19 d’abr. 2011

PRESÈNCIES DUBTOSES AL PASSEIG DE SITGES.......

Uf!!! Quants dies sense passar per aquí!!!! Aquestes darreres setmanes, a mida que s’anava acotant  aquesta nova setmana de mare a “tutti pleni” (fa quatre dies de la setmana blanca), em veia amb l’obligació d’anar acabant tot el que tenia al calaix per poder exercir la meva funció amb tranquil·litat. Però com sempre això és impossible!!!! Però amb pau i tranquil·litat tot seguirà el seu camí...espero que no sigui del Calvari...

Així que pels que començaven a pensar que les meves forces “crítiques” s’havien esvaït, donar-lis la raó a mitges. El meu cap segueix rutllant, i el meu cor agafa taquicàrdies cada dia que llegeixo, escolto o veig segons quines coses, però com que finalment m’he adonat que de tot això no en trauré res de bo, ja fa un temps que vaig decidir prendre-ho  amb una mica més de calma. I això és el que he fet aquests darrers dies... anar tirant enrere, enrere, enrere... per tenir el suficient espai per agafar impuls i fer un gran salt endavant. I aquí estic!!!! Eh, Cali?!!Primer. El diumenge de Rams, just després d’una bonica i multitudinària benedicció de les palmes i palmons que omplien la plaça de l’Ajuntament, el bon temps va fer que molts decidissin baixar a mar per gaudir del sol i de les altes temperatures. El passeig es veia trencat bruscament a pocs passos del final de l’escala de la Punta. En un dels jardinets laterals del renovat passeig de la Ribera, just a l’alçada del carrer Nou, la presència de dues figures feia que molts es paressin per tal de descobrir a qui representaven. En un primer moment, i potser pels efectes de la forta llum del sol, vaig pensar que es tractaven d’estàtues humanes, com les de les Rambles de Barcelona, però un cop al seu costat vaig poder comprovar que anava molt equivocada. Es tracta de dues figures de bronze que representen a dos homes i a un cavallet de pintor.

Els visitants es preguntaven a qui representaven. Una és molt clara: Santiago Rusiñol. Però i l’altre? No és Utrillo, ni Pere Jou, ni Sunyer, ni Deering, ni Josep Maria Martino, ni Ferrer Pino, ni.... doncs un cop descartades aquestes personalitats de la cultura i història sitgetana  només puc pensar que es tracta de Ramon Casas. No m’ho puc creure!!!!! Primer li tiren la seva casa a terra (la que ara anomenen Casa Rocamora) i després li dediquen un “monument”? Els responsables municipals que han encarregat, permès,  finançat, etc.  la seva col·locació se’n foten dels sitgetans o de Ramon Casas? Tampoc entenc la decisió de l’emplaçament. Es sabut que tant Rusiñol com Casas,  la figura del qual no tenia gaire a veure amb la “personeta” baixa i rodoneta que es pot veure al passeig, van passar moltes temporades a Sitges pintant els seus carrers, vilatans i paisatges, però ara per ara no es coneix cap quadre d’ells en el que es representi justament una vista de la Punta des d’aquest punt. 

A la revista on-line Vilanova Digital he trobat la confirmació a les meves deduccions!!! L'escultor que firma la peça (literalment a les jaquetes de les figures: R. Cuello 2009) és Ramon Cuello, autor de La noia de la Malvasia,'una atra escultura que es troba als jardinets de la Fragata, a molt pocs metres d'aquest conjunt. 

Mentre el meu cap donava voltes a aquesta pregunta, sentia els comentaris dels altres badocs. Vaig coincidir en alguns com: quant de temps durarà aquesta escultura aquí? Que li trencaran abans la pipa, els pinzells o les ulleres? No estem en crisi, doncs qui ha pagat aquestes escultures? Però si Rusiñol ja té una estàtua a la Platja Sant Sebastià, a que ve aquesta nova figura? A algunes no no les puc contestar...però a altres ho intentarem. 
A l'Acta de l'Ajuntament del 24 de setembre de 2008, consta que el nostre consitori va encarregar al Sr. Cuello el motlle del conjunt escultural "Santiago Rusiñol i Ramon Casas", atès que l'Ajuntament de Sitges té interès en homenatjar a Santiago Rusiñol i a Ramon Casas" (sic). Doncs com canvien les coses en pocs anys!!!! Ah, i aquest conjunt està pressupostat per 10.000 euros (IVA inclòs) i l'execució tenia un termini màxim d'un mes a partir de la notificació de l'acord fins al 31 de desembre de 2008, sense possibilitat de pròrroga ni de revisió de preus!!!!!!! Doncs han passat tres any i crec que  l'estil d'aquest conjunt escultòric queda una mica lluny del la capacitat artística d'un poble que presumeix de tenir des de fa pocs dies, un importantíssim museu d'art contemporani, com és la Fundació Stämpfli. Per cert, a la inauguració d'aquesta escultura també hi anirà l'ajuntament en ple?!!!!! Que vigilin que l'esperit de Ramon Casa i Santigo Rusiñol no els hi posi el pinzell a l'ull a algun d'ells!!

Però les sorpreses al Passeig de la Ribera no acaben aquí. Des de fa unes setmanes el facebook sitgetà va ple amb la decisió municipal de no renovar el permís d’activitat al responsable d’explotar i conduir  “la Barqueta” durant aquests darrers anys. La defensa justa i aferrissada de molts sitgetans davant d’aquest nou despropòsit de l’Ajuntament de Sitges ha tornat a deixar en evidència la gestió d’aquest consistori que “tant pensa amb el poble”. La “Barqueta”, més enllà d’una imatge turística i característica dels estius de Sitges, també es un mitjà de transport imprescindible per molts dels sitgetans que viuen “passat el Calípolis” o que volen anar a gaudir d’un dels únics espais públics dels que disposem, com és el Parc de Terramar, o anar a fer una visita a la Mare de Deu del Vinyet. I aquest any la “Barqueta” encara era més indispensable. Al poble no s’hi pot anar de cap altra manera: no hi ha aparcament per cotxes, ni per motos ni per bicis... i hi ha dies que pel passeig no s’hi pot ni caminar!!!! En definitiva, que VOLEM LA BARQUETA!!!!!!!

“Obligada” a anar a munt i a vall amb els patinets, aquest matí de dimarts, fred i ventós, a les 10 he tornat a passar per davant  de la meva estimada sirena, que es troba com si fos un “tentetieso” sobre aquella gran roca que li fa de base, esperant el dia que per fi la retornin al costat del seu estimat mar. El camí segueix i em topo amb el  banc que fa uns dies va aparèixer totalment destrossat. Tot i que encara no entenc ben bé com va poder quedar amb aquelles deplorables condicions, jo, com a mal pensada que m’he tornat aquests darrers temps, he arribat a pensar que no es va tractar d’un accident fortuït ni d’un acte de vandalisme. La seva situació estratègica davant mateix de la rampa d’accés a la platja em va fer pensar que algú havia decidit que el millor era treure’l i així permetre que les grans màquines que arreglen les platges, així com els camions que porten les begudes als xiringuitos ho tindríem millor.... La visió aquest matí d’un gran tractor sortint d’aquesta platja de l’Estanyol, i com ha tingut que buscar un forat entre els cotxes per sortir del passeig m’ha fer tornar a aquest mal pensament!!! Per cert, durant aquells dies que el banc va estar destrossat i amb les peces tirades per terra, algú que va entendre que es tractava d’una peça del patrimoni sitgetà, deuria agafar la voluta d’un dels braços del bancs, i amb la reconstrucció no l’han pogut posar. 


Ho deixo aquí, que no em vull posar més mala sang. Per cert, el proper dijous sant a les 8 del vespre i a la biblioteca Santigo Rusiñol, en Josep Maria Alegre, en Ramon Manent i jo, presentem el nostre llibre “Modernisme. Modernismo en Barcelona”. Us esperem allà... i no patiu que no us farem comprar el llibre... pq encara no han arribat de Madrid, que allà en Sant Jordi tant els hi fa!! Així que el dissabte tampoc podrem estar firmant llibres a l’estant de l’Ajuntament!!! 

 
Per si de cas torno al silenci momentani... bones festes, feliç Pasqua  i un gran dia de Sant Jordi!!!


4 comentaris:

Xavier Salmerón Carbonell ha dit...

Això del Ramon Casas es una mala broma jejeje... però bé, no em desagraden aquestes figures, i espero que la gent es comporti civilitzadament amb elles.

També espero amb ganes veure la sirena al seu lloc, un lloc que mai l'he vist en persona i tinc ganes de veure-ho.

I sobre això de la barqueta... doncs es una noticia molt trista! i només per ficar un bus turístic????? o això diu l'alcalde. On anirem a parar? de moment vull esperar una mica més a veure com queda la proposta, però crec, que serà un fracàs absolut.

PD: Dijous allà estaré al Grup d'Estudis donant-vos suport per la fantàstica feina que heu realitzat.

Galderich ha dit...

Ha, ha... de quina falla han indultat (per què ho haurien de fer si són lletjos!) aquests ninots?

En fi, no hi ha per on agafar-los. Ho sento per l'escultor però no tenen cap mena de gràcia ni si entrem en el terreny realista...!

George Clooney alias "il volutto" ha dit...

Realment no en teniem prou amb l'adefesiu de la veremadora que ara ens "sorprenen" amb aquests Sanxo i Quixot. Si seguim per aquest cami el tal Cuello repoblarà la Fragata d'espantalls i Doroties. Sitges té un gran i prometedor futur com a Park Temàtic, passarel·la Mari-Cibeles, escalinata Fredie Mercuri, ara només falta un Dragon Khan a l'antic Akuatik!! i un Spà tipus Caldea al camp d'esports de l'Aiguadolç. Hagués estat millor que les haguessin col·locat a la punta de l'espigó del Kansas fent companyia al Triangulo Furcia de las Bermudes, o millor encara al pati del flamboiyant edifici Sitges Referencie"". Es que no ganamos pa susutos !!

Remei Amaia ha dit...

Al Pachà la barca me llevó Marc Ero, Las nenas boniques, no pagan ni un Euro, Al Pachà una noche me llevó el taxista, ya no es discoteca ara es com un xiste.

Un museo montaran, YEYEYEYE, y de noche lo abriran YEYEYEYE, Caipirinhas serviran YEYEYEYE Cocaloca y Barca dí. Ron con coca cola...

- Y hay quien maneka mi barka ( ole i olé)
que a la ruina me lleva ( olé i olé)

Publica un comentari a l'entrada