24 de maig 2012

FRANCESC MACIÀ A SITGES. UN TREBALL A 4 MANS SOBRE UNA FOTO INÈDITA

Explicar que el president Macià al llarg de la seva vida va realitzar diverses visites a Sitges no seria cap notícia, però la troballa d'aquesta fotografia inèdita, ens ha fet pensar que potser seria interessant dedicar-li un petit article per explicar, d'una manera cronològicament invertida, la història de la imatge que a nosaltres ens va enganxar.

Un missatge de l'Ignasi va ser el punt d'inici d'aquesta interessant recerca. Ja fa una anys, buscant peces per ampliar la seva destacada col.lecció de postals i fotografies antigues de Sitges, l'Ignasi va topar amb una casa de subhastes de Saragossa que tenien entre els seus lots una fotografia en la que s'hi veia a Francesc Macià, envoltat de diverses persones, al Saló de Plens de l'Ajuntament de Sitges. Enseguida li va cridar l'atenció, i tot i el preu de la foto, no va dubtar que es tractava d'una imatge única i que formava part del patrimoni històric de Sitges.

Passats uns anys, i coincidint amb l'aniversari de la proclamació de la República a Catalunya, l'Ignasi va tornar a treure la foto de l'àlbum que l'havia custodiat aquest temps, i va decidir que l'havia de fer pública i fer-ne partícips a tots els sitgetans com sempre ha estat la seva filosofia de col.lecionista. Va ser així com es va posar en contacte amb la segona part del tàndem, la Beli, qui li proposà escriure a quatre mans la història que envoltava aquesta fotografia històrica, publicar-la aquí, al bloc de l'Ignasi "El Sitges d'Abans" i a l'Eco de Sitges. 

En una primera ullada ja es reconeix la figura de Macià. Però, i els altres protagonistes de la foto? Ja en un dels primers missatges l'Ignasi expressa la seva sorpresa per la presencia d'una "nena molt ben vestida" que ressalta entre tota l'altra mainada. Es tracta d' una nena que la Beli reconeix a la primera, ja que la seva fisonomia li era molt familiar: la Paquita Guinart Costa, molt coneguda a Sitges per ser la propietària de la perfumeria Costa del carrer Major i mare del seu oncle Josep Maria Coll. Però com és que està tan ben situada a la imatge? La resposta la tindrem un cop datada la fotografia, darrera la qual hi trobem diverses dades, com el segell de Gaspar de la Via Laietana de Barcelona, un dels estudis fotogràfics més importants d'aquell moment i que va treballar durant temps en l'anonimat per les circumstancies politiques i socials amb els seus proveïdors. Però el que més pistes dona és l'escrit enganxat en el que es llegeix:"Sitjes (Barcelona): Recepción en el Ayuntamiento del Presidente de la Generalitat Sr. Macià y del célebre abogado francés M. Henry Torres que fue quien le defendió en el proceso por sublevación en Prats de Molló"

Així que el senyor que es troba entre el president Macià i la petita Paquita Guinart, que en aquell moment deuria tenir poc més de cinc anys, és l'advocat i polític Henry Torrès (1891-1966), fill d’un occità de Bordeus, d’aquí el seu cognom.

Macià i Torrès a l'estació França 
Les notícies a la premsa del moment es fan ressò de la visita de Henry a Macià. Un dels que diari que fan una crònica més exhausta és el madrileny El Liberal i al barceloní La Vanguardia del 27 de maig de 1931. En elles s'hi explica l'arribada de l'advocat francès, juntament amb la seva esposa, a Barcelona per trobar-se amb el president i la seva família. Després del primer dia de visita a Barcelona, el matrimoni Torres tenia previst acompanyar al president Macià a Sitges per assistir a l'Exposició del Clavell, instal.lada als jardins del Casino Prado Suburense. La comitiva de visitants, procedents d'un dinar a Montserrat, van arribar a Sitges per la tarda, on van ser rebuts per Josep Costa i Canal, alcalde de Sitges entre abril de 1931 i febrer de 1934, i avi de la Paquita, motiu pel qual la nena va tenir un lloc privilegiat a la foto, tot i que ell, el senyor de les ulleres rodones,va quedar relegat una segona fila.

Fins ara hem fer referència a les notícies nacionals, però si ens fixem en les cròniques locals, acabem amb un dubte: o la premsa sitgetana era adivina, o les altres publicacions anaven tard. Ens expliquem.

Al Baluard de Sitges del 13 de maig de 1927 apareix una interessant crònica en la que s'explica molt detalladament aquesta visita a Sitges. En ella llegim: "Dimecres, hom anuncià que vindria per tal de visitar l'Exposició de Clavells i acompanyar a l'advocat francès Henry Torres, el president de la Generalitat en Francesc Macià i Llusà. A l'hora anunciada es congregà al carrer de Francesc Gumà una gran gernació que tributà a la seva arribada una ovació triomfal (...). A la casa de la vila es celebrà una recepció als hostes i en Francesc Macià obligat a parlar a la balconada davant del públic que omplenava la plaça, adreçà un brillant parlament exaltant l'esperit catalanesc que fou interromput entusiàsticament. Fou una bella jornada".

Doncs quan van venir a Sitges Macià i Henry? A principis de maig con diu el Baluard o a finals de maig, com publiquen les altres? La resposta a aquest enigma es molt típic de la premsa sitgetana, i es troba en un errada a la data de publicació de El Baluard, ja que si es fa una ullada als números publicats aquest 1931, qua haurien de sortir cada set dies, veiem que hi ha alguna errada ja que les publicacions són dia 3, 10, 13, 17 i 24 de maig, i el següent és el del 7 de juliol. Sobra el número del 13 i falta el del 31 de maig! Aquí és on està la solució de tot, una errada on la data correcta era el 31 de maig de 1931.

Així doncs, aquesta fotografia va ser feta el 27 de maig de 1931, just ara fa 81 anys. Tenim quatre personatges identificats: Francesc Macià, Henry Torrès, Costa i Paquita Guinart.... en reconeixeu algun altre?

                                                                                                                 Ignasi Rubí i Beli Artigas

5 comentaris:

Casta Diva ha dit...

El Mossen i l'alcalde de Murcia, de moment...

Urtain de Zestona Vaca-Ardit ha dit...

Beli, tota una troballa aquesta foto, magníca i molt oportuna. M'encanta l'ambient de la canalla i les morenors d'alguns homes de pro. Però sobretot els clavells a la solapa que duen el Sr. Torres i aquest jove que està una mica més avançat i a la seva esquerra. Són clavells sitgetans i cal conservar aquestes tradicions nostrades i catalanes, com la del clavell al ullal oi ? Per cert el Corpus es segueix celebrant el dijous a Sitges ? ja fa molts ansy que vaig marxar del meu poble i vaig seguint ara a través de les xarxes. Gràcies noia i segueix bucejant en la nostra història.

Trinidad Matalascallando ha dit...

A Cuatro manos Beli eso es colaboracion como lo fue la construccions de la cruz del Santuario de la Virgen de Sancho Abarca que segun me contaron fue la confraternidad de la esclavitud y su esclavo Mayor los que repusieron el entuerto, Vamos que este año solo faltan las vaquillas en Sitges i un buen Tpro enbolao que acabe remojandose en la piscina Maria Teresa En concreto, me refiero al denso olor a aceite que emanan de las cocinas del Kansas durante todo el año y el de los contenedores de basura del Picnic, que sorprendentemente se hallan ubicados en el exterior del local, en un corredor que conecta el Paseo Marítimo y la playa para los caminantes – los que se atreven a utilizarlo, claro -.

Elisabeth Queen from teh Foreign Ofice in Sitgdres ha dit...

Beli darling, pel lo vist se t'ha girat feinya ja que el Piv-nic i d'altre edificis d'aquell tros de passeigs estan començant a posar-se en perill, ja hi ha hagut alguna reunió a la Moncloa entre els batllets de Sitges i els esbarts de Madrid, es veu que volen fer uns espigons suterrats en l'aigua i fer creixer desmesuradament les platges, que es la font de nostra sang vital. Dáltra banda avui obre l'Atlantida, be la mini-atlantida ja que després dels contenciosos la disco ha quedat reduida a un suspir ( no vull dir pet, però la cosa és així). Lo del Corpus delicti sembla que va pel bon camí, tu ja m'entens...

Rafi Il Camino dels Cap Ella'ns ha dit...

Deering darling, Mr Herich is bread and missis butcher love you Nothin hill else.

Publica un comentari a l'entrada