3 de maig 2011

LA ISLA, UN XALET DE ROBERT TERRADAS A SITGES.

Foto de Vicenç Morando

Primer de tot donar-li les gràcies al Vicenç Morando pel comentari que ha fet a la seva “Crònica Local” de L’Eco de Sitges d’aquesta setmana del 30 d'abril. Només li faltava posar...”Algú ho havia de dir!”, i no em refereixo a si el llibre està bé o no!

Quan vull, i puc, sóc molt obedient, i no he agafat, ni que encara sigui per la punta del dit petit, el guant que ens va llançar en Vicenç durant la presentació del llibre Modernisme. I com no podia fer d’una altra manera, tenia que trobar la resposta a un dels dubtes arquitectònics que em va presentar el mateix Vicenç  fa uns mesos sobre un edifici “abandonat” que hi ha a l’Avinguda Navarra, tocant als jardins de Terramar. Doncs LA ISLA, nom d’aquest modern xalet, és un projecte del gran arquitecte català Robert Terradas i Via (Barcelona 19116-1976) l’any 1955, per encàrrec del Sr. Sanders de Waid. Els plànols i la documentació de l’obra es conserven a l'Arxiu del Col.legi d’Arquitectes de Barcelona. Es tracta d’una construcció d’una sola planta amb línies molt depurades que té una gran semblança amb l’edifici del Real Club de Golf "El Prat," que va dissenyar aquell mateix any en col·laboració amb Antonio Coderch de Sentmenat. 

Club de Golf El Prat, 1955

Seu del co.legi de metges. Foto portada catàleg.
Terrades, que fou director de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona, i entre molts edificis, va idear la facultat de geografia i història de la Universitat de Barcelona (la nostra Vicenç!!!), la facultat d’enginyers industrials (1955-1964), l’escola Suïssa (1961-1965), la seu del Col.legi de Metges (1966-1975), tots ells a Barcelona, la torre de control de l’Aeroport del Prat (1963) i l'Església de Sant Pau i Sant Pere de El Prat de Llobregat, aquell edifici que tantes vegades em vist des del tren anant o tornant de Barcelona.
Antiga facultat de Geografia i Història. Foto de Francesc Montosa

Església del Prat de Llobregat. Foto treta del blog Lannarie
Així doncs.... ja tenim la primera fitxa del futur llibre d’arquitectura Moderna a Sitges... i un dubte menys!!!

4 comentaris:

vicenç ha dit...

Beli! Perfecte! Repeteixo que tinc la gran sort d'haver après de les teves investigacions! Un dia em van comentar que el problema d'aquest xalet fou que no respectà la superficie edificable respecte la del solar on es construí. I és cert que sembla gairebé encaixat dins la parcela de terreny... Bona feina!

Puigmalet ha dit...

Com que la primera fitxa del futur llibre d'arquitectura moderna a Sitges! Diràs al Prat!!

Per al·lusions, afegiré que l'edifici del golf es coneix a la Pràtia simplement com a "Casa Coderch", que forma part del Parc Litoral i que està en projecte d'adequació. L'església és d'un estil Concili Vaticà segon, es diu.

Criticart ha dit...

Gràcies Vicenç... seguiré buscant més info!!!

Puigmalet, clar que futur llibre d'arquitectura moderna a Sitges... el xalet "La Isla" és un exemple més d'aquestes cases racionalistes construides a Sitges entre el 34 i el 60 que han estat totalment eliminades del catàleg arquitectònic...

Froilan Franco ha dit...

Beli,esmentar l'Arquitecte Antoni Coderch I Sentmenat,m'il.lustra força.És un personatge fa referències mai no confessades dels assoliments del GATCPAC o Col•legi d’Arquitectes.El tema dels habitatges, per exemple, el mena al convenciment de la validesa de la seva metodologia, així com cap a la sistemàtica desconfiança, envers les avantguardes culturals,bo i inicia una progressiva investigació.No oblidis mai que a Sitges té una trajectòria molt decisiva (Des del Vestidor de camp de futbol fins al seu Projecte de Grup Escolar -el tercer- d'una sèrie de 5).Salutacions.

Publica un comentari a l'entrada