29 de juny 2010

AVUI COM MAI: DE FORA VINGUEREN QUE DE CASA ENS TRAGUEREN!!!!!.


No m’he oblidat del bloc…. això mai!!!! Però l’inici de les vacances d’estiu escolars barrejades amb els calendaris d’entrega dels meus llibres, articles i capítols....es converteix en una bomba de rellotgeria que hi ha moments que sembla impossible aturar!!!!! Per sort, i amb unes quantes bones paraules, substituïdes puntualment per algun crit de desesperació, aquests petits focs es van apagant, impedint, temporalment, la que pot ser una gran explosió....

Però la calma i paciència necessària per a superar aquests moments de crisi personals (familiars i laborals), encara es veu més minada quan un intenta relaxar-se llegint els diaris o mirant la televisió. Que si el cas Palau de la Música implica a polítics X; que si el cas de l’ Hotel del Palau de la Música implica politics Y; que si possibles pressions han fet que aparegui un possible informe de la UNESCO que diu tot el contrari del que un dia abans deia un altres possible informe de la mateixa UNESCO sobre la necessitat de seguir endavant amb el túnel que passa pel costat del temple de la Sagrada Família............. I per si tot això no es suficient i encara tens un minut per relaxar-te i no pensar.................... finalment explotat tot i es dóna l’esperada però indecent sentència de l’Estatut......com volen que no rebentem, però si ens ho posen tot per a encendre la metxa!!!!!


I a Sitges, ciutat de repòs fa uns anys, també s’han proposat trencar amb el possible minut de descans de vilatans i visitants. L’Ajuntament ha donat tots els permisos per a que el cap de setmana del 9 al 13 de juliol, el plena època turística, es celebri la “Gay Sitges Pride”. A la web de l’acte, on qui estigui interessat pot saber l’agenda de tots els actes previstos, anuncien dues festes als Jardins de Terramar....Un fet al•lucinant la cessió per part de l’Ajuntament de Sitges, dels JARDINS PÚBLICS de TERRAMAR, per a celebrar el divendres 9 i el dissabte 10 nit dues festes en un dels únics espais públics de lleure que tenim a Sitges i on els nostres nens i passen moltes estones.

També expliquen que el més important serà l “el desfile” per l’Avinguda Sofía i fins a la Fragata... (per cert, en el plano que posen a la web hi ha marcat el Museu Maricel, esperem que dins de 10 dies encara estigui en peus)... Veient les imatges de la desfilada Gay que va tenir lloc a Barcelona aquest cap de setmana, crec que el que es veurà a Sitges aquests dies no és un espectacle digne per a ningú que no formi part d’aquesta moguda. Així doncs, crec que és una barbaritat permetre, sota l’excusa de la crisi econòmica i els molts diners que portaran a Sitges aquests actes, que sitgetans, nens, visitants, estiuejants......hagin de viure per força aquesta rua pels carrers del nostre poble.......Jo sempre he respectat totes les tendències sexuals de tothom... la llibertat va davant de tot, però el respecte també.....Als meus fills els hi he intentat explicar de la millor manera que he sabut que hi ha diverses maneres d’estimar.... però no crec que ells hagin de tancar-se a casa durant cinc dies, pq la seva mare no sabrà com explicar-li que milers de persones van despullades per Sitges (trencant amb la llei del civisme, ja que dubto que tots els participants a la rua es posin samarreta per anar per Sitges) exhibint de manera ostentosa la seva tendència sexual. .... si no volem restar a casa, els sitgetans hauríem de seguir els passos del nostre Alcalde, i marxar uns dies, deixant el nostre poble en mans d’uns desconeguts... vull dir, d’uns altres desconeguts........

Una pregunta.... a la web oficial del Gay Pride no apareix ni una dona en lloc.... això es pot considerar discriminació sexual?

Per cert, i parlant de civisme i "testosterona"...... ahir vaig passar la tarda a la Platja anterior a l’Estàtua.... si aquella just a sota dels bancs- tombes, on no hi ha sorra i tot són pedres........ doncs mentre jo em banyava també ho feia un gos amb els seu amo...... Quan lli vaig dir educadament que els gossos, per cert aquest moooolllttt gran, no estaven permesos a la platja, l’home em va dir de tot i amb gran xuleria es va passar una hora més allà banyant l’animal.... Em va saber greu pels nens, però vaig marxar, i l’animal i el gos seguien allà..... i cap vigilant de platja va passar en un hora i escaig.... ni els de la Creu Roja, que van veure perfectament a l’animal i al gos, van dir res...... un cop més, visca el civisme!!!!!!

Res, que si tot això no explota, i jo dins, en uns dies torno a explicar el que m’ha semblat..... Disney!!!!!!!!

11 de juny 2010

TEMPS AL TEMPS


-->


Deixar respirar durant uns dies el blog únicament m’ha servit per reafirmar amb més força moltes de les denúncies que he llençat des d’aquí els darrers mesos. La lluita per a conservar el nostre patrimoni no s’atura. Cada dia que passa estic més segura de que tot això ens ha de portar fins algun port... no sé si quan hi arribem aquest serà el somniat port d’Ítaca.... o no... però no embarrancarem. 

Hem superat la bogeria dels Bilderberg, la festa del Corpus amb aigua i angelets polèmics al peu de les escales de l'altar al Cap de la Vila. No hem superat l'inici sobtat de les obres als museus... però temps al temps....... i en pocs dies haurem de superar les votacions per a l'autodeterminació de Catalunya, una alegria per a molts, i una pèrdua de temps per a altres..... jo estic dins del primer grup, penso que temps al temps.  I no podem oblidar la gran festa de mitjans del mes de juliol......la "gay pride" amb carrosses carnavaleres i eleccions de misses..... però aquí també haig de dir: temps al temps!!!!!.

Ahir sortia publicada a tot arreu la notícia de les moltes il·legalitats que ha comportat l’aprovació del projecte  de construcció d’un hotel al costat del Palau de la Música, i un cop més han estat els veïns els que, amb la seva lluita contant però ferma, han aconseguit desemmascarar i demostrar que les seves denúncies estaven més que fonamentades i documentades...... però pq hem d’arribar fins aquest punt? Quins interessos ocults hi ha per a que els nostres governants es facin els sords davant de les queixes del poble?  Som “bitxos raros” els cada dia persones convençudes de la necessitat de conservar el nostre patrimoni?  Aquesta proliferació de Plataformes pro patrimoni són una moda que en pocs mesos pot quedar en l’anècdota?

Per sort la resposta a aquesta darrera pregunta l'he trobat de seguida. Aquest interès per conservar el patrimoni no ha sorgit així com així. Al llarg dels segles han estat molts els homes i dones que d’una forma totalment altruista i no diguem desinteressada, ja que l’ interès és clar i manifest: conservar el patrimoni.  En un article publicat el dia 1 de desembre de 1916 a la revista “Vell  i Nou” trobem una interessant reflexió sobre aquest tema de la necessitat de conservar el patrimoni arquitectònic.  En la redacció d’aquesta revista fundada l’any 1915 hi havia noms tan destacats en el món de l’art i la cultura com Francesc Pujols, Xavier Nogués, Romà Jori, Joaquim Folch i Torres i el mateix Miquel Utrillo.

Amb el títol de “La Basílica” el seu autor escriu:

En el començament de la vida de  nostra publicació, quan vàrem tenir d’aixecar la veu un poc alarmats davant del poc respecte que’s guardava a les cases dels Canonges del carrer de la Pietat, menaçades de reforma malmetent-se  tot el séu  caràcter, destruïnt tot el séu encís. Ara, tot just ara, quan tots els pobles es preocupen d’anar conservant la fesonomia propia de les seves velles cases, des séus vells carrers, per anar conservant una tradició que és com allargar la vida; que totes les reformes procurin fer-se anant rejovenint to el caduc, sense destruir-ho; tot just ara vèiem nosaltres com s’anava a perdre, per incuria, no tan sols unes quantes casetes, sino tot el característic d’un dels recons i barris més típics de Barcelona.

(..... ) Ja fa dies que hi estàn treballant a les casetes del carrer de la Pietat. En Miquel Utrillo, mestre en saber treure profit de les coses, ha portat la direcció de les obres. Ell, que ha anat fent de les casetes de pescadors de Sitges un palau, i que ja extès el palau per tit un barri, juntant-ho i lligant-ho tot, era l’home més indicat per a no predre’s per entre mig dels alts i baixo, quartets i saletes, cambres i recambrons, d’una o l’altra de les cases dels Canonges.
No es destrueix res. Sols se posa en ordre. No es converteix la caseta modesta en palau de luxe. Se li renta la cara, Es conserven els mateixos vells artesonats, les mateixes rajoles vermelles.

(......) A les cases dels Canonges s’hi havia amuntegat les obres, fent desaparèixer tots els detalls de construcció del segle XV. Avui aquestes han estat accentuats i posats de manifest. Queda instal.lada d’aquesta manera i amb exquisit gust una veritables casa catalana· (sic)”

Els noucentistes tenien clara quina era la política conservacionista que s'havia de seguir...... ara els nostres grans homes i dones de la cultura catalana, i a la vista del seu silenci davant del desastre patrimonial i arquitectònic que es pensa fer amb la reforma dels  museus de la façana marítima de Sitges,  no veuen aquest camí  marcat fa gairebé 100 anys, com la millor opció per a mantenir el que és nostre i ens defineix. 

Jo vull que en un futur pugui passejar per Sitges de la mà amb la meva filla i ella amb la seva, amb el mateix orgull que la meva besàvia passejava de la mà amb la meva àvia.... però amb les darreres actuacions urbanístiques dutes a terme a Sitges dubto que això es pugui complir.... però com ja he dit, jo, potser utòpicament, seguiré lluitant per aconseguir-ho. Temps al temps.........