13 de jul. 2011

AVUI FA 39 ANYS QUE SITGES VA SER DECLARAT CONJUNT HISTÒRIC ARTÍSTIC I PARATGE PINTORESC... DONCS ENCARA VÀREM TENIR SORT!!!!

Fotografia feta per Àlex Ferret
Després d’aquesta nit de tempesta i pluja quantiosa que ens dóna un matí fresc, clar i net, acabo de revisar l’article que em servirà, un cop sobreviscuts i superats els 300 primers posts, per començar una nova etapa del bloc, l’objectiu del qual és seguir informant, distraient, denunciant, divertint, empipant, escrivint, gaudint, ... en definitiva, criticantt, com a mínim amb 300 articles més.
Aquest inici coincideix amb un aniversari que crec que s’ha de celebrar marcant al calendari festiu local el 13 de juliol com el “Dia Mundial, Internacional, Nacional, Local... per la Conservació del Patrimoni de Sitges”. A partir d’ara, el 13 de juliol s’hauria d’organitzar una gran festa popular, ocupant els espais públics que  fossin necessaris, amb tots els sitgetans donant voltes pel poble dalt de carrosses, ballant saltant i cridant. La meva proposta no suposaria molt de “gasto” per Sitges ja que per coincidència amb les dates de celebració amb la Gay Pride, si aquest festival es segueix fent  els propers anys, sempre podríem aprofitar per un preu econòmic, el “mega” muntatge festiu-carnavaler que s’ha vist a Sitges aquesta darrera setmana al poble.

Foto d'Àlex Ferret
Potser exagero, però  crec que és just i necessari recordar que avui fa 39 anys, el 13 de juliol de 1972, una part del casc antic i la façana marítima de Sitges va ser declarat “Conjunt històric artístic i paratge pintoresc” (C.H.A y P.P, Decreto 0832 C y P, Decreto 2106 de 13/07/1972, B.O.E de 1/08/1972) nomenament importantíssim que va permetre que el nostre poble a dia d’avui encara conservi part important del seu patrimoni arquitectònic, edificis i conjunts urbanístics de gran bellesa que han fet de Sitges un dels pobles amb més atractiu del litoral català.


Llibret publicat per la Diputació amb imatge de la façana de Sitges a la portada, la mateixa visió del poble que ara ja no consideren tan important i que han decidit destrossar!!


Però davant de com han anat les coses aquests darrers mesos (per no dir de com alguns s’han passat pel forro la normativa patrimonial que es va dictar aquell 13 de juliol de 1972) el millor és no esperar als 40 anys per celebrar  els 39 anys des d’aquella inclusió del patrimoni de Sitges  al llistat de “l’elit”  arquitectònic i cultural, i aprofitar el moment i donar gràcies de que encara ens quedin alguns exemples del que era el nostre Sitges.

Així doncs, felicitats a Sitges i a tots els sitgetans que estimen i respecten el patrimoni!!! I l’any que ve espero organitzar-me millor i celebrar els 40 anys amb cinc dies de ball i música a la ribera i una desfilada pel Passeig.... ah, jo em demano la carrossa dels Museus, segur que la més impactant!!!!

7 comentaris:

Miquel ha dit...

Així doncs, felicitats a Sitges i a tots els sitgetans que estimen i respecten el patrimoni!. Amén...

Feli Von Thysen, Miss Spanya, abans coneguda com la rata d'hemeroteca ha dit...

Una gran efemeride, si Senyora!. Que hagués estat de Sitges si no tinguessim aquesta prevenda, i que tot i tenir-la s'ha fet el que s'ha fet i es fa el que es fa?. ni Torremolinos, ni Benidorm , ni la barca de Xanquete han tingut aquesta protecció i així els hi ha anat. Però tampoc ens podem vanagloriar del Sitges que tenim. Recordes aquell quadre d'en Utrillo del Sitges del futur?. Quin serà el futur d'aquest Sitges? si et mires el quadre d'en Utrillo es poden veure els fanals d'En Marcet i unes quantes Terrasses ocupant el passeig, més o menys com l'actual, només hi falta l'escultura d'en Cuello's, aquelles dues mones de Pasqua i els castellers de sorra.

Bunker d'Aiguadolç ha dit...

Desconeixia aquesta declaració sobre part del patrimoni sitgetà, pero us heu fixat que el comentari de Feli Von Thysen fa referencia al boom turistic de Torremolinos o Benidorm, si ho tinc ben entes Sitges no es va convertir en un poble de gratacels d'apartaments i hotels enormes, gracies a un alcalde, en Vicentet (si recordo be), que va protegir el nostre poble d'aquesta falera constructora i especuladora, el curios es que a l'igual que la Declaració de Conjunt Historic Artistic i Paisatge Pintoresc ambdos varen esser en epoca Franquista.

No defenso el franquisme, ni molt menys, pero no deixa de sorprendrem que dues referencies d'aquest post siguin a epoques franquistes.

Per cert, Beli, saps qui va promoure aquesta Declaracio, va esser l'Ajuntament, la Diputació, o va esser una o un grup de persones?...

i perdona que m'aprofiti, des de 1972 a instancies del nostre estimat Ajuntament s'ha protegit alguna cosa?

Bunker d'Aiguadolç ha dit...

Te rao, es va fer la normativa de façanes, m'he enrecordat per quan varen tirar a terra el Villa Lola i els hi van obligar a aixecar-ho tal com era. El que no se es qui va fer aquesta normativa, si la diputació, l'Ajuntament o qui?

Bunker d'Aiguadolç ha dit...

Perdoneu tots, pero soc nou. He trobat a http://criticartt.blogspot.com/2007/02/estudi-per-la-conservaci-del-patrimoni.html
i si ho entes be, cap Ajuntament democratic de Sitges a fet cap decret o normativa per protegir el nostre patrimoni, si de cas tot el contrari, quan tenen totes les eines al seu abast per fer-ho. Es aixi?

Anònim ha dit...

San Enrique es el 13 de julio.
Un momento por favor, el 13 de julio puede ser el día del patrimonio de Sitges, pero a mi lo que más me importa es que el 13 de julio es mi santo, eso si que es importante, y hoy mi ahijado me ha regalado un dibujo muy bonito, que vale mas que todo el patrimonio del país.
En su dibujo hay una casa en una montaña, podría ser la iglesia de Sant Bartolomeu y Santa tecla, versión 5 años, en la zona baja y llana hay otra casa, bien podría ser Villa Lola, porque tiene unos árboles que podrían ser acacias, y muy pegados al suelo, en este caso final del papel, porque no hay suelo, tenemos dos gatos, un perro y un conejo. Todo con mucho color, pero colores reales, en el cielo hay un avión tocando la “iglesia” creo que los ha visto así, volando muy bajos y unos cuantos pájaros, que son como un tres, unos negros y otros verdes, interpreto que son las golondrinas y los loros de las palmeras. Y me sorprende que no ha dibujado la calle, solo el cielo, y en él, se ha permitido una licencia a modo de fuegos artificiales, que dice “FELICITATS PADRÍ”.
Se preguntaran a donde va este Enrique, con su historia, pues a que quiero que el niño recuerde esta fecha como algo relacionado conmigo. Del mismo modo hablando de Sitges en el próximo 13 de julio me gustaría ver escrito en el cielo como en el dibujo “FELICITATS SITGES” por haber cumplido 40 años siendo conjunto histórico artístico bastante protegido. No del todo, pero… ahí están las dos fachadas de Cap de la Vila una bien conservada y otra que le falta pintura, contrarrestando a las “dos modernas”, Isla de Cuba que es la calle con más potencial turístico de Sitges aún por explotar del todo con muchas casa hermosas y antiguas, el Park Hotel, El Prado,etc.
Como excepción no celebrare mi santo en el 2012 y aprovechare la celebración de esta fiesta que a bien seguro se celebrará, como si en honor a los Enrics y Enriques fuera, y si tenemos Gay Pride pues más divertido, pero yo me apuesto, La Punta o el espigón que no se celebrará en estas fechas.
Solo un último deseo, que se reconozca a San Enrique como protector del tocho antiguo, y a San Evaristo patrono de lo que nunca más será visto. Amen.

Anònim ha dit...

LA DUDA
La fachada de la calle Perellades con Bonaire, que han pintado de gris ¿Es pintoresca? o
¿Artistica? porque vaya historia, 39 años protegiendo al Sitges pintoresco y mira que gris mas sitgetano nos han puesto. El famoso gris Sitges.

Publica un comentari a l'entrada