21 de febr. 2011

UNA NOVA DESTROSSA DEL PATRIMONI DE SITGES?Aquest matí al Passeig Marítim de Sitges, gairebé davant de la ruïnosa Residència Helvètica, m'ha entristit moltíssim veure en quin estat ha quedat un dels bancs de pedra artificial que durant anys ha servit de lloc d'encontre, tertúlia, secrets ,declaracions i descans per a molts sitgetans. No se quina ha esta la causa que ha portat a aquesta peça patrimonial realitzada sota el disseny de l’arquitecte noucentista Josep Maria Martino i Arroyo, i realitzats al taller dels Artigas a Terrmar, l'any 1928, fins arribar a aquest estat, però la imatge és penosa.


Al setmanari La Punta el 4 de setembre de 1927 es publicava:
 
"En el Ayuntamiento
Completar la urbanización de la zona marítima desde el monumento de “El Greco” hasta “La Punta” aceptándose el proyecto del Sr. Martino y confiar la ejecución al contratista señor Domingo por los mismos precios unitarios de la subasta del amurallado.

Prolongar la miranda de la fachada sur de la Parroquia hasta las construcciones de “Maricel”, para que desaparezca el llamado “Presidio de los gatos” que tan mal efecto produce, contando con la conformidad del artista Ramón Casas, representante de la familia de Mr. Deering.

Instalar los bancos anunciadores de la Avenida Alfonso XIII y el rótulo del nuevo Matadero, según croquis del arquitecto señor Martino.

Darse por enterado del informe de los arquitectos señores Martino y Ráfols sobre las grietas abiertas en el Santuario del Vinyet y que el primero formule el presupuesto de las obras de consolidación.

Practicas las obras de refuerzo de los arcos del vestíbulo y otra obras de restauración del edificio de las Casas Consistoriales."

També a La Punta, el 4 de desembre de 1927 feien constar que s'havia decidit en els darrers plens de l'Ajuntament de Sitges, i el  dia 29 de novembre es va aprovar:

Aceptar la oferta de la sociedad “Pintado Eléctrico mecánico” que se obliga a costear la construcción de 22 bancos de modelo del arquitecto señor Martino, en la Avenida Alfonso XIII, mediante la exclusiva durante 15 años de anunciar en sus espacios con azulejos, mayólica o análogo material, limitando a dos pesetas anuales el arbitrio sobre reclamos.

12 comentaris:

Florenci Salesas ha dit...

Quanta tristesa :(

Galderich ha dit...

Em sembla que visitaré Sitges abans no s'acabi... O potser no, no fos cas que em fotéssiu un cop de mall! Com esteu...

Miquel ha dit...

Como GALDERICH...me apunto....aixó se acaba ¡¡¡¡Joder ¡¡¡tan bello, tan bello ¡¡¡tan bello que era...¡¡..Todo se hace de cara a no se que fin, ni con que criterio..que aixó és el mes dolent de tot...Mi calle Habana...Mi San pedro y San Pablo..Mi reloj de sol frente al mar...Me enfado...y no quiero sea este el motivo de la respuesta. Lo siento...

Criticart ha dit...

Galderich i Miquel.... no vull ser apocalíptica... però Sitges s'acaba!!!! i no se si arribareu a temps de veure alguna cosa!! això sí.. en cas de que decidiu fer l'excursió a Sitges ens truquem i fem un bon Xató, que de restaurants encara en queden!!!

Ute Lempe ha dit...

Presidio de los gatos? sempre m'havia semblat sentir cementiri dels gats. D'un altre costat m'ha encanta la foto que has publicat, qui és aquest somrient personatge? I encara més la publicitat al banc de Pantaleoni!! Aquesta si que ha estat una perdua de l'identitat patrimonial o una mala restauracio...

Criticartt ha dit...

Hola Ute, per cert, no trec l'entrellat del teu nom, ja m'ho explicaras!! primer de tot, moltes gràcies per seguir el bloc... espero que els teus comentaris segueixin... Potser presidi dels gats era menys agressiu que cementiri, però jo també havia sentit sempre cementiri... pel que fa al noi de la imatge... doncs era el meu avi. Aquesta foto m'encanta!!! i veig que tu tb l'has mirat amb atenció pq has descobert que la propaganda del banc era Pantaleoni, la famosa sastreria del carrer de Portaferrissa de Barcelona. El bancs, un dels darrers originals que ens quedaven, d'aquells de dobles seient, fa setmanes que es troba en aquest estat deplorable... així que de restauració res de res.... qui es vulgui emportar una peça allà la té a la seva disposició...

Niña Helena, guapa i buena ha dit...

Això no es res comparat amb les destrosses que han causat en una caseta de pescadors del carrer Barcelona... A lo tonto, a lo tonto, cada dia va canviant la fesonomia de Sitges, com el rostre d'una persona vivent apareixen esgarrapades i arrugues : Es lo que tiene ser guapa !!

UTE LEMPER ha dit...

Joan Rangel, Delegat del Govern a Catalunya, juntament amb l’alcalde de Sitges, Jordi Baijet, visita les obres de rehabilitació dels edificis museístics que conformen un dels més interessant conjunts artístics del casc antic d’aquesta població del Garraf. Es tracta dels museus Cau Ferrat, Casa Rocamora i el Museu Maricel de Mar.

UTE LEMPER ha dit...

El projecte d’acondicionament d’aquests edificis compta amb un pressupost total de 10 milions d’euros, dels quals el Ministeri de Foment, mitjançant el seu programa de recuperació del patrimoni artístic i històric, en finança un 32,83% (3.023.740 euros). La Diputació de Barcelona assumeix la resta del finançament. Les obres de rehabilitació del conjunt museístic Cau Ferrat i Museu Maricel de Mar
contemplen també l’acondicionament de Can Rocamora, edifici històric que es troba entre els dos museus.

El projecte d’adequació consta de dues línies d’intervenció. La primera, funcional, ha de resoldre l’accés mitjançant una entrada única per a tots dos museus (Cau Ferrat i Museu Maricel de Mar), a més se’ls dotarà de serveis i instal·lacions més moderns i se’ls afegirà una zona d’aules i taller, així com una àrea de descans amb un petit bar.

La segona línia d’intervenció se centra en l’accessibilitat i s’adaptarà el conjunt perquè sigui accessible a les persones amb mobilitat reduïda,a més d’adequar-se a la normativa contra incendis i d’evacuació.
El conjunt també es consolidarà estructuralment: es restauren les façanes, es reforcen els forjats i es renoven completament les cobertes. A la part posterior es realitzarà una nova façana al mar, es demoliran terrasses i galeries volades molt deteriorades i s’afegirà una segona façana de vidre dins la qual discorrerà una rampa de comunicació entre els diferents nivells dels edificis.

Les obres es van iniciar al juny de l’any passat i actualment ja s’ha finalitzat la fase de desallotjament del mobiliari i s’està treballant en la fase de demolició, demolicions menors d’elements interns.

Pilar ha dit...

Vull felicitar-te per aquest bloc, és força complert! A més a més he vist que hem fet el mateix màster! Quina casualitat! Et convido a visitar el meu bloc: http://eldadodelarte.blogspot.com

Salutacions, Pilar

Criticart ha dit...

Moltes gràcies Pilar.... Just avui, passejant per la blogoesfera he anat a parar al teu blog i m'ha encantar.... M 'hi apunto a seguir-lo! Ah, tb és casualitat ho del màster... Espero que a tu et fos útil... Ja ja

Pilar ha dit...

Jeje, per mi la utilitat sempre és relativa, cadascú ha de saber com treure'l utilitat :)

Gràcies per seguir-me.

Salutacions, Pilar.

Publica un comentari a l'entrada