5 de març 2012

31,1% MENYS PER LA CULTURA DE SITGES I ALTRES COINCIDÈNCIESSeguint amb el tema de la darrera entrada al bloc en la que opinava sobre la necessitat, per part de les institucions públiques, de plantejar-se la possibilitat de dedicar una petita part del pressupost públic en l'adquisició d'obres d'art per tal d'anar incrementar el patrimoni cultural, i davant de la coincidència entre la meva reflexió i la llista d'obres que, dos dies més tard, publica Roland Sierra al seu article setmanal al Diari de Vilanova, crec que la meva proposta queda una mica més reforçada, o com a mínim, recolzada.


Sierra escriu: "Per sort, cap del cromos de Tejero (fent referència a la reflexió del paràgraf anterior) serà a la Galeria Blaclis de Barcelona, en la subhasta que es farà els propers dies 29 de febrer i 1 de març. En canvi hi seran presents una Platja de Sitges, del luminista Joan Roig i Soler, que té un preu de sortida de 9.000 euros; tres dibuixos a llapis de Josep Mirabent i Gatell (450 euros tot el lot); una aquarel·la i dos olis de Pere Pruna, que oscil.len entre els 1.800 i els 7.000 euros; quatre magnífics olis d'Eliseu Meifren (el més barat té un preu de sortida de 3.000 i el més car de 36.000); i , finalment, una obra de joventut de Joaquim Espalter (realitzada a Roma cap al 1833), que surt per 3.000 euros."


Tot i que al final de la enumeració de les obres Sierra no fa cap reflexió evident i directa sobre el perquè destaca aquestes obres i no unes altres, crec que la coincidència amb els quadres i pintors que jo vaig destacar en la meva entrada, tots ells amb una que altra relació amb Sitges, fa que pensi que la seva voluntat és, si no la mateixa, molt semblant a la meva. Així doncs, potser si algú més s'hi apunta, tot i que avui mateix l'Ajuntament de Sitges ha anunciat una reducció del 31,2 % del pressupost dedicat a Cultura (decisió que, potser necessària davant de la greu situació econòmica que es viu al poble, però exagerada en proporcions, i que demostra un cop més la poca importància o la manca de coneixement que se li dóna o que es té sobre un dels pilars fonamentals que ha tingut, té, i esperem que tingui la nostra societat), els nostres dignataris acabaran entenent la importància i la necessitat de seguir enriquint el nostre patrimoni artístic. 


També el dissabte 3 de març, el diari El País publica la notícia "Cultura prohíbe la salida de España del forjado de Gaudí de la Sagrada Familia", fent referència a la peça més destacada (fins al punt de servir de portada del catàleg) que es va posar a subhasta a Balclis juntament amb les obres citades anteriorment. En aquest article el periodista José Ángel Montañés, per cert, un bon amic d'aquest bloc, fa un resum ràpid i clar dels 100 anys d'història d'aquesta tapa de pou dissenyada per Gaudí l'any 1911. Entre els temes tractats es parla del dret de tanteig, qüestió que vaig afegir en els comentaris de l'anterior entrada, així com es pregunta pel futur d'aquest peça, un destí que si no fos per la ditxosa i ja massa comentada crisi econòmica, estaria en el seu lloc d'origen, a l'exterior de la Sagrada Família, o en el museu Gaudí que gestiona la junta del temple, incrementant el patrimoni de tots. 


Pdt: Si als 50.000 euros de la setmana passada, li sumem els 193.853 euros que publica avui El País, la Generalitat de Catalunya hauria pogut adquirir aquesta peça de Gaudí, que tenia un preu de sortida de 120.000 euros, i de pas donar la resta a l'Ajuntament de Sitges per a que aquest no hagi de retallar el pressupost de cultura en un 31,2%, ja que d'idees per organitzar a Sitges en tinc moooolteeees i de mooolllt econòmiques!!!

17 comentaris:

JOsé Nazi O'Werto de Santamaria ha dit...

Huerida Meli Bató, por tu comentario sospecho que te gustaria que cultura tuviera un mayor presupuesto y esa es una aspiración loable pero cuando se nos cae la que nos cae encima, lo primero es lo primero, el puchero y los garbanzos como decia nuestro añorado Manuel. Lo de la tapa del pozo de la Sagrada Familia no lo he entendido bien, es que quieren abrir un bar de tapas en el templo expiatorio? que tapava esa tapa que mas que tapa parece un Bretzel?
Por ultimo si tienes ideas y multas como he leido pues envasalas al vacio y patentalas no sea que algun desaprensivo te las vaya a birlar que hay mucho blaquis por ahi y a la que te descuidas te ha desaparecido el movil.
Lo dicho chatita nos vemos en el Eguzqui y nos tomamos unas tapitas de chistorilla y unos chatos vino a la salú de doña Equaresmia que ya le vale. No desesperes que pronto sera Pasqua i cantaremos Camelleras de esas que tanto a ti te gustan, Un abrazo des de Madrid capital de España una i no sinquenta-i-una como muxos quisierais

Criticart ha dit...

Ai, evidentment que voldria més pressupost per cultura, però també estic en aquest món i entenc perfectament que primer hi ha el benestar de la gent: sanitat, educació, alimentar als que passen mals moments..... i accepto que per uns anys la cultura passi a un pla més llunyà... però fa mal pensar en com es va arribar a malgastar els anys anterior en cultura, fent projectes "sense solta ni volta" gastant-se "el oro y el moro"..... I si, tinc mooooooltes idees però no multes, les acostumo a pagar sempre que me les posen (que per sort no són moltes)...... però no les vull patentar, les vull realitzar i em sembla que si tot va bé, aquest estiu podrem realitzar el primer de molts projectes, un que serà un èxit segur!!!!! Això em fa feliç i em dóna esperança en aquesta nova "cultura de baix cost però de molt alt nivell i qualitat"..... Així que si aquesta Pasqua em veus cantar Caramelles és per demostrar la meva alegria!!!!
Per cert chatín, m'ha encantat ho del bretzel.... mira que per molt que em mirés la tapa gaudiniana li veia una semblança però no em venia al cap...però ara ja ho veig clar.... fins al punt que em faràs investigas si Gaudi va passar per Munic...

Records a Madrid...., al Rei i a la Leti......

Srta Rosita Llopis Pi, administradora de l'hermita de la Trini tat ha dit...

Querida Beli, m'has deixat ben intrigada amb aixòs del Lous Cost, que es que potser vols fer un concurs de pianos de joguina amb el Comelade de jurat? o les catifes de Corpus amb confettis?, i d'on surtiran els diners per pagar les cobles dels sardanistes, posaren musica enllaunada i que ballin xunda xunda, sardana transce??. De veritat que m'ahas deixat intrigadísima. Abans teniem discoteques i ara tenim botellon pels quatre costats, no podem ni dormir perque s'ha posat de moda consumir xato vinos i quintus en les cantondes i la gent no para de fumar i embrutar-ho tot. Si es que fa fastic Sitges, allò de les partes i la señal de sivilissassion s'ha convertit en una utupia. A més el signes de Sant Sebastà anunsien la fi del món ...

El turisme i la cultura no soporten l'estisora, perque si tallem més el biquini o el tanga no quedarà res i anirem nuets nuets...

Digues'nos aquestes grans idees i vingudes, anades i tornades, compartir és maco, riure junts millor!!

Criticart ha dit...

Srta. Llopis Pi, quan parlo d'idees, em refereixo a cicles de conferències, exposicions d'art, concerts......és a dir, actes culturals però potser poc animats.... No es tracta de no compartir, tot al contrari, ja que pel fet d'expressar a qui tocava algunes d'aquestes idees, que per cert, de GRANS no en tenen res, però si de raonables i de bastant econòmiques, espero que aquest estiu ja poguem començar a gaudir d'algunes.

Pelque fa a turisme, d'aquest tema no en tinc ni idea, però pel que sembla, el pressupost en aquest punt es retalla molt menys que en cultura, que després de transport públic, és la partida més mal parada. I Còrpus no es paga des de Turisme? ni idea... però el tema confettis m'ha semblat original... es tracta de recuperar els paperets que es van tirar per Carnaval i que voluntaris (jo no m'hi apunto) els separin per colors i així poder fer belles catifes.... i les Sardanes.... ui, doncs a l'Hort de Can Falç i els del botellón a la Plaça Espanya, que sembla, per desgràcia dels veins, que allà s'hi troben com a casa!!!!

Ah..... i Sitges està moooooooollltttt brut, i segur que d'idees per netejar-lo en tenim tots i no són gaire defícils d'imaginar: aigua,sabó.......

Lady Gaga Rellisca i Trencatunacama ha dit...

Donçs jo sempre he pensat que la cultura és tota aquesta parafernàlia de Pastorets i Tenorius, Oh si Don Juan i la nuvisia Agnès ( de Sitges). Els corre-focs i els catifaires, . Les processons , perl carrer Sant Franciscu amunt i avalls ai mare quina pudo! tretze dones i un rector!.

Potser si que no és una Hight Culture, és més aviat una cultureta de pret a porter, una cultura Populart. més xabacabeta i de carrer.

Froilan Franco ha dit...

"Accepto que per uns anys la cultura passi a un pla més llunyà..."
Les teves paraules i els teu sentiments expressats en la teva sentència,no són un model de futur de la Cultura Sitgetana,ja que fins ara mateix i de fa molt de temps hi vivim sotmesos a una "Cultureta":la Cultureta de Sitges,expressada en el Carnaval,el Cinema de Terror,la Desfilada carnavalesca de cotxes antics i els Caps de Setmana amb una munió de gents.Menys mal que els Castellers i la Sardana,que cada cop més van agafant volada...!
El Grup d'Estudis Sitgetans sí que podria fer na gran i excel.lent empenta...però...?
Un plà més llunyà per a la Cultura Sitgetana,és
reduir a la mínima expressió els valors culturals sitgetans i enaltir molt més la davallada de la nostra Vila estimada.

Criticart ha dit...

Froilan, com sempre, encantada amb els teus comentaris sempre enriquidors i aclaridors. Quan dic que accepto que la cultura passi a un pla més llunya em refereixo al tema econòmic i pressupostari....i no social!!! com dic a continuació, no calen pressupostos tan elevats com els dels darrers anys per poder promocionar una bona cultura sitgetana... i la demostració està en els fets i en les hemeroteques, ja que per els anys passats s'han gastat molts diners en suposats temes culturals, i els beneficis per a la població gairebé han sigut nuls!!!! Jo també vull diferenciar entre festes tradicionals i art, així per a mi, poc carnavalera, gastar tants diners públics en Carnaval i altres festes em fa mal al cor... i no vull tampoc que es pensi que només penso en fer exposicions, comprar quadres, concerts..... entenc, i aquí de nou l'expressió del pla llunyà, que en moments de crisi com els d'ara, millor donar els diners per a benefici social (càritas, Menjadors socials, escola....) que a promoure cultura... que per molt greu que ens sàpiga, la cultura alimenta l'anima, però no fa passar la gana!!!!
I del Grup d'Estudis Sitgetans..... que vols que et digui. A pesar meu, i tot i les moltes coses que hi he passat, vaig decidir deixar de ser membre del GES!!!! Segur que si Ramon Planas, del que avui fa 23 anys de la seva mort, estigués viu, el tema de la reforma dels museus no hauria quedat tapat, i ell n'hauria parlat, discutit, comentat i tractat, cosa que no ha passat per raons incomprensibles!

Joana De Laporta i D'Arc de Sant Druscu ha dit...

Timada Beli, Maribel volguda,
Lo dels museus és l'exemple del que no s'hauria d'haber fet mai: fer i desfer, quan ja casi estava la palanca feta s'ha tirar enrere perdent temps, feina i diners.
Tindràs de defensar el model de cultura per Sitges, ja que si llegeixes el blog del senyor Batlle hi trobaras uns arguments molt pobretons, i la seva mitja Maratò, això si!.
Sitges te més volada que els patchworks i els outlets de temporada. Amb una mica d'imaginació i voluntat es podrien fer moltes coses, però sembla que la regidora de Cultura encara no sap ben bé que és això de la cultura i s'equivoca compartint el seu temps entre l'escola i el servei (politic) al seu poble. O una cosa o l'altra i si no en sap que plegui o que n'aprengui... que encara hi és a temps. Tu que estas al Consell Cultural podries assessora-la o al menys aconsellar-la que és el que un consell pot fer ( no gaire més)

Criticart ha dit...

Per desgràcia, timada jo i tots els sitgetans, per uns suposats amants del nostre poble que van decidir destrossar el nostre patrimoni per tal de convertir-lo en un (si, 1 únic museu) del segle XXI, sense respectar res del que hi havia i sense escoltar a una gran majoria que els hi demanava, abans de començar les obres que ens han fet perdre temps, feina, diners i el nostre patrimoni, d''una manera totalment impune!!!!
El que pensin l'alcalde o la regidora de cultura de Sitges sobre cultura és cosa seva, però el que facin és cosa nostra, i entre tots hem d'expressar quina és la cultura que volem mostrar als nostres visitants, i quin és el patrimoni que volen deixar als nostres descendents...... i dic tots, pq jo des de l'any 2007, quan era regidora de cultura l'Àngels Parés, que no estic al Consell de Cultura, del que per cert, no en tinc ni idea qui en forma part!!!!! Així que això d'assessorar-la o aconsellar-la ja ho fan altres!!!! Jo com a ciutadana puc opinar i en moments concrets, actuar i participar....

Emily Whithe House ha dit...

Solidària Beli A., la cultura de la Pau, la cooperació (i el cooperativisme) i la Soli ( solidaritat) m'embarga tan com a tu. Pero la cultura de pa sucat amb oli la deixo pels nois de l'Ateneu, que em mereixen tots els respectes i espero que si algun dia arriben a la trona de l'alcalde s'hi asseguin amb prudència i sense que se'ls tombi el cervell.
Ja no estàs al Consell Cultural? No saps qui en forma part? malament!! molt mal anem, si tu no ho saps o no en tens ni idea. Aquests Consells son decoratius doncs? no serveixen per res? Quina manera d'expressar el com volem la nostra cultura i patrimoni tenim si no la Participació CIUtadana? Els jutjats? Igual que aquelles tres families que ens volen fotre l'immersio llingüística enlaire?
Siguem realistes, demanem l'imposible !

Criticart ha dit...

En aquesta notícia publicada a El Punt/Avui, http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/517811-el-periple-dun-pintor-llombard.html, ens donen la raó:

"Durant una recerca rutinària i, és clar, comptant amb el factor sort, Joan Bosch, que és membre de la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, va detectar en un catàleg d'una casa de subhastes la venda d'un conjunt de taules de finals del segle XVI, catalogades com de l'Escola Sevillana i amb un preu de sortida de 600 euros. Per comparació estilística i després de diverses verificacions, es va arribar a la conclusió que les quatre taules que il·lustren la vida de sant Jaume són obra de Toscano. Per això es va decidir interceptar-ne la venda i procedir a licitar per a la seva compra través de la intervenció de l'administració. Al final es van comprar a un preu d'uns 4.000 euros i han passat així a formar part de la reserva del MNAC. Per Joan Bosch, a banda del preu “de ganga” pel qual s'han aconseguit, vol destacar el fet que el MNAC adquireixi obres d'aquest període artístic, fins ara infravalorat i ja no diguem castigat per la pèrdua irreversible de molta obra arran de les destruccions de 1936"

Verònica de les Forques i Piquesalt, confrare major de la germandat del Sant Crist de Jou Lenin ha dit...

Artística Beli, m'ha agradat molt la teva fotografia amb aquest titulart tant casual. La grua dels museus damunt de la Sirenne d'en JOu i els fanals enllaçants en un pont de mart Balva, blava, que digui.
Coincidències amb el sr. Serra ja en són unes quantes i mira que no continuuuien aquestes coincidències i et facin, per obra i art de l'esperit de Sant Joan Baptista, gestora administrativa del Patronat de l'Hospital, que rumore , rumore, rumore, i qunad el riu sone aigue porte...
Pel que sembla el patronat està orfe d'administrador/ora pro nobis... Qui sera l'afortunat/Fada que ocuparà "semejante carrego" suenan campanadas y no de bodas sino de candidatos/atas a tal Privilege, que no pasi com amb aquell petroler que va fer un desastre ecologioc a les costes gallegues, o com el Costa Concordia, o com el Titànic. Irrevolcable, aixòs si.
Pos lo ditxo filla meva, la foto una maravilla, i la grua verde, que te quiero ver de administradora, encara que sigui de l'ermiteta de la Trinitat, se verà...

Criticart ha dit...

Ai Verònica, em sembla que fa massa temps que vius perduda dal de les Forques i Piquesalt!!!!!!! Els rumores, durant el trajecte entre el primer missatger fins a les teves orelles, hauran mutant com passava en aquell joc del teléfon típic del Cau: per la dreta m'ha preguntat pq serveix una bombeta i per l'esquerra m'han dit que per tancar en una reixa!!!!!!!! Moltes gràcies per lloar la meva foto, la veritable intenció era emular el King-Kong transformat el sirena de Jou, trencant aquella odiosa grua....però totes les visions són bones!!!! Si et sóc sincera, jo ja tinc prous problemes per quadrar els meus números personals (fa mesos que no cobro ni un duro), com per tenir-me que encarregar de fer quadrar els de l'Hospital!!!!!! això és feina d'intel.ligents.... i agosarats, i jo no encara no estic tan cabra!!!! i hi ha un altra tema....encara no veus que els sitgetans encarregats de fer qualsevol tipus de nomenament no em volen veure ni en pintura? ai Verònica, Verònica, ja fa temps que sona l'aigua que porta el riu sitgetà, i el que faig jo, és desar la roba, que prou falta em fa!!!!!!

Dorotea de ca l'HUracà cosineta de la Verònica i comissaria del Patrunat Trunat d'Inacció Catòdica Positòlica i Arrumanga't queaixòcau Cau. ha dit...

Parlant de Reixa Hass visst urtimament la reixa del Patronatu?? escolta tu, qui l'ha vista i qui la veu!, l'altre dia tot passant per Parellades intentant de no trepitxar la mercaderia que els Tops Mantes ofereixen, vaig fixar-me que han col·locat una xapa d'alumini en el reixat de la porta del Patrunatu d'Accione Catódica... el Pac vaja.
I es que per desaprofitat , el Patrunat ( he fet rodolí, vers i poesia, serà la primevera o la meva cosina Verònica que està penjada de la Forca més alta i no s'entera de res la pobra...
Amb l'escassetat que hi ha d'espais per fer coses oi? Mira sense anar més lluny les del Patxwork em comentaven que aixòs els ha creacut tant que els pantalons se¡ls han quedat curts i que han tingut de llogar el cine Pradu per exposar les seves manteleries i les maravillees de colches que mira que son presioses.
Pero la reixa del Prunatatu m'ha deixat com el home ded llauna, rovellat, immovil, I per a mes INRI m'he fixat que no és l'única "porta" d'aquestes característiques, una mica més avall en la mateixa ma hi ha també aquesta mena de tanca anti-estètica que deu ser una mesura disuasoria pels desesperats que es pixen a les casntonades i a les entrades fosques de les cases...
Que te voy a contar que tu no sepas, si t'estas pixant més val que portis una bona sonda o aquelles bosetes o un Tena Lady que sempre et treu d'un apuru...
En definitiva Beli que el Prutonatu aquest millor seria que caigués d'una ves por todas i que la virgen del Cobre s'aparegues d'entre les runes com l'Angel aquell d'en Marx Erns que Walterio Benjata va batejar com l'Angel del Futur, millor fer mutis pel forro de l'angel sant Ezequiel que també es arcangel ie spera que arribin les Monites de Pasqua...

Criticart ha dit...

Si que la he vist, si la reixa!!!! ja fa uns dies que comentavem aquí el tema, http://criticartt.blogspot.com.es/2011/08/que-no-sescapi-cap-mes-tren-exposicio.html, però ni cas!!! Així que el Patronat, cada dia més però que més tronat, segueix en mans de la Generalitat, i m'imagino que per a els seus responsables és un "local" més a gestionar!!!! Hem de demanar que ens escoltin i que ens retornin aquest petit espai!!!!
Per cert, records a la seva cosina Verònica, que tot i estar penjada a la Forca, com a mínim em porta lectors al bloc, i s'agraeix...... així doncs, si li vols dir que jo li donaré tot el meu suport en el cas de que es postuli com a administradora de l'Hospital....que segur que ella es intel.ligent i sap de números!!!!

Almudena Garmendia Mundet vidua de Lo Campaner del Vidret ha dit...

Beli volguda i esbiaxada amiga, quina nit més terrible que he passat! no he pogut tencar ull en tota la vesprada i de matinada quan ja m'havia pres un parell de Valiums, s'alçà de nou un vendaval que semblava la fi del món. Tota la nit he sentit sorolls estranys, com si hi haguessin rates o el que es pitjor lladres que volguessin entrar a robar a casa. en fin Pilarin que no he dormit gens ni mica i quan per fi he decidit a llevar-me, cagada de por, he vist la destrossa que el huracà havia deixat, un panorama tremendu, la pluja i el vent s'han congriat fent una conxorxa que ha deixat el meu jardí fet caldo. Però aquest no es el tema del que et volia parlar sinò que sort en tenim de la radio que ens fa companyia però que de tant en tant també ens dona ensurts com el d'ahir amb l'entrevista MENsual amb el Senyor Batlle que cap al final ens va pintar un quadre pitjor que els desastres de la guerra d'en Goyo i Fuendetodas... Si no l'has sentit escolta'l en el podcast de Radio Maricel, A- Po-Ca-Li -Po-Lis-Tic.
Ja m'ho diras Beli un cop l'hagis escoltat, i es que ja no hi ha res segur, ni a Calafell ni al montsegur aquell de França! Estic encara tota en carne cruda i sembla que el temporal només ha començat!! Que Santa Barbara Escuderi ens ampari, Verge Santa del Vidret i santa Helena de Borbon i Borbon ens escoltin les pregaries que aquests llamps i trons s'han cebat damunt de Sitges, sembla que haguem trepitjat Merda nena!!

Criticart ha dit...

Almudena......vaig escoltar l'entrevista de l'alcalde a Ràdio Maricel....doncs molt bé!!! que jo sàpiga la Casa Rocamora encara està enderrocada i allà hi ha un edifici de formigó lleig i de mal gust, a la façana marítima encara està col.locada la rampa i al primer pis del Cau Ferrat domina el tablao flamenco....jo també demano als responsables del projecte, que vegin la nostra bona voluntat, i que retornin tot al seu origen....i després ja en parlarem, no?

Dorotea, veus com la Verònica no tenia raó..... a Sitges més val no fer mai cap cas als rumors...no acostumen a ser cert, pq si fos així jo ara estaria molt enfeinada (museus, hospital.....) i com pots veure, res de res...per sort!!! el nou administrador de l'Hospital és el Toni Baqués al que felicito des d'aquí i li dono tot el meu suport!!!!!

Publica un comentari a l'entrada