25 de maig 2011

ARTUR DUCH CELEBRA ELS SEUS 40 ANYS DEDICATS A L'ART 

Entre les els molts quadres que penjaven de les parets de casa l’avia n’hi havia que sempre m’havia cridat l’atenció. En ell s’hi veien diversos músics en plena actuació, i amb mooooooltttt de moviment. Cada vegada que el mirava m’agradava més i jo també en volia un. Així que durant el mes de desembre de 1991, i com a regal d’aniversari de 16 anys, els pares van complir el meu desig i em van regalar un quadre d’Artur Duch.

No eren uns músics, ni un motorista, ni una lector, ni uns enamorats... en el meu s’hi representava una “dura” batalla medieval als peus d’un castell. Des d’aquell dia el quadre s’ha convertit en un element fonamental de la meva “maleta”... una de les meves primeres possessions, juntament amb una tela de la Florència Coll. Al llarg dels anys, on jo anava anaven els meus quadres, ocupant destacats espais de la meva existència: habitacions juvenils, menjador d’anys d’emancipació, i ara, el meu dormitori sitgetà. M’encanta!!!


Fa dos anys, i amb motiu de l’elaboració del programa de la Festa Major de 2009, vaig rebre l’encàrrec d’escriure un article sobre els records que Artur Duch tenia de la festa major de 1969. Uf.... però si aquell any jo no estava ni prevista en el futur dels meus pares! El resultat d’aquesta trobada no només va servir per a recuperar les vivències de la seva joventut, sinó que també es va parlar del present i vàrem fantasiar amb projectes de futur com la possibilitat de celebrar els seus 40 anys dedicats a l’art amb una exposició retrospectiva en algun espai sitgetà.

L’objectiu s’ha complert a mitges, i aquest divendres 27 de maig a les 7 vespre, a ISMES Galeria d'Art del carrer de Sant Pau número 20 de Vilanova i la Geltrú, l'artista sitgetà Artur Duch inaugurarà la seva darrera mostra.

Demostrant la seva generositat, l’Artur, que ho hauria pogut demanar a qualsevol destacat expert o crític d’art, va confiar en mi i em va proposar l’elaboració del text que que acompanya les fotos del petit (gran) catàleg editat per a l’exposició. Per a mi ha estat un gran altre gran regal que porta la firma Duch! Aquesta proposta em va fer moltíssima il•lusió però al mateix temps suposava un gran repte, ja que a la galeria es podran veure un interessant conjunt d’obres molt diverses i variades. Pintures, dibuixos, serigrafies, escultures.... realitzades per Duch durant les darreres quatre dècades, i jo tot just acabo de fer 35 anys. Un cop més, escriure sobre l’Artur m’obligava a situar-me en un temps per a mi desconegut.

El resultat és el text que us adjuntoa continuació. Espero que sigueu molts els que decidiu passar per la galeria ISMES de Vilanova per guadir d’aquests 40 anys d’art... i com el meu caràcter és reivindicatiu i això ho dic al meu bloc, també espero que aviat una mostra semblant, o fins i tot més complerta, es pugui veure en algun espai expositiu de Sitges. 
La Beli i el Gat
ARTUR DUCH, 40 ANYS DEDICATS A L'ART
Al llarg de quaranta anys, Artur Duch ( Sitges, 1951) ha dedicat la seva vida a l’art. Quan l’any 1971 va ingressar a l’Escola Superior de Belles Arts de Sant Jordi, Duch, un jove de tan sols vint anys, tenia molt clar que entre els seus primers objectius estava el d’arribar a dominar, gairebé fins a la perfecció, tècniques artístiques tan diverses com el dibuix, la pintura, la serigrafia, el gravat i l’escultura. I avui, davant de les obres exposades en aquesta sala, podem afirmar que ho ha aconseguit, tot i que, algunes vegades, la vida l’ha portat per viaranys poc planers, unes circumstàncies que han tingut de positiu el permetre-li evolucionar com a persona i com artista.

Entre la seva primera exposició a la Maricel Galeria d’Art de Sitges, celebrada l’any 1971, i aquesta de maig de 2011, Duch s’ha anat deslliurant de les traves perilloses que en algun moment han pogut creuar-se en el seu camí, entrebancs que impedien que brollés la potent força artística que estava amagada  darrera del seus ulls blaus i del seu posat tranquil i confiat. Fou aleshores quan va adonar-se que els paisatges que pintava, clars deutors de la influència que va exercir sobre ell el mestratge de Ramon Sanvisens, podien ser firmats per qualsevol dels seus companys d’acadèmia. Aquesta evidència l’impulsà a fer un gir absolut i  valent en la seva obra. Serà quan els paisatges de colors vibrants, creats a partir d’una densa matèria pictòrica, cedeixen pas a la figura, tractada sense descuidar de reflectir l’ambient que envoltava als seus nous protagonistes, als que situava en un espai, el qual alhora augmentava tant la força compositiva com la idea subjacent en aquells nous treballs.  Artur Duch fou i és un amant de la sinceritat, un intèrpret lleial del que té al seu davant, una realitat que queda personalitzada i vivificada per la originalitat del seu traç que li permet remarcar la mobilitat dels cossos i alhora mostrar el sentiment dels caràcters. 

Amb tot, Duch esdevé un artista original que resplendeix amb una obra ben particular,  que podem definir de meravellosa expressió artística basada en el sentiment i en el dinamisme. Aquests aspectes, assolits gràcies a la força de la seva escriptura plàstica,  fan de Duch un pintor que excel.leix en harmonitzar la construcció de les formes i l’expressivitat dels contorns. Al llarg d’aquests darrers anys, també ha canviat la temàtica elegida per l’artista, tant en les obres pictòriques com escultòriques. Els retrats realistes es veieren eclipsats per unes obres protagonitzades per originals figures plenes de moviment, en uns espais fantàstics on tot el que allà es representa adquireix vida pròpia, qualitat que esdevé un fet diferencial en l’obra de Duch. Observant els seus olis, gravats i serigrafies, un es converteix en espectador d’un espectacle de circ, gaudeix com a oient en concert de corda, fa un passeig en bicicleta per terres holandeses o es troba en mig del camp de batalla amb l’arc a la mà, com un més dels cavallers medievals que allà s’hi representen. En l’obra de Duch també hi ha moments més relaxats i distesos, on l’espectador es transforma, inconscientement, en un voyeur privilegiat que pot endinsar-se en situacions molt més personals com un viatge fantàstic pel cosmos, el bes d’uns enamorats, el repòs de la lectura o el moment d’inspiració de l’artista... 

Amb el domini de la pintura i del dibuix assolit, Duch no dubta en buscar nous objectius i fer un pas més en la seva carrera artística. Tot i les dificultats que comporten, aconsegueix tractar cara a cara altres tècniques complexes que li permeten endinsar-se en el món emocionant de la serigrafia, un procés artístic minuciós i complex que podem conèixer gràcies al vídeo que se’ns mostra en aquesta exposició. La mateixa valentia el porta a treballar amb passió l’art en tres dimensions. Escultòricament, Duch experimenta amb materials diversos com el modelat del dúctil fang, el treball amb fibra de vidre i la dificultat que comporta aconseguir figures plenes de moviment a través d’una única planxa d’acer.
Per la trajectòria del seu art, podem dir que Artur Duch té el do de la persistència. Així com també volem manifestar que la seva visió personal del món, materialitzada en les figures protagonistes de les seves pintures i escultures, fa ja molts anys que ens ha atrapat. L’ any  1931 Sebastià Gasch tot parlant de Picasso i Miró, va escriure :  “Al fons del fons, tots som irresponsables. No som irresponsables dels nostres actes. Actuem al dictat d’unes forces obscures que ens fan anar de dreta a esquerra com els dóna la gana.(…) Sense aquella embranzida irresponsable l’obra artística no existeix”, per acabar afirmant que únicament aquest tipus d’artista ateny a la genialitat.

Som  molts els que ens hem rendit a la capacitat artística de Duch, que hem reconegut  que el seu geni brolla irresponsablement creant multitud d’obres d’art sinceres, expressionistes, plenes de cromatisme i moviment... petits tresors que adquireixen vida pròpia ja al mateix taller de l’artista. 

El conjunt d’obres que es mostren a la Galeria ISMES de Vilanova i la Geltrú permetran veure com amb totes aquestes peculiaritats, Duch ha assolit forjar un món propi ple de sentiment i tendresa. A través d’ell, Artur Duch ha aconseguit el seu objectiu artístic, un finalitat que queda plasmada en aquesta exposició on es podrà veure l’evolució viscuda al llarg d’aquestes darreres quatre dècades, període que ha fet d’ell un artista complet, posseidor de grans qualitats personals artístiques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada