10 de març 2010

QUINES FRASES MÉS BONES!!!!! POBRE PATRIMONI DE SITGES!!!!


"Si la gent tenia tant d’interès hauria esta en aquet moment!!!” Armand Paco, regidor d’urbanisme de Sitges, al fer referència a l’estat de conservació del Panteó Pintó abans de la reforma actual.

“Si ens preocupem tant pel patrimoni ho hem de fer des del primer moment fins a l’últim”. Armand Paco, regidor d’urbanisme de Sitges

“Tot aquest mal l’ha provocat la perspectiva que he fet”. Emili Hernández Cros, arquitecte autor del projecte de reforma, restauració i remodelació del museus sitgetans

Si volíem que fossin accessibles entre ells, havíem de triturar els espais amb rampes i plataformes, la qual cosa no es podia fer”. Emili Hernández Cros, arquitecte autor del projecte de reforma, restauració i remodelació del museus sitgetans. Entrevista al Diari de Vilanova

Les façanes de mar no les pot haver protegit ningú”. Emili Hernández Cros, arquitecte autor del projecte de reforma, restauració i remodelació del museus sitgetans. Entrevista al Diari de Barcelona.

A vegades els power-points fan molt de mal, i que les fotografies en photoshop encara fan més mal”. Gabi Serrano, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sitges, fent referència a la imatge de la façana marítima els museus. Ràdio Maricel.

Jo no puc restaurar casa teva....Si tu no em dónes permís jo no puc entrar a casa teva, treure la teva cuina i posar un altre...... el Patronat continua sent de la Generalitat i no podem canviar la cuina! “. Gabi Serrano, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Sitges, fent referència a l’estat de conservació de l’edifici del Patronat. Ràdio Maricel.

Aquestes són un petit exemple d’algunes de les moltes frases cèlebres expressades darrerament en algun medi de comunicació públic, fent referència a temes del patrimoni arquitectònic sitgetà com són la reforma-remodelació del Cau Ferrat, Can Rocamora i Maricel de Mar; la restauració-brillantina del Panteó Joan Pintó, obra d’Elies Rogent: i l’estat de degradació de la capella del que queda del edifici del Patronat al carrer Parellades.

Des de fa molt de temps que se li demana al regidor d’urbanisme que faci alguna cosa per salvar edificis catalogats que es troben en un pèssim estat de conservació. El 20 de febre de l’any 2007, des del consell de cultura, es va realitzar un estudi sobre la situació d’aquestes cases (publicat aquí) on es posaven exemples com la Residencia Helvètica al Passeig Marítim, o la Casa de Telègrafs al carrer Major. Han passat tres anys, i que jo sàpiga no s’ha fet res.... és a dir, que els que ens preocupem ARA pel patrimoni, ja fa molt de temps que ho fem, però els que teòricament treballen per a la conservació del patrimoni, jo no veig que facin res fins que ja no hi ha res a fer.......

En aquest mateix estudi, quedava molt clar que amb les lleis a la mà. La Llei d’Urbanisme dóna a un ajuntament té la potestat d’expropiar un immoble per falta de manteniment per part del propietari. Altres articles diuen:

- Els propietaris tenen l’obligació de reparar els seus edificis en les condicions que exigeixen la salubritat pública, la seguretat de les persones o la bona conservació de les construccions i les instal•lacions, encara que aquests estiguin fora de l’ordenació (LUC, art.102.2).

- Els propietaris estan obligats a conservar i rehabilitar les condicions objectives d’habitabilitat dels habitatges (art.189.1). Això implica, per tant, mantenir en bones condicions tots aquells edificis de la seva propietat que formin part d’un catàleg o d’un inventari. L’incompliment d’aquest article faculta l’administració per actuar en els edificis protegits a càrrec del propietari, i a imposar multes coercitives (LUC art. 190.1 i 4).

Així doncs, no es tracta d’entrar a una cuina i canviar-la, sinó de reclamar al propietari, i encara amb més força si aquest és la Generalitat de Catalunya, que conservi l’edifici. No hi ha excuses!!!!!


2 comentaris:

Clidice ha dit...

I quina boqueta oi? :(

Luis Soravilla ha dit...

En castellà es diu que «por la boca muere el pez». Em semblen sortides genials i fins i tot còmiques... si no fossin tràgiques.

Publica un comentari a l'entrada