12 de gen. 2012

ROSA CHICHES, ROSA XICLET, ROSA SITGES...NOVA GAMA DE COLORS. EL NEW LOOK DE LA CASA GORGASEncara no hem aconseguit sortir-ne d’una guerra que un nou atemptat patrimonial ha remogut, com a mínim a nivell facebook,  les entranyes d’alguns sitgetans implicats i empipats!!!!!

Els primers dies del 2012 vaig rebre un missatge de mòbil amb una intrigant pregunta: “has vist la casa rosa del carrer Major?”.  M’ho vaig imaginar... i no puc negar que la visió que vaig tenir al trobar-me cara a cara amb la casa em va colpir, a la vegada que em va entristir, ja que per les informacions que tenia, semblava que la voluntat dels propietaris era ser totalment respectuosos amb l’origen de la casa Gorgas del carrer Major núm. 21, un edifici catalogat que des de fa uns dies presenta (jo diria que avergonyida i sense aquella magnificència que lluïa els darrers anys, tot i el seu degradat estat de conservació),  nou look molt però que molt trencador (per dir-ho d’alguna manera), convertint-se en un nou exemple del que no s’ha de fer quan es vol fer una bona restauració. 

L’edifici, construït l’any 1907 amb un estil modernista clar, que fa que la seva autoria sigui atribuïda a l’arquitecte Gaietà Miret i Raventos, ressalta per la decoració floral que emmarca les obertures de la casa. De planta baixa i dos pisos, amb una distribució simètrica i amb un gran balcó al primer pis amb una bella barana de ferro forjat, al llarg dels darrers cent anys la seva façana ha estat pintada amb diverses tonalitats. La darrera visió que en teníem, tot i l’estat de degradació que cridava l’atenció, era el blanc predominant  amb els elements decoratius més grisosos.


Però entre els colors més recordats pels sitgetans destaca el blau-verd, o blau-mar (intentaré trobar el to al llistat Pantone), combinat amb el marró per als esgrafiats, les motllures, trencaaigües i relleus de guix. Aquest era el color original? A dia d’avui ho desconec, però a facebook, Pere Junyent, ex alcalde de Sitges, i Isabel Coll, doctora en història de l’art i autora del llibre Arquitectura de Sitges, aposten pel retorn a aquesta opció cromàtica, unes restes de color que fins ahir es podia apreciar a la part inferior de la façana, zona que encara no s’havia pintant amb el seu nou to..

Així doncs, que amb el seu rosa xiclet, la casa Gorgas s’ha convertit en el millor anunci promocional per acomiadar l’any 2011 de l’empresa americana Pantone, creadora d’un sistema de definició cromàtica, i que cada any fa un ampli estudi per decidir quin serà el color més influent i més de moda. El to estrella de 2011 va ser el Madreselva, des d’ara, rosa Sitges o Chiches....


 Leatrice Eiseman, directora executiva de l’Institut del Color Pantone, va explicar el pq d’aquesta decisió i la veritat és que llegint les seves paraules penso que potser el que va decidir pintar la casa Gorgas d’aquest color ho va fer pensant en el bé de Sitges i dels sitgetans:

En momentos de estrés, necesitamos algo para animar al espíritu. El Madreselva es un color cautivador y estimulante que consigue que se tenga constante adrenalina, perfecta para rechazar la tristeza y melancolía. El color Madreselva emana cualidades positivas gracias al poderoso vínculo con su color materno, el rojo, el color más físico y vivo en la gama de colores”.

Per cert, el color de 2012 és el Tangerine Tango, i si no volem que Sitges quedi demodé, des d’aquí proposo que per a la façana de la casa que s’està pujant al Cap de la Vila s’oblidin del blanc i que es decideixin per aquest color que, segons la mateixa Leatrice, “se une con la vivacidad y la descarga de adrenalina del rojo, junto con la simpatía y la calidez del amarillo, para formar un tono de gran visibilidad y magnetismo que emana calor y energía”.


Quin futur li queda a la casa Gorgas? Ai, és difícil de dir, però si hem de basar-nos en el que va passar amb el suposat “Palauet Robert”, realment casa Robert del carrer Sant Bartomeu cantonada Sant Gaudenci, que arran de la restauració que va patir, ja que patrimonialment va patir molt, l’any 2007, quan va ser pintada de blanc nuclear. Aquesta revisió colorista de l’edifici va ser denunciat per l’Ajuntament de Sitges, un plet que va guanyar el consistori i que obligava als propietaris de la casa a retornar aquesta al seu estat original. Però tot i aquesta sentència, a dia d’avui la casa segueix blanca. 

Així doncs, potser la única solució que ens queda és que aquests propers dies a Sitges caigui una bona pluja de fang i que aquest rosa pastós i lleig que ara trenca amb la unitat estètica i cromàtica del carrer Major de Sitges, es vegi una mica reduït i diluït. 

I qui eren els Gorgas? A Sitges aquest cognom és molt comú, i buscant fotos de la casa Gorgas a Google he anat a parar al bloc de l’Ignasi Rubí, El Sitges d’Abans, i més concretament a una postal de l’Ermita de la Trinitat. Curiosament aquesta missiva està escrita per Nieves Gorgas el 31 d’agost de 1905 i enviada a la seva amiga Conchita Mahia al carrer Girona de Barcelona.  Maria de les Neus Gorgas i Gorgas, filla de Miquel Gorgas Maristany i de Josefa Gorgas i Marsal, va morir a Barcelona el 19 de gener de 1934, va passar llargues temporades a Sitges, poble natal dels seus pares. Va ser ella una de les habitants d’aquesta casa, o potser aquests Gorgas vivien a la Davallada?...... Algun dels lectors d’aquest bloc ens ajuda a seguir la pista?

2 comentaris:

Maria Perfecta-Protàgoras de Gorgias Leontinos ha dit...

Benvolguda i apreciada Beli, quina mania t'ha agafat amb la coloraina i sobretot amb aquest rosa tan finet i cuquetó. Diuen que en el rosa l'amor s'hi posa. A mi el que veritablement em fa mal es el queixal que l'excavadora ha deixat uns metres més enllà, la casa on antigament hi va ser la polleria famosa...
Aquest forat deixa entreveure les parets mitjeres de les cases col·lindants amb una capelleta i les restes d'una escala... quina nostalgia Beli, quanta història roman en aquelles parets blanques com una patena.
En quant a la Gorgas aquesta jo que sapiga era una senyora, una tal Maria la familia de la qual era una de les més antigues de Sitges. Segons sembla aquests Gorgas o Gorgias procedien tots d'un antepassat almogaver que va anar amb l'expediació d'Atenes i Neopatria amb Roger de Flor.
En Tomeu Gorgues o Georgas va ser , ni més ni menys, l'introductor del cultiu de la malvasia a Sitges, ja que ell fou l'encarregat de cuidar els cossis i els esqueixos de les parres que van ser trasplantades al nostre terrunyu.
Ah! La tal Maria Gorgas tenia una bodegueta a costat de l'esmentada casa del carrer Major i era molt afeccionada al cultiu de clavell i d'altres hortalitzes, espigalls i bledes inclosos.
Beli mira't la casa Gorgas de nou, amb uns nous ulls, sense prejudicis, intenta acceptar ( i donar-me la raó) que ara està millor que abans, que rea una pena tota descuidada i pàlida. Aquest color és un color que escau molt a la nostra població, aviat vindran Roses i Blaucels de tot el món a fotografiar-se davant d'aquest emblema de tolerancia i bon humor. No rondinis més i dedica't a la investigació històèrica que en això " tu si que vales!!"

Emiliano Gorgas ha dit...

My name is Emiliano Gorgas, Historian for the Gorgas family.

I am interested in Gorgas family members livig in Spain, in particular, residents of Sitges, Barcelona, Spain. Our name dates back to 485 B.C. Our ancestors were originally from Sicity, Italy, later on migrated to Athens, Grece during the Roman Empire. We are descendants from the Greek Sophist Gorgias, his Brother Giordan and sister Andreas. Many of the Gorgas family migrated to Spain, France, Germany, Holland, Sweden, Norway,and to America in early 1600's, and to the United Island of Puerto Rico in early 1700's. Members of Our family have contributed towodld history since ancient Grece and the Roman Empire or about 2500 B.C.

There are only 582 families with the name Gorgas in the entire world, mainly in Spain, Germany, Puerto Rico and the United States.

I would like to correspond with any members of the great Gorgas family world-wide.

My E-Mail is : Egorelp@aol.com (Emiliano Gorgas)

Thank you - hope to hear from all of my cousins soon!

With best personal regards,

Emiliano Gorgas
El Paso, Texas U. S. A.

Publica un comentari a l'entrada