15 de nov. 2011

Jack Bilbo, tan fer com el dibuixen? (sic), o SOS Sitges fruit de la casualitat?


Els que de tant en tant llegiu aquest bloc us sonarà quan dit que el post d’avui es fruit de la casualitat, però de veritat que el post d’avui és fruit de la casualitat, i si segueixo així m’hauré de plantejar un apartat on reunir aquests articles.

 Fa dos dies el meu amic Àlex em va enviar, via facebook, aquest foto amb el títol de “T’han plagiat!!!!”, referint-se al lema-logo de la Plataforma SOS Sitges. A partir d’aquesta imatge, i de l’aclariment d’on estava situat el nou bar, es van iniciar dues vies diferents de comentaris, això si, les dues de remembering total. La primera va servir per recordar els diversos noms que al llarg dels anys ha tingut aquest soterrani del carrer Illa de Cuba de Sitges.  A la meva època va ser el Bottle, un bar mític i segur que ple de records i anècdotes pels que ara estem entre els 30 i els 40 anys, igual que el Tabú on ara hi ha el Village. En Josep Maria va una miqueta més enllà en el temps i ens situa a la dècada dels 60’s al parlar de  l’Indianàpolis (amb el protagonisme d’un Scalextric gegant) i del pub Black Jack de principis dels 70’s.  Però els noms han estat molts més, tot i que jo el darrer que puc recordar, tot i que no hi vaig arribar a entrar mai, va ser el Magma Club. 

Ara el bar es diu SOS Musical Bar Sitges, una nom que la segona línia de comentaris ha demostrat que no és gaire original. De nou en Josep Maria retorna als anys 70’s amb el bar dels germans Baqués van tenir al carrer Parellades, just al costat de l’actual Magma, casa mare, podríem dir, del Magma Club.  I aquest comentari ens porta al Sebas i a mi a recordar aquella cocteleria que va obrir a mitjans dels anys 30, Jack Bilbo (jo escric que l’any 1932, i ara se que vaig errada) al mateix carrer Parellades però cantonada amb Sant Pau.  Doncs fins aquí, ha quedat el tema de facebook i la foto plagi de l’Àlex, amb un darrer comentari a les 4 de la tarda.

I ara ve la casualitat!!!Seguint amb el meu buidatge del setmanari El Baluard de Sitges del dia 4 de març de 1934, a la segona pàgina que obro llegeixo, SOS. Es tracta d’un article firmat pel pseudònim IRONICAL, en el que es parla àmpliament sobre la futura obertura d’una cocteleria a Sitges, una tipologia de local a l’americana que l’autor del text els veu com a llocs incòmodes, sorollosos, estridents..., defectes que es veuen incrementats davant del coneixement de qui és el propietari de l’establiment, Hugo Baruch (Berlin,1907-1967), que durant la seva estada a EEUU va canviar-se el seu nom pel de Jack Bilbo, personatge sobre el que ja vaig parlar en aquest bloc fa uns quants anys, i del que a la revista Sàpiens li van dedicar un article en el número 19 de maig de 2004. 


L’article també serveix per ampliar la informació que ens donava en Sebas a facebook, ja que Bilbo no sols tenia un lleó amb el que es passejava per Sitges, sinó que el seu petit zoo particular era una mic més extens, amb un mico i gossos de moltes races. Ah! i  Bilbo també va obrir una botiga , el Barco, al carrer Fermín Galán nº 3, actualment carrer de Sant Pau.


Crec que el text és interessant i que tot els els gairebé 80 anys que separen la inauguració del primer SOS del d’avui, les coses no han canviat gaire. No sols els tamborets segueixen sent alts i incòmodes i la músics estrident, sinó que encara hi ha molts que, com Jack Bilbo, no sabem si són  “tan fer com el dibuixen”, en traducció actual i castellanitzada, “tan fiero como lo pintan”. El bar SOS va ser inaugurat amb gran èxit el dia 10 de març de 1934.

Sobre aquest personatge i la seva estada a Sitges en trobareu molta més informació en el bloc MERZ MAIL, que per cert, ha posat un link explicatiu sobre la casa de Bilbo a Sitges, la coneguda com a Ford Bill,  amb imatges dels plànols de l’arquitecte Josep Alemany, de 1932. 


Jack Bilbo era una gran amant de l'art i entre els seus artistes preferits hi trobem a Pablo Picasso, sobre el qual Bilbo va escriure un llibre l'any 1945. Aquesta passió pel pintor malagueny queda patent en l'estil que Bilbo aplica em algun dels seus múltiples dibuixos fets amb tinta blava, unes obres originals que podeu veure en aquesta galeria de Londres. 
El Baluar de Sitges, 4 de març de 1934

S.O.S
 S.O.S Paraula internacional del Códig Telegràfic, que el mateix la fem servir per demanar auxili, com per acreditar una marca d’arròs, un film, etc.
Avui a Sitges, S.O.S la veiem emmotllada en una façana blava del carrer de Parellades, amb unes lletres amb els cabells de pinta espantades de llur propi significat. S.O.S aquí vol dir auxili... auxili que clamarà el noctàmbul  l’ambular per Sitges a les acaballes de la nit, quan hom no sap que fer i no és decidit encara anar a fer consultes amb el coixí, auxili que vol el que es deixa caure en aquests llocs que serveixen per fer-hi els últims badalls del jorn, tot paladejant un cocktail explosiu o bé traguejant un vas de llet fresca de cabra.
El Segle XX ens ha importat amb profusió aquesta mena de bars american en els que es consumeix beguda generalment assentat en uns incòmodes taburets llarguíssims, voltat de paraules enrabessades, de mots gairebé internacionals, de cares cosmopolites, d’estridències de jazz, i de cafeters polits i uniformats que s’han de limitar a dir un -aboqué!.... en anglès, gens simpàtic ni commovedor.
La setmana vinent s’inaugura un bar d’aquesta mena, un “Internacional Bar”, el propietari del qual és, esgarrifeu-vos que això és tràgic, el famós Guarda de Corps (?) d’Al Capone, Jack Bilbo, l’home dels cabells eriçats i pipa voluminosa, de cos atlètic, forçut i d’un ventrell excessiu a punt d’escapar de la seva cordial persona.
De Jack Bilbo, ja n’ha parlat la Publicitat el 15 de desembre de l’any passat, atestiguant Bilbo com lloctinent del famós gangster de Xicago, quals afirmacions han fet eco a Sitges i ja tenim a la nostra vileta blanca i delicada, marcida pel pas suprem de la gallardia pirata d’aquests gangster (?) pacífic.
Aquest gran amic dels animals que posseeix un autèntic i formós lleó, un mico i una sèrie numerosa de gossos de diverses races, obre pacientment un bar americà a la nostra vila, potser per descansar de la seva vida agitada... tal com deia la premsa.
Els fets diran si en la Blanca Subur, el Sr. Bilbo és tan fer com el dibuixen, i a veure si per descans de tots, aquest bon senyor serà tan dolç com els seus cocktails.  

IRONICAL

El Baluard de Sitges, 18 de març de 1934

Noticiari
Dissabte passat s’inaugurà a Sitges el Bar Internacional SOS.
Després de fer ofrena d’uns coctails exquisits als representants de la premsa, el famós Jack Bilbo obrí al públic el seu port refugi, en el qual desseguida hi demanaven auxili uns quants sitgetans freturosos de conèixer les barreges delicioses del “barman” del SOS.
Creiem serà, SOS, un èxit, que contribuirà a fer més internacional el nom de Sitges.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

En el seu llibre sobre la República a Sitges, en Conesa també parla d'un licor que el Bilbo volia fabricar (Jack's Subur), se sap si es va arribar a fer?

Faustito Goethe & Gin Joan Vacardit ha dit...

La Distil·leria d'en Bilbo fou finalment inaugurada en els subterranis del Mercat Vella Subur, que actualment acupen els seus hereus legítims Bacardi & Cia.

Maria Ward ha dit...

Querida Beli,
Ets omnipressent en els mitjans de comunicació. Ho dic per la Foto del Lector publicada ahir dimarts a la Vanguardia. Ara tothom sap que els teus fills van a una escola religiosa de la zona alta de Barcelona.
Com t¡ho vas fer ? com van entrar a l'escola ))?

Criticart ha dit...

Anònim 1, no et puc dir si va fer el licord o no, però jo segueixo buidant revistesi setmanaris, i si ho trobo t'ho dic aquí, i si tu ho trobes estsria bé que m'ho escriguis i així completem..
Ai Faustino... Potser si el pobre Bilbo hagués deixat descendents a Sitges ara en comptes de Fundació Stämpfli tindriem dos bars en aquell lloc del barti antic...

I Maria Ward, els meus fills van a l'escola més propera de casa i a la que vaig anar jo...ii per entrar-hi? Doncs com a totes les escoles concertades...amb els punts!! Però ja veus, molt zona alta però amb un cotxe a la porta!

Publica un comentari a l'entrada