27 d’abr. 2010

SITGES, UN "CHOLLO" PER ALGUNS!!!!


Ja se sap l'arquitecte que dirigirà les obres de reforma dels museus de la façana marítima de Sitges, i aquest serà el mateix que ha dissenyat el projecte, Josep Emili Hernandez Cros.

El passat dia 21 d'abril, en el BOP de Barcelona, diari que des de fa uns mesos s'ha convertit en un llibre de capçalera, es va publicar d'adjudicació provisional de la direcció integrada de les obres, que es va aprovar el dia 15 d'abril. Es provisional pq hi ha 10 dies des del 21 per a impugnar aquesta resolució....

L'import total de l'adjudicació, es a dir, el que se li pagarà a l'arquitecte és de 474.749, IVA exclòs, és a dir, més de 70.000.000 de pessetes nets per a l'arquitecte..... un import al que possiblement se li han d'afegir d' altres diners com els que l'any 2006 es van donar per part de l'Ajuntament de Sitges per a la realització dels projecte (que no pas la direcció de les obres) arquitectònic de rehabilitació del centre d'interpretació del modernisme i punt d'informació turística de Sitges, concurs al que s'hi van presentar dos equips: Fabregat i Fabregat Arquitectes S.C.P i Josep Emili Hernández Cros. Evidentment i com era d'esperar el concurs el va guanyar Emili Hernández Cros, per 11'75 punts contra els 8,86 que va obtenir l'equip d'arquitectes Fabregat. Val la pena que llegiu, a partir de la pàgina 104 del document, la valoració detallada de les propostes de cada un dels concursants,  així com les puntuacions per a cada un d'aquests criteris d'adjudicació.... val la pena!!! Hernández Cros va guanyar 51.448,79 euros (IVA inclòs) en un termini d'execució de 3 mesos i mig, m'imagino que a partir del dia de l'aprovació que va ser el 4 d'abril  de 2006.... és a dir, uns 15.000 euros al mes (comptant el mig més).... Per cert, el projecte que jo sàpiga no s'ha realitzat, pq a Sitges per sort, no hi ha cap centre d'interpretació del modernisme! Ah, i amb un contracte en el que s'inclou una revisió de preus (a l'alça?) .

En una publicació del 10 de juny de 2006, en motiu de l'any Rusiñol, ja apareix una nota informativa en la que s'anuncia que "L'arquitecte Hernández Cros redacta el projecte del Centre d'Interpretació del Modernisme". Dins de l'article llegim: "L’Ajuntament de Sitges ha encarregat el projecte arquitectònic a Emili Hernández Cros, un dels professionals que millor coneix l’entorn de Maricel i el Cau ferrat. Hernández Cros ha treballat durant deu anys en aquest conjunt monumental i fou l’autor de la reforma de l’edifici del sarcòfag, que actualment acull la reserva dels museus, i d’un projecte de rehabilitació i usos que, signat el 1994, no es dugué mai a terme. Anteriorment, a la dècada del vuitanta, es familiaritzà amb el palau de Maricel, quan l’Ajuntament emprengué la rehabilitació de l’edifici per fer-ne seu a Catalunya de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo i adequar les instal·lacions de l’arxiu municipal, situat a la planta baixa de l’edifici que dóna a la plaça de l’Ajuntament".

És a dir, que si seguim sument hi trobem redacció i direcció de les obres del l'edifici del Sarcòfac, i el projecte de rehabilitació i usos que tot i que es va signar l'any 1994, no es va realitzar mai.... però que no es va dur mai a terme, el projecte o les obres? i es va cobrar aquest projecte?.  I més enllà en el temps la rebalicitació del Palau Maricel de Terra, i l'arxiu municipal (exemple poc clar i de difícil descripció, ja que la utilitat no és el valor d'aquestes obres)... i la reforma de l'edifici de Miramar.......


 I a aquest gran suma podem anar-hi afegint xifres fins arribar a l'actualitat amb les obres de remodelació de la Platja de Sant Sebastià, el projecte de reforma dels museus de la façana marítima... fins a 21 d'abril de 2010 que ha guanyat la direcció del seu projecte..... i dubto que ens quedem aquí....

Ara el cap em roda davant d'aquestes xifres astronòmiques, i no em ve gens de gust repassar la qualitat de les obres realitzades per l'arquitecte citat a Sitges...... però ara si que entenc el pq ell està tan content amb aquest ajuntament!!! Quan torni a tenir el cap clar seguiré sumant.... i tot això quan des de l'Ajuntament ens amenacen a tots els Sitgetans amb les noves pujades d'impostos, la revisio del cadastre per a incrementar l'IBI.... clar, s'han de pagar tantes coses!!!!

8 comentaris:

Galderich ha dit...

Jo, és que encara estic a les pessetes. Les coses, a la que pugen més de 6 € haig de començar a fer la meva traducció monetària... i aquí, em marejo!

jaume prat ha dit...

Com arquitecte que sóc discrepo cordialment de l'article que has escrit... però alhora et dono la raó. És a dir, el problema no és el que es cobra sinó la relació feina/honoraris. Quan aquesta és honrada, cap problema. Quan la qualitat de la feina realitzada no es correspon amb els honoraris, malament. I aquest és el cas. No seré jo qui defensi aquest arquitecte ni la seva gestió, però sí que defenso el meu ofici exercit amb honradesa i ocupant-nos de cada cas amb tota l'energia de que som capaços.
Ara, mira que n'hi ha pocs així, d'arquitectes...

Criticartt ha dit...

Galderich..... sóm de lletres i això es nota!!!!
Jaume, jo´m'apunto la primera a defensar els arquitectes, però crec que davant dels resultats actuals de l'urbanisme sitgetà, potser estaria bé que des de les administracions públiques es replantegessin la tria d'arquitecte.... i com tu dius, serà per arquitectes?.... i amb el carnet a la boca tb n'hi ha per remenar i triar!

Anònim ha dit...

Lo que parece es que nadie ponga precio, en euros o pesetas, a mantener el patrimonio arquitectónico -por tanto histórico e identitario- de Sitges. Tanto discurso sobre el statut e identidad catalana, y no hay más que sometimiento a la globalización que a veces no es sino sinónimo de despersonalización.

Criticartt ha dit...

El debat ha seguit per facebook, i aquií copio la meva resposta:
Jaume,com es diu en castell... Mostra'n més...à, "por la cuenta que me trae" jo´m'apunto la primera a defensar els arquitectes i la bellesa del seu ofici....però també és molt important que per a fer bé la seva feina, els arquitectes tinguin clar la necessitat de valorar les obres del passat, que al fi i al cap, l'arquitectura sempre ha necessitat tenir una base on enmirallar-se....
però crec que davant dels resultats actuals de les darreres actuacions arquitectòniques i urbanístiques promogudes i permeses per l'ajuntament de Sitges. Però el problema no és el que cobra aquest senyor per la feina que realitza, sino el que cobra per projectes que finalment no s'han fet.....

potser estaria bé que des de les administracions públiques es replantegessin la tria d'arquitecte.... i com tu dius, serà per arquitectes?....ah, i si pateixen per la perdua de poder polític, que no es posin pedre al fetge, pq arquitectes amb el carnet a la boca tb n'hi ha per remenar i triar! i si no és així, en temps de crisi pocs dubtarien a afiliar-s'hi!!!

Luis Soravilla ha dit...

¿Algú ha pensat en pagar per a que no facin les reformes? No sé, era una idea en veu alta. Per provocar, principalment. ;)

Florenci Salesas ha dit...

Aquesta entrada duu un seguit de denúncies molt contundents, fonamentades amb documentació, com sempre fas. No sé si amb els matisos que creguis convenients, jo crec que s'hauria de mirar de publicar a l'Eco.

Un aplaudiment per la valentia d'alçar la veu per continuar denunciant.

El meu suport el tens (ahir no hi havia manera de poder publicar un comentari, no sé si era cosa del meu correu o què. Disculpa el retard)

Criticartt ha dit...

Luis, això és el que ens falta a Sitges.... un multimilionari com el amo de la revista "Play Boy" que ha donat no se quants milions de pessetes per a comprar el terreny on hi ha les lletres de Hollywood, i que estaven en perill de desaparèixer....tan criticar els americans i ells si que saben apreciar el seu patrimoni històric..... Si saps d'algú disposat a pagar per a que no facin la desgràcia dels museus, doncs ja saps.... molts li estarem molt agraïts!!!

Florenci....sempre tinc clarissim el teu suport... i sort d'axiò, pq sino la meva suposada valentia, a la que jo considero més aviat indignació, ja faria temps que s'hauria extingit (o no). Sobre publicar a l'Eco... ho parlem.... un petonet...

Publica un comentari a l'entrada