5 de gen. 2010

LES NOSTRES CRÍTIQUES JA TENEN RESSÒ A LA PREMSA. SEGUIM!!!
Façana de l'Hospital de Sitges, 1913. Actualment Museu Maricel Terra. Foto del Fons Salvany, de la Biblioteca de Catalunya

Avui m’he convençut que val la pena lluitar per les coses, per molt inutil que les teves crítiques puguin semblar als altres. La meva primera alegria l’he tingut a l’agafar l’Eco d’aquesta setmana. A la pàgina 17 m’he trobat amb la imatge virtual de la futura reforma de la façana marítima dels museus, sota de l’estat actual d’aquest emblemàtic espai sitgetà. Sota el directe títol de “SITGETANS. Podem tolerar aquest canvi d’imatge?” (no sabeu com m’agradaria que en casos com aquest l’Eco fos en colors), l’arquitecte sitgetà Josep Pascual Camps, no necessita cap més paraula per demostrar la seva indignació pel que fa al nou projecte. Ell deixa el seu mail per a les possibles reaccions, joseppascualcamps@gmail.com. Si algú vol dir la seva, la seva opinió quedarà publicada a l’Eco.


Haig de confessar que en Josep Pascual va ser una de les persones que em van animar a iniciar la meva petita croada. Al final de la conferència que vaig donar a finals de novembre sobre la història del Passeig Marítim, ell se’m va acostar i em va dir: hem de fer alguna cosa per impedir que destrossin Maricel. Em vaig quedar uns segons parada, però al sortir del Grup d'Estudis el meu cap bullia!!!!

Així doncs, que part de la meva segona sorpresa d’avui també hi té el seu protagonisme en Josep Pascual. Comprant el diari al quiosc del carrer Àngel Vidal (si home, aquell carrer tan ben enrajolat), m’he topat amb el semàfor de la contraportada del Diari de Vilanova. Al veure la foto del regidor de cultura de Sitges, Gabi Serrano, amb un signe d’exclamació, m’ha fet llegir el pq d’aquest: “L’aspecte que lluirà la façana marítima històrica de Sitges ha estat objecte de dures crítiques a Internet. En un tema tan delicat, l’Ajuntament potser hauria d’haver sotmès el projecte a un procés de consulta ciutadana més ampli”.

No m’ho puc creure!!!!! Encara no hem començat la guerra i ja tenim la preimera batalla guanyada!!!!

He girat enseguida el diari per llegir la portada i una petita nota diu: “Sitges. Moviment contra la “destrucció” de la façana marítima. Sitgetans mostren el seu desacord amb la restauració dels museus. Pàg. 23

Evidentment he corregut per trobar la pàgina 23. “Atreviment o acció vandàlica?. La remodelació de la façana històrica de mar genera crítiques a Internet”. Ara no puc copiar tot el text escrit per Joaquim Domínguez, però si que intentaré comentar-me alguns punts que m’ha sobtat. Primer de tot, l’aparició de Gabi Serrano en tota aquesta moguda. Us puc assegurar que al parlar sobre aquest projecte en cap moment se’m va passar pel cap la possible intervenció de Gabi Serrano. Però clar, és el regidor de cultura. Doncs bé, a l’article del Diari de Vilanova l’encarregat de contestar als internautes/blocaires no convençuts amb la nova reforma de la façana, és el propi Serrano, al que per cert, saludo cordialment, ja que al diari assegura haver “llegit algunes d’aquestes crítiques”. Ell, “ferm amb la defensa del projecte de remodelació”, diu una frase que no hi ha manera d’entrendre. Potser algú em pot desxifrar que vol dir amb “La protesta l’ha motivat la qualitat de l’eina utilitzada, que és el mateix que va passar amb el Mercat Municipal”. A quina eina és refereix? I per cert, patrimonial, arquitectònica i culturalment parlant, quina relació hi ha entre els edificis dels Museus i l’actual edifici del Mercat Municipal?.

Una altra cosa. Tot i que el projecte es presenti als grups polítics municipals, i al Consell de la Vila (del qual no se qui en forma part), crec que el que s’ha de fer és presentar el projecte al poble, que de maneres de fer-ho n’hi ha moltes. Quan volen ben bé que fan festes populars a la Fragata per demanar la opinió del poble, o es presenten els nous projectes en publicacions municipals a tot color... Si els grups polítics no reacciones, per sort el poble si que ho fa!!!!

L’autor del text diu que “la solució en aparença plana, amb una àmplia vidriera que deixa veure una passarel•la pensada per facilitar la mobilitat, ha deixat descol.locats els autors dels escrits apareguts en els darrers dies a la xarxa”. Doncs dir-li al senyor Domínguez que de descol•locats res, que fa molt de temps que des del meu blog ja adverteixo de quina és la nova “idea lluminosa” de l’Ajuntament de Sitges. Els que s’ha quedat descol.locats són els que han promogut aquest projecte, que acostumats a que ningú faci res davant de les seves dubtoses actuacions, ara els hi molesta que el poble hagi començat a dir PROU!!

El primer blog al que fan referència és el d’en Florenci Salesas. Ja us he recomanat diverses vegades que us convertiu en seguidors d’ell, ja que les seves paraules són clares i directes. Però el petit fragment triat per l’autor de l’article no està complert i no s’entén, ja que falta un NO crucial “ ..fa temps que necessita una restauració urgent i cara, tan cara com vulguin, que el poble de sencer la pagarà a gust, però (NO) per fer això”.

I un cop superada les “demolidores” crítiques d’en Florenci arriba l’hora d’aquest blog. Però un cop més agafa un fragment d’una de les entrades de fa uns dies, que treta de context no té gaire sentit. Així doncs que millor que llegiu tot el text en aquest mateix blog.

El text segueix amb una nova declaració del regidor de cultura, el qual diu que "el projecte ha estat encarregat a Emili Hernández-Cros, un dels millors arquitectes, que ja va fer la reforma del Miramar i coneix molt bé els museus de Sitges”. No dubto que Hernández-Cros sigui bon arquitecte, tot i que no conec gaires edificis dissenyats per ell, però afirmar que és el millor arquitecte trobo que és una mica agosarat.

Però per al•lucinant  i surrealistes les dues darreres afirmacions de Gabi Serranao. Primer dir que “la gent s’ha confós amb la recreació virtual. El que es fa és col•locar una façana de vidre, és cert, però això permetrà veure els edificis”. Doncs com serà el resultat final d’aquest projecte? Quin serà l’aspecte de la façana marítima?. Ens han volgut enganyar amb la imatge virtual? Es pensen que la “gent” som idiotes?

La segona, i per sort última, “el més important és que s’han aconseguit deu milions d’euros per aconseguir la continuïtat dels museus”. És a dir, ara ja tenim la pasta, i el projecte ens importa un pito!!!!!
Només dir que aquests dos articles apareguts a l’Eco i al Diari de Vilanova tot just iniciat el moviment popular en contra de la reforma de la façana marítima, serveixen per demostrar que els sitgetans també tenim veu en el nostre poble, i que no estem disposats a que quatre juguin amb el nostre patrimoni. Fa uns dies el ministre Blanco va venir a Sitges a firmar l'inici de la "guerra". Avui hem iniciat  la nostra petita batalla, però la lluita serà llarga i dura!!! (Però sense munició que pugui ocasinar cap mal, ni personal ni patrimonial).

7 comentaris:

Xavier Salmerón Carbonell ha dit...

Ei Beli, cada cop que llegeixo mes sobre el tema, hem sorprèn mes i m’entren més ganes d’implicar-me amb tot l’assumpte del nostre patrimoni i la destrossa que en volen fer des de l'Ajuntament, Diputació i Generalitat. Es curiós, com altres municipis, amb projectes tants importants com aquest, al qual, es modificarà la façana marítima del casc antic de la nostra vila, s’han fet per exemple concursos d’arquitectes i així poder valorar quin es el millor projecte. Curiosament, com moltes de les coses que es fan en aquest municipi per part de l'Ajuntament, projectes com aquests, es trien des del despatx, ves a saber tu el motiu o el interès perquè sigui escollit determinat arquitecte o X persona encarregada de tirar endavant. Ahhh... i això del Consell de la Vila, o el de Cultura.... tranqui-la, son mecanismes o excuses per dir que l'Ajuntament de Sitges es molt democràtic i facilita la participació dels seus ciutadans. Bé, ja et vaig dir que m’uneixo a la plataforma que faci falta per defensar el nostre patrimoni. Mes que mai, hem d’estar units en contra del poder autoritari que exerceixen democràticament "perquè van guanyar les eleccions" el PSC-ICV.

Guybrush Threepwood ha dit...

Ja és trist que el servei que haurien de fer els mitjans de comunicació sitgetans (Eco, TV i Ràdio) s'acabi fent únicament per internet entre els pocs blogs que hi ha del poble... Contràriament tenen una forta repercussió pel que no ens podem ni imaginar del suport que es podria obtenir amb moltes "batalles"...

En fi, endavant Beli! I tot el perill del tema el tenim en aquesta frase: "el més important és que s’han aconseguit deu milions d’euros per aconseguir la continuïtat dels museus" MOLT MOLT PERILLOSA! Quantes implicacions poden tenir darrera aquests diners tenint en compte la situació econòmica de l'Ajuntament???

Amb l'ermetisme que s'ha portat i ara defensant el projecte a partir d'aquests termes està molt clar el que hi ha al darrera i perquè el necessiten...

El perill per Sitges? Doncs que la destinació de la inversió sigui com al carrer del Retiro... 4 tios treballant, la pasta a saber on, i el carrer fet una merda...

Criticartt ha dit...

Xavi, doncs no et quedis amb les ganes i ja pots començar a escriure en el teu blog, que fa molts dies que no l'actualitzes.. És trist saber que en un país ple de grans arquitectes (juniors i séniors) els projectes públics encara es donin a dit, o millor dit, a carnet a la boca... però el món actual és així.... però aquí estem nosaltres per no quedar-nos parats...... El millor hauria estat un concurs públic on es presentessín diverses propostes, però es veu que la condició per donar aquest 10 milions per part de les institucions públiques (casualment totes elles socialistes), no hi havia la possibilitat de concurs.....
Pel que fa als Consells, t'haig de dir que quan hi havia de regidora l`Àngels Pares jo vaig formar part del consell de cultura, i que els que en formavem part treballavem amb molta il.lusió i independència.... però d'un dia per l'altre, i amb la única causa aparent del canvi de regidor, mai més vaig ser cridada a una d'aquestes reunions.... i mai més n'he tornat a saber res.....

Guybrush, tens raó amb l'ermetisme del tema, donant-nos la raó als que pensem que l'Ajuntament era conscient de que a molts no ens plauria el projecte.
Però la meva obligació moral, i com a darrera responsable d'aquest blog, és deixar clar que, tot i que no puc dir el mateix dels altres mitjans de comunicació local, Ràdio Sitges sempre s'ha fet ressò de totes les meves croades,parlant amb mi, directe o indirectament... Des de fa uns mesos aquest blog té un lloc destacat (cosa que agraeixo) dins de l'apartat de Ràdio Maricel dedicat a les pàgines d'internet, i haig de confessar que aquesta "publicitat" em fa escriure amb una mica més de ganes....Per cert, en breu a Ràdio Maricel palarem els defensors i detractors del projecte.... i jo ho faré amb total llibertat, t'ho asseguro!!!

Miquel ha dit...

Me gusta todo. Me gusta Sitges. Me gusta su paseo, su iglesia en la que nunca puse un pie. Su restaurante de la calle San Pau o San Pedro ? que ya no existe...( si, Miami)...Su propietario, que gobernaba el comedor, nos ponía: tres platos...mejillones, spagettis y redondo al oporto...vino, pan y cafe. Empezamos a ir allá por el 1986...790/825/850/910/950/1010/1050/1125/1150... Son nueve temporadas y todas con el precio del menú. Eso ya no volverá a ser...Pero el señor Pedro nos atendía de narices, y era como un regalo...Para ir hacia allí : cogía siempre el tren de Paseo de Gracia a las 4 y 28 . 4 y 56 llegada a Sitges. 5 y 20 ?? playa por San Pedro o San Pablo. 7 y 15 ducha larga en la playa. 8 y 40...restaurante Miami... 10 y 10 retorno y no más de las 10,50 estaba en casa...

Guybrush Threepwood ha dit...

Sí, a la Ràdio per sort no hi ha censura a priori, o sigui es pot parlar dels temes i familiars meus també es deixen anar en certes tertúlies. Tot i així a vegades falta més força en el sentit de programes específics fets per reivindicar problemes i solucions de realitats del poble...

Però és cert que amb diferència és el mitjà en que es pot sentir més gent del poble dient la seva. Escoltaré el programa que comentes a veure la postura dels defensors...

Per cert, és cert que la menció dins de l'espai de blogs, tot i que pugui semblar una xorrada fa il·lusió i et dona ganes d'escriure molt més! A mi la veritat es que també em resenyen bastant (tot i la complicació del nom... jejeje) i és un fet que per l'esforç que implica actualitzar sovint s'agraeix molt.

Ànims!!!

Galderich ha dit...

Quan hom fa crítica constructiva finalment se l'escolta. Si a més està raonada... fa por i es contesta ràpidament.
Endavant que els reis et porten que finalment t'escoltin!

Froilan Franco ha dit...

Passem per moments molt dificils...Beli!!
Plataformes a dojo per a la Identitat i nous projectes de tota mena a Sitges i a Catalunya,que Dèu n'hi dó,si Dèu no el posa remei...! i que ja està provocant una societat de doble perfil: el Radicalisme i "Els altres"
Però Catalunya-2010 pateix durs i difícils moments i de mena:
*Els qui treballen tenen por de perdre el treball
i els qui no treballen tenen por de no trobar-ne un treball.
*Els automobilistes tenen por de conduir i els vianants tenen por d'ésser atropellats.
*La Democràcia tè por de recordar i fer memòria del passat i el llenguatge té por de parlar.
*Els civils tenen por als militars i els militars
tenen por a la manca d'armament i les armes tenen por a la manca de guerres.
N'és el temps de la por:
*Por de la dona a la violència de l'home i por de l'home a la dona sense por.
*Por als lladres,por a la policia,por a les obertes sense "cerradures",al temps sense rellotges i als infants sense TV i Ordinador.
*Por a la nit sense pìndoles per a dormir i por al dia sense pastilles per a despertar.
*Por a les masses i por a la soledat.
*Por,massa por a allò que va a ésser i a allò que pot esdevenir a Sitges.
*Por a morir i por a viure-hi...!
Bon Any 2010 sense cap por...!!

Publica un comentari a l'entrada