroc es produeixi, preguem que feu màxima difusió d’aquesta notícia, reconeixent la importància d’aquest edifici i del seu expropietari Josep Comas i Solà, així com de la seva voluntat en el moment de llegar la Vil·la.

Aquesta nota de premsa ha estat enviada a tots els partits polítics.

Més informació:
http://altresbarcelones.blogspot.com.es/2012/04/sovint-quan-faig-rutes-per-barcelona.html http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0018954 http://www.astrogea.org/ipa/galeria/villaurania/index.html

Contacte:Dani Cortijodanicortijo@altresbarcelones.com

4 comentaris:

Carlos ha dit...

Gracias por esre artículo. Villa Urania forma parte de mi vida, fui uno de los crios del parvulario Platero. Si se pudiera hacer alguna cosa...

M.José ha dit...

Aturem l'enderroc del comas i Solà
Fa quasi dos anys els alumnes i pares de l’escola ens vàrem acomiadar del Comas i Solà, l’edifici que feia força anys era el Parvulari de l’escola, un munt de nens i nenes van poder gaudir durant anys dels seus patis i racons.
Ara ens arriba la notícia que l’Ajuntament vol enderrocar l’edifici, incomplint el desig de l’Astrònom Josep Comas i Solà que va deixar la torreta com a llegat per a la ciutadania i per a usos culturals i pedagògics.
Des de l’AMPA de l’escola Reina Violant creiem que és intolerable enderrocar un espai de la qualitat que té. Amb el jardí ben cuidat i obert al barri es podrien dur a terme molts tipus d’activitats educatives ( només a tall d’exemple: tallers científics per a infants i adults, escola de música,….)
Ens afegim a les nombroses veus que des de dijous passat s’han fet ressò a la xarxa de la pèrdua que suposarà per a la ciutat si es tira endavant amb aquest enderrocament. Volem recolzar enèrgicament els familiars de Josep Comas i Solà que denunciaran l’Ajuntament per incompliment de les condicions en què l’astrònom va deixar aquest llegat.
Així doncs i juntament amb l’Associació de veïns i veïnes de Gràcia i la FAVB, us convoquem demàdiumenge 6 de maig a les 12h, enganxarem un mural a la paret de la finca ( C/ Saragossa num.29), els nens les nenes i els adults podrem pintar i expressar el que sentim davant aquesta terrible notícia.
Així mateix, animem a tothom a ser a davant de la finca el dilluns a les 8 del matí. Potser aconseguirem aturar aquest despropòsit.
Junta de l’AMPA de l’escola Reina Violant

Anònim ha dit...

CAP ENDERROC MÉS. LA NOSTRA CIUTAT HA ESTAT SEMPRE MOLT CRUEL AMB EL SEU PATRIMONI. MOLTS DELS NOSTRES ALCALDES SON RECORDATS PER LA SEVA FALTA DE SENSIBILITAT. ESPEREM QUE EL SENYOR TRIAS NO EN SIGUI UN MÉS. TOTS ESPEREM QUE S´ATURI AQUEST DESPROPÒSIT.

Edu Thió ha dit...

Avui ERC hem estat al costat dels veïns impedint l'enderroc de Vil·la Urània. Mirarem, des de l'Ajuntament, d'evitar-ne l'enderroc i complir amb el llegat de Comas i Solà #SalvemVil·laUrània

Publica un comentari a l'entrada