18 d’abr. 2010

PASSEN ELS ANYS I RES CANVIA A SITGES. ALTRES PLATAFORMES POPULARS
Fa uns dies vaig parlar de les diverses Plataformes ciutadanes que s'han creat darrerament per a reclamar i reivindicar la necessitat de conservar importants edificis patrimonialment remarcables i que formen part d'un catàleg arquitectònic: La de Can Fàbregas a Mataró, La Rotonda de Barcelona, L'Escola de Sant Pol de Mar i els Museus de la Façana Marítima de Sitges.

Davant de casos clars de sordera política a les moltes demandes dels seus ciutadans a ser escoltats, la societat ha trobat en un recurs tan prehistòric com és la unió de persones, una de les millors maneres de que les seves reclamacions siguin expressades amb més força.

Actualment a Sitges s'han creat diverses plataformes com la No a la Incineradora de Vallcarca, SitgesDecideix que han posat el 20 de Juny com a data per al referèndum sobre la independència de Catalunya;  Plataforma en Defensa del Carrer Joan Maragall de Sitges, que es va crear per a reivindicar les diverses molèsties que han de patir els veïns d'aquest barri des de que es van iniciar les obres de la Platja Sant Sebastià, el que va obligar a desviar tot el transit per aquest carrer; o  la plataforma més recent, Volem el nostre Sitges, que lluita per a que es valori el patrimoni arquitectònic, urbanístic, paisatgístic i cultural del poble....

Però el tema de les plataformes no és una cosa actual. Aquests dies eren molts els comentaris de que la plataforma per a la conservació del patrimoni de Sitges, tenia moltes similituds amb la que es va crear l'any 1992 per a impedir la construcció d'un pàrquing subterrani a la Fragata

N'havia sentit a parlar d'aquestes reivindicacions i sobretot dels bons resultats de la lluita veïnal, però no en sabia gaires detalls, fins que la setmana passada una sitgetana que guarda tot tipus de documents, alguns que es poden considerar relíquies, em va donar els papers que es van repartir per a iniciar aquella lluita, amb una trobada al Casino Prado el diumenge 8 de novembre de 1992.

                                      
Amb la mateixa reivindicació, Convergència i Unió va editar una díptic il.lustrat amb una foto antiga de la Fragata amb la Punta i amb el lema: SI US PLAU DEIXEU-LA EN PAU

Atès l'intent per part de l'alcaldia d'adjudicar les obres de l'aparcament de La Fragata, sense haver donat cap informació a l'opinió del ciutadà sobre aquest important assumpte pel nostre poble, afirmem que això no és participació ciutadana.

Diem no a l'aparcament de la fragata perque no ens en refiem en absolut del resultat final, desprès de les experiencies de disseny de l'hort de Can Falç i de la manca de control municipal en les obres de l'antic escorxador.

Respecteu el nostre més preuat bé públic: La Fragata

Així doncs, la pressió popular, amb 4.036 firmes en contra del projecte, van fer el just un dia méss tard, en el ple de l'Ajuntament del 9 de novembre de 1992, l'alcalde socialista Jordi Serra Villalbí, alcalde de Sitges entre 1979-1983 i 1987-1995, descartés el projecte de construir un pàrquing de 340 places a la Fragata. Aquesta notícia, que Ramon Francàs ja va firmar a la Vanguardia del dia 10 de novembre del 92, va ser una de les grans batalles guanyades pel poble de Sitges, que en aquell any olímpic comptava amb una població de 13.000 habitants.
En aquest article s'explica que l'ajuntament es va omplir de "manifestants que tenien la intenció de rebentar el ple en el que estava previst adjudicar la construcció del aparcaments..." .... us sona aquesta expressió de REBENTAR un acte socialista?. No us fa pensar en el que deien els actuals membres de l'ajuntament de Sitges sobre les intencions de la Plataforma Sitges per al dia 30 de gener de 2010, quan algun destacat/da regidor/a demanaven via mail que tots els socialistes (afiliats o no) anessin al Palau Maricel per a recolzar l'acte públic de presentació del projecte de reforma dels museus sitgetans, ja que un grup de gent tenia l'intenció de rebentar l'acte?.

La notícia segueix dient: "Jordi Serra explicó que la voluntad del equipo de gobierno (integrado por representantes del Partit dels Socialistes, Partido Popular, Esquerra Republicana de Catalunya e independientes), al plantear la construcción del párking de la Fragata, no era otro que mejorar la estética de la zona, dejando la superficie libre de la circulación y estacionamiento de vehículos".

Una curiositat. Buscant a la hemeroteca de La Vanguardia informació sobre aquest acte reivindicatiu, m'he topat amb una notícia que m'ha semblat molt adient. El 29 de novembre de 1992, pocs dies desprès de la manifestació contra el pàrquing, sota el títol de "Sitges jurará fidelidad al Modernismo", s'anunciava que el 13 de desembre iniciaria la commemoració del centenari de les Festes Modernistes. Aquest cop eren els habitants de Sitges els que el mateix dia 13 estaven convocats a la Plaça de l'Estació per anar en comitiva fins al Passeig de la Ribera, just davant de l'escultura de la Sirena, obra de Pere Jou. En aquell punt concret, l'alcalde Jordi Serra, juraria fidelitat al Modernisme en nom de tots els habitants de Sitges. La noticia acabava repetint les paraules de l'alcalde de que tots els actes que es realitzarien durant aquesta celebració pretenien reconèixer "la deuda que tenemos con los artistas. Sitges se lo debe todo al arte".

Res, han passat 18 anys però tot segueix igual. o no!!!!. Per a que ens escoltin hem de cridar massa fort, però ells sembla que no ho sentin....No ens agrada el Sitges que volen fer... el Passeig de la Ribera res té a veure amb el Passeig anterior als anys 60 que ens van voler vendre des de l'Ajuntament....

Es veu que un dia varem jurar fidelitat al Modernisme, per boca de l'alcalde del moment, però en algun moment aquest jurament l'han trencat i no sabem el pq d'aquest canvi de tendència... però si que sabem qui l'ha trencat... i no han estat els Sitgetans.


2 comentaris:

Froilan Franco ha dit...

Benvolguda Beli:No t'hi deixis al tinter una altra Plataforma,potser només Virtual,sobre la celebració del mig segle o Noces d'Or del primer Grup Escolar estatal en règim graduat,iniciat i somniat l'any 1883 i construït mercès a la Falange en política i a l'Opus Dei en economia i inaigurat el 24 Octubre 1960.
*Hom demana -com a desgreuge- a més de fer celebracions directes i paral.leles en un Cicle de Tardor (Octubre-novembre),l'hi sigui concedida
com a Institució escolar a l'Escola Barrachina,la "Medalla d'Or de la Ciutat de Sitges" en aquesta memòria històrica escolar.
*I,també,que sigui nomenada "Amiga Predilecta de Sitges" i si cal "Filla Adoptiva de Sitges" la Pràxedes Villalonga,la mestra menorquina ,primera i única Directora del centre escolar,que guanya la Direcció escolar per Oposicions convocades pel MEC l'any 1964.És ella
1964-1978 que modula i remodela el perfil escolar i educatiu de la nostra Vila.

Clidice ha dit...

no us rendiu, les eleccions no els donen la legitimitat per fer i desfer segons els vingui de gust.

Publica un comentari a l'entrada