21 de gen. 2010

"EL MAL JA ESTÀ FET" (paraules d'un veí de Badalona)

Poc a poc la conservació del Patrimoni Arquitectònic i els delictes urbanístics que estan patint molts del edificis i estais catalogats, s’estan convertint en notícia de diaris i televisions, i ja no són un tema d’àmbit local.


Fa uns mesos en aquest mateix blog vaig fer referència a la notícia apareguda al diari El Mundo en que es parlava de la possible reforma il•legal en una vivenda propietat de Pere Sió, ex concejal de CIU a l’Ajuntament de Badalona i principal assessor de l’alcalde de la ciutat. Doncs, segons tal i com explica el diari el Mundo el 15 de novembre de l’any 2009, el mateix dia de la publicació de la notícia, el 13 de juliol , uns tècnics de l’Ajuntament van acostar-se a l’edifici citat per tal d’inspeccionar les obres que si estaven realitzant. La llicència d’obres presentada per Sió posteriorment al requeriment formal, demostra que aquesta va ser demanada el 16 de juliol, tres dies més tard de que la notícia fos publicada. A part de les dades econòmiques, el que més m’interessa aquí és la obligació de “restituir un balcó al seu estat original”, desprès de que aquest fos modificat durant la reforma, perdent elements decoratius catalogats.

El dia 16 de gener de 2010, aquest cap de setmana, a la Vanguardia apareixia la notícia “Imputado el Alcalde de Mataró por Can Fàbregas. El desmonte y traslado de la antigua fábrica para dejar sitio a un centro comercial puede ser un delito contra el patrimonio”. Aquesta desfeta patrimonial també ha mobilitzat la ciutat de Mataró i s'ha creat una plataforma popular "Salvem Can Fàbregas i Caralt", que ens ha de servir com a exemple a seguir per a les nostres reivindicacions.

I avui, al diari AVUI, es publica la notícia “Patrimoni tomba el circuit il•legal del fossar de Montjuïc”. Un cop més, una denúncia pública a través de la premsa, obliga als ens oficials a revisar actuacions no molt clares. Seguint un camí semblant al cas de Badalona, el dia 16 de desembre de 2009, a l’Avui es va publicar l’article on es denunciava el circuit infantil construït per l’Ajuntament a l’extrem sud del fossar del Castell de Montjuïc. Davant de l’evidència de que aquesta àrea estava dins d’un monument que està considerat un BCIN, és a dir un bé cultural d’interès nacional. BCIN (us sonen aquestes sigles?), la direcció general de Patrimoni ha obligat a l’Ajuntament de Barcelona a desmuntar aquest circuit d’aquí a dos anys.
Esperem que el nostre poble no surti als diaris per notícies com aquestes. Davant d'aquestes actes contra el patrimoni arquitectònic de Catalunya, i com molt bé va dir un veí de Badalona davant de les obres il.legals del sr. Sió, "el mal ja està fet".

5 comentaris:

Galderich ha dit...

Amb l'empenta amb la que us heu agafat el tema jo crec que no us heu de preocupar gaire perquè ho teniu guanyat.
És qüestió de fer molt de soroll i una gran manifestació a Sitges en contra de la suposa reforma (és una nova edificació encoberta).

Miquel ha dit...

pero farem unes pistes de mig fond per la Barcelona pluri-multi-Visa-millorbotiga del mon, el meu alcalde ha fet la promessa ¡¡¡¡¡¡

Froilan Franco ha dit...

Benvolguda Beli:Torno a insistir-ne, que ets l'Armada Invencible (ideal en aquest moment),primer amb el transllat de la Sireneta,l'amiga dels meus deixebles a l'hora de la fotografia i hores d'ara les cases
que limiten amb la Mar de Sitges.Enhorabona!,però,personalment no en tinc ni idea de com hauria d'ésser tot,malgrat la fotografia i les teves explicacions a Ràdio Maricel,que les hi vaig sentir-.Si la problemàtica de la Sirena,la veig tan clara que "ja és hora" la hi traslladin al seu propi espai,l'obra del Cau Ferrat,Rocamora i Maricel,que conec
per visites personals i amb els alumnes,hi insisteixo només puc dir-ne: "Doctors té l'Arqueologia,que ens el sabran informar".Sort Beli i que com a Presidenta de la Plataforma en tinguis sort.I gràcies per la teva il.lusió i carinyo envers el Sitges
dels nostres avis-.

Froilan Franco ha dit...

Ei,Beli!.Oi que encerto el pinyol en afirmar que "Ets l'Armada Invencible" i força ben dit en aquest instant,com a Presidenta de la Plataforma que presideix,tot i defensant l'arqueologia sitgetana.Et diré que d'aquest tema no en tinc ni idea,malgrat les meves visites personals i amb els meus alumnes,per a mi era tot encisador,Beli-.No és el cas de la Sirena,que t'hi recolzaré sempre per ètica i estètica i ja és hora de "plantar-la" al seu propi espai,
on tornarem a veure-la-hi somrient i saludadora per als propis i estranys al peu de la Punta i la Mar de Sitges,que l'amara de tant en tant-.
És força encisador que una persona del teu perfil i la teva formació
s'hi manifesti tant oportunament !!
Froilan,àlies El Mestre

criticartt ha dit...

Estimat Froilan, moltes gràcies pels teus ànims, pq es necessiten. D'Armada Invencible res de res, pq hi ha dies on et trobes derrotada "sentimentalment", que no per falta de raons .... i de presidenta.....uffff, ara per ara portaveu d'una Plataforma que espero que no s'hagi de tornar a crear mai més.
Fins aviat

Publica un comentari a l'entrada