9 de des. 2009

DUBTES EXISTENCIALS. QUIN FUTUR LI ESPERA A SITGES?Quatre dies de festa permet pensar moltes coses, i adonar-se’n de moltes d’altres. Ja se que ho he dit altres vegades, però m’indigna veure com cada dia (i nit) al Passeig de la Ribera hi aparquen cotxes. Perquè uns poden aparcar tranquil•lament, i altres hem de fer les mil i una per poder arribar a casa amb maletes i nens?. Els que vivim al centre del poble ho tenim molt difícil per poder arribar al nostre portal. Jo no estic en contra del projecte de retornar el Passeig de la Ribera al seu estat original, o millor dit, a l’urbanisme dels anys 50 del segle passat, però trobo que abans de realitzar actuacions d’aquesta envergadura l’Ajuntament ha de tenir clar com, que i quan s’ha de fer.

No es pot prohibir aparcar i deixar-ho així, sense reorganitzar els espais, sense pensar amb els vianants ni amb els veïns. Amb la idea de fer un gra passeig, l’espai que fins fa uns mesos anava destinat a l’aparcament dels cotxes actualment no és “ni chicha ni limoná”, és a dir, ni zona d’estacionament ni espai per caminar, indefinició que pot causar equivocacions i accidents als vianants. Pel que fa als veïns, entre els que m’incloc, també estem oblidats. Descarregar a casa o al teu negoci és gairebé impossible. No pots entrar al teu carrer, no pots aparcar un moment per pujar amb els paquets carrer amunt (amb la dificultat que això comporta), i si, podem anar a aparcar a l’Estació, a l’Avinguda Sofía.... però és poc eficient i una mica cansat..... Tinc ganes de que l’Ajuntament decideixi alguna cosa sobre la reorganització del Passeig de la Ribera, però vistos els darrers projectes urbanístics realitzats a Sitges, em fa molta por!!!


Més coses. Per què a Sitges no hem fet res per poder realitzar el referèndum de l’autodeterminació? Avui passejant pel Maresme he vist la quantitat d’actes a favor de les votacions que s’organitzaven a pobles com Vilassar de Dalt i de Baix, a Cabrils, a Premià....... He sentit vergonya del nostre passotisme, de les poques ganes que tenim de tirar endavant projectes tan rellevants com aquest...... Tampoc entenc com és que l’Ajuntament de Sitges es tira enrere pel que fa a l’adhesió a la Vegueria del Penedès, i ens quedem amb els braços plegats, no ens queixem ni ens pronunciem en contra.... Amb aquest silenci del poble, l’Ajuntament se sent forta i decideix per ella mateixa, sense tenir-nos en compte.Altres dubtes existencials. Quants sitgetans han pogut veure la imatge virtual del projecte de la futura façana marítima de vidre que unirà el Cau Ferrat, la Casa Rocamora i el Palau Maricel?. Com és que sent un projecte tan important pel que fa al nostre poble, aquest no s’hagi publicat a la portada dels setmanaris més importants de la comarca?. Tenim moltes referències però no la maqueta. La setmana passada al final de la meva conferència sobre el Passeig, alguns sitgetans destacats, em van demanar que fes alguna cosa per impedir la desgràcia. Jo també m’afegeixo a aquesta demanda, ja que han passat els mesos, i des del mes d'agost que hi he reflexionat, i no hi trobo cap punt interessant pel que fa a aquesta segona façana de vidre. Per cert, també van ser molts els meus “oients” que es van quedar astorats davant l’existència d’aquest projecte, no en sabien res.


EM SAP GREU, PERÒ NO PUC POSAR CAP FOTO DEL PROJECTE DE DEFORMA DEL CAU FERRAT; CAN ROCAMORA I PALAU MARICEL MAR PQ NO L'HE TROBAT EN LLOC. Si algú la té, aquí la publicaré amb molt de gust.
A principis de la setmana passada es va aprovar el projecte ja que no va haver-hi cap mena d’al•legació que ho impedís. Jo em pregunto: es tractava d’una avantprojecte o del projecte definitiu?. El dia que es va presentar aquest “invent” a un reduït grup de sitgetans (cabíem a la Capella del Palau Maricel Terra), se’ns va deixar molt clar que es tractava del projecte definitiu, sense la possibilitat d’al•legacions que poguessin variar el disseny proposat per l’arquitecte Hernández Cros. Com és que ara parlen d’al•legacions?. Ah, espero que d’aquest projecte no en sobri ni un duro (euro), ja que sinó ja em veig la nostra Punta pintada de blanc. Uffffff

I per últim. Ja veig que l’Ajuntament de Sitges s’ha decidit a donar públicament la notícia del seu nou model de contractació i de cobrament d'honoraris. Em poden dir quins són els  objectius a aconseguir per cada una de les regidories? Quants treballadors (alts o baixos, prims o grassos) tindran la possibilitat  de cobrar un 30% més? Quí decidirà si s'han aconseguit o no els objectius a assolir?. Per cert, per a fer aquest anunci un cop més ha triat a la Vanguardia i al periodista Ramon Francàs.

Però les “voltes i voltes” no només me les ha donat el cap aquest quatre dies. Ja fa temps que no trobo cap resposta a tots els meus dubtes “existencials”, però no soc la única. L’altre dia al blog de l’Helena Bonals, “Una cosa molt gran en una de molt petita”, vaig llegir un haiku de Josep Puigcarbó, aquí us el deixo, però també us recomano aquest blog de l’Helena, és molt interessant.


No és la pregunta

el que ens angoixa

és la resposta.

13 comentaris:

Florenci Salesas ha dit...

El cas Passeig de la Ribera fa més por que una pedregada.

L'assumpte del paravent de vidre, o no sé què, davant el Palau Maricel provoca terror. Com és que no n'hàgim sentit ni parlar? Pintar la Punta de blanc encara seria el mínim.

L’ajuntament sembla tenir les arques a rebotir. Magnífic! Fa poc vaig llegir a l'Eco tot de belles noves. "Tres son Seis", un grup sitgetà (?) de rumba catalaníssima, rebrà 4000€ per gravar una maqueta. Olé! Com a músic electrònic, línia gamberra, sento una insana enveja. "Quién no llora no mama", se’m dirà. Sí. Però a mi no em van educar per demanar subvencions pels meus experiments musicals, amb textos en “patois” d’aquí. Segur que els nois són molt macos i uns músics de primera. No ho dubto. I molt llestos, també. Més que jo, segur. Enveja? Gelosia? i tant! Aviam si no puc tenir el meu ego de folklòrica... i tres ninotets de drap amb guitarreta i unes quantes agulles.

Encara em dura la pujada de sucre. I idea de dissenyar un cartell pel la "Calle del pecado/Carrer del pecat"? acollonant iniciativa. On estan els terroristes quan més se’ls necessita?

Vegueria del Penedès. Jo ja vaig estar en contra els Túnels del Garraf que tant de "progrés" havien de portar. Vaig jurar que mai aniria per aquella banda de quitrà que ompliria de pijerio barceloní i cutrerio de la més variada mena el poble, per sempre. En tenir fills, i constatar que els molt (censura) es marejaven, des del 95 també pago les 5'30€ d'impost revolucionari que costa gaudir d’aquella destrossa, digna de les autobahn hitlerianes, o les autostrade de Mussolini. Dubto que la connexió històrica i actual amb el Penedés importi gaire a les clarividents ments locals. Vilafranca? Bah! El que “mola” és la connexió amb el “Llobregá”, obrir-nos a cultura de la guai, de la que ens pot aportar grups tan autòctons que mereixin subvenció –sé que començo repetir-me amb el tema. I mira que tracto de dissimular la ràbia...--, en lloc que deixar que s’acostin aquests bàrbars vilafranquins que ai, uix! celebren referèndums il•legals i tot.

Referèndum de la independència. Allò que la premsa que "luce y da esplendor" considera "chusco" (El Tiempo) "farsa" (El Mundo), etc. Passa que aquests senyors, en la seva inconscient lucidesa, ens fan un tendre favor amb aquests adjectius. Tenen tota la raó. Aquestes consultes són una immensa farsa. Des del moment que no tenen força legal, ho són. És evident. I per què? Perquè simplement no hi ha democràcia real. Per culpa d'un estat que no permet fer un referèndum legal perquè està cagat de por. Aleshores, la farsa aquesta acaba demostrant ser un acte de més valor democràtic que cap de les consultes a que estem acostumats en aquesta part de món. I les votacions reals, legals --el referèndum de l'estatut com a estrella-- són paper mullat davant institucions tan “del poble”, elles, com l'inefable TC. Al final tenim que el que no hauria de ser teatre, ho acaba sent –el referèndum esmentat-- i el que sí que ho és --referèndums per la independència-- és quelcom més autèntic que la vida mateixa. Saben que el teatre, l'art, sovint diu la veritat amb més contundència que el que se’ns pretén vendre com a tal al carrer. Al mirall del gran art, ens hi veiem reflectits totalment nus, com nua es troba aquesta trista Espanya davant aquests referèndums... que a Sitges no podem celebrar. Aquí s’ha decidit recolzar la llei del silenci, plantificar una mampara per tapar les vergonyes nacionals, mentre pel voltant (Vilanova, Vilafranca...), es podrà dir el que es pensa, fer gruix, donar pes, tensar la corda fins que la mentida peti. És tan trist com còmic. Diverteix pensar que quan siguem independents tothom parlarà del molt que va treballar per la causa. A l’època franquista tothom ho era, i durant la invasió nazi, a França, tothom alçava el braç, també, per molta lluita antifranquista i resistència partisana que ens hagin volgut vendre. Llavors, la gent tenia almenys un motiu: eren tot allò per por. Ara, els catalans som espanyols --o francesos, a l'altre línia de la divisió-- perquè estem, ras i curt, idiotitzats.

Albert ha dit...

Escoltat personalment de boca d'un regidor de l'Ajuntament de Sitges: si algú no pot caminar, que es foti i vagi a peu com pugui!!!!
Què us sembla?

Criticartt ha dit...

Els projectes de l'Ajuntament són ideals per a un poble que organitza el Festival de Cinema Fantàstic: por, terror, patiment, mal de cap.... Si, com sempre tens raó en tot. No tenim diners per a projectes de conservació i divulgació del patrimoni històric sitgetà, i tenim 4.000 euros per a editar un disc... ja hi trobarem la resposta.

Jo el diumenge, i davant del passotisme del poble, aniré a Vilanova o Vilafranca per poder gaudir d'un dia tan important pel que fa a la història i futur dels catalans.Però encara tenim esperança. A Barcelona s'ha creat una plataforma per a la consulta, i la veritat és que he vist petits moviments d'organització a Sitges.... espero que encara que sigui tard, la lli del silenci que tu nomenes es trenqui, i no quedar-me amb les ganes de posar el meu SI a l'urna....encara que sigui paper mullat, però serà el meu paper mullat....

Criticartt ha dit...

Quin futur vols que ens esperi Albert amb gent com aquesta que cobrarà un 30% d'incentius si aconsegueixen fer la vida impossible als veïns..... dels regidors d'aquest poble m'ho crec tot, i més... a i un em va dir "listilla" a la cara i davant de molta gent.... com a mínim soc listilla i no caradura..

Florenci Salesas ha dit...

Jo tampoc dic que tot el pressupost de cultura hagi d'anar a patrimoni. Però sí a coses que realment siguin un bé comú pel poble.

Per exemple, trobaria fantàstic que si algú presentés un dossier amb cara hi ulls es subvencionés una escola de música moderna, per exemple (i aquí hi podria haver-hi un rumbero que ensenyés a fer el ventilador a la guitarra, un dj mescles en directe, i qui sigui la disciplina que sigui --jo em reservo ensenyar a fer sons amb sintetitzadors analògics antics, he, he--, aquí sí). Què es recolzin les sales de concert o iniciatives tan estupendes com la del Corral. Fins i tot trobaria de conya que aquests nanos guanyessin un concurs per fer una cançó que promocioni Sitges, si es presentés el cas --jo no si votaria per ells, però tenen el mateix dret que qualsevol altre: llavors hauria de callar o blasfemar en privat, tancat al lavabo de casa meva.

Jo tampoc sé si preferiria que es gastessin els diners en aquestes o altres iniciatives, si són bones idees o una rucada. Però com a mínim ningú podria dir que estan pensades per beneficiar un artista per damunt els altres. I en aquestes condicions netes, a més, en el cas hipotètic de "la cançó de Sitges" els artistes han de cobrar, només faltaria. És més, si l'ajuntament no ho fes, jo seria el primer a denunciar-lo: "com pot ser que aquests honrats rumberos s'hagin "currat" la cançó per Sitges, que s'ha escampat amb anuncis a tort i a dret i ells, pobrets, encara no han vist un cèntim!".

I segur que aquests que he imaginat --i d'altres-- serien projectes discutits. Com, d'altra banda, ha de ser amb qualsevol proposta que afecti la butxaca del contribuent.

El que és patètic és que la Vinyet Panyella hagi d'anar justa per fer la magnífica exposició sobre l'Utrillo, mentre es llencen 4000€ en una maqueta. No en gravar un disc, Criticartt... en una maqueta!! Nosaltres, Motor Combo (aquest projecte és compartit amb l'Eli Gras, una excel·lent poeta, compositora i multiinstrumentista) ens hem gastat menys de 3000€ en un CD --disseny de portada, masterització i tot plegat inclòs-- de 1000 còpies, pagats amb déu i ajuda, com fer de gigoló per senyores riques, si convenia. L'aixecada de camisa és de les que fan època. Pobres nanos... m'imagino tots els rockers, jazzmen, alquimistes electrònics --jo sol, crec--, o el que sigui, del poble competint amb mi per fer vudú.

Per cert, jo el diumenge aniré a Vilanova també, a visitar un amic que serà a una taula electoral. Espero que passis un bon dia :)

Albert ha dit...

Podríem fer un "minibus" per anar uns quants de visita a Vilanova...

Guybrush Threepwood ha dit...

Molt bona entrada... a la vegada que realment trista...

El resum del nostre poble és tan senzill com aquesta frase teva Beli:

"He sentit vergonya del nostre passotisme, de les poques ganes que tenim de tirar endavant projectes tan rellevants com aquest...... Tampoc entenc com és que l’Ajuntament de Sitges es tira enrere pel que fa a l’adhesió a la Vegueria del Penedès, i ens quedem amb els braços plegats, no ens queixem ni ens pronunciem en contra.... Amb aquest silenci del poble, l’Ajuntament se sent forta i decideix per ella mateixa, sense tenir-nos en compte."

El passotisme en el que vivim és brutal, tota la raó del món. S'ha de valorar que per sobre de tot la dinàmica del poble està molt clara: el consumisme i el suposat "oci" pels visitants (anar de festa i estar de resaca) és el que preval per sobre de tot al poble... No hi ha cap tipus d'associacionisme ni cap tipus de debat...

I si pel contrari portes la contraria, i intentes mullar-te ja et pots preparar a rebre i a no treure'n res... Començant per l'Eco on no es pot dir segons què...

I el futur... i tant si és negre... molt molt negre... Principalment perque la clau ja l'has apuntada tu mateixa, davant del pasotisme l'ajuntament se sent fort prenent totes aquestes decisions que només ens donen pel sac... Has escoltat algú estressat per lo de la Vegueria? Per la incineradora? Doncs així anem...

Potser sí que necessitariem ja començar a reunir la Sitgesfera, perquè potser seria la única corrent crítica i amb moviment sitgetà!

Criticartt ha dit...

Florenci jo no pretenc gastar els diners de cultura en conservació del patrimoni... hi ha moltíssimes coses que es poden arribar a fer, com podria ser la recuperació del Festival de Teatre de Sitges, i aprofitar aquest fet per a homenatjar a un dels ses fundadors, director i principal motor mort recentment, Ricard Salvat.
També es podria pagar un avantprojecte per a la nova biblioteca-arxiu que tant s'ha anunciat des de l'Ajuntament, però que ara per ara no existeix.

Així que els diners no són per a un disc? jo creia que si tenien èxit potser retornarien els diners.... mira que hi ha projectes de música interessants a Sitges que si en moments de crisi no reben més suport de l'Ajuntament o es buscaran una altra seu o desapareixeran.... però a qui li preocupa això.

Guybrush, com a regal de reis ens hauriem de portar un dia i una hora per a la Sitgesfera... amb la desitjada presència de tots els bloguers i també amb els lectors dels blogs, imprescindibles...

Florenci Salesas ha dit...

Criticartt, ja ho sé que no només pretens que es gastin tots els diners en patrimoni, i entenc que la frase, tal com l'he deixat, es pot malentendre. A més, les propostes que acabes de fer són de les que qualsevol amb ulls a la cara consideraria lògiques i prioritàries. Amb les meves simplement he mirat de trobar, a corre-cuita, unes que estiguessin en la línia del que han fet, però amb una voluntat de benefici general més clara. I també només en el cas que la cosa anés sobrada i el dossier presentat seriós. Ja et dic, les teves segueixen el camí lògic, d'omplir buits evidents o de satisfer demandes que fan els que hi entenen i coneixen les mancances reals. Van més enllà de qüestions partidistes o de gustos estètics personals. Són un bé comú indiscutible per a tothom. Participen alhora de l’educació, la conservació i la visió de futur per fer aquest un poble amb sentit, que aprofiti el seu potencial cultural real.

I sí, noia, si la informació de l'Eco és acurada, es tracta només de la maqueta, no del disc final. Allò que qualsevol col·lega tècnic --si han fet concerts en llocs tan guais, l'han de tenir per força-- els hi podria fer gratuïtament amb un portàtil, un programa de so potentet que qualsevol té, com el Protools, el Vegas o quelcom de més moderna que desconec, que segur que hi és --i piratejat, és clar--, quatre micros i una taula de mescles portàtil.

En contrapartida, això sí, els nostres Chichos locals faran un concert públic gratuït, que jo proposo que podria ser a beneficiència dels nens als que se'ls imposa el català, o alguna altra causa d’una prioritat similar (!). Potser sí que han de tornar els calés si tenen èxit massiu, Però de moment, mira, és una inversió de futur. Deuen pensar que tothom estaria encantat de tenir uns Estopa nostrats que ajudessin a posar Sitges més a prop d'aquest bell mapa imaginari en que Garraf i Baix Llobregat serien tota una mateixa cosa. Però en fi, concerts gratuïts, aquí i a tot arreu, qualsevol músic n'ha fet i en continuarà fent, que al capdavall és una promoció estupenda.

Jo faig conya amb la "envidia gitana que me corroe por dentro". Però imagina la que tindran altres grups que estan en la seva línia, que segur que a Sitges també n'hi ha, i bonets. Fer aquestes coses d'aquesta manera, a nivell local, té també l'efecte col·lateral perillós de les enveges que pot generar. Entenc que en el fons no els han fet cap favor, pobrets. Jo, al capdavall, no sóc altra cosa més que un bocamoll de pa sucat amb oli, que amb un vudú casolà ja faig. Però al món dels frustrats musicals hi ha paios amb molta mala llet, que t'eperarien amb una guitarra en una cantonada, per trencar-te la pel cap com feia el de The Clash damunt l'escenari.

Froilan Franco ha dit...

Vegueria del Penedès.
Me n'agrada la teva resposta,Beli."Tot un poema...".Jo ja vaig estar en contra els Túnels del Garraf que tant de "progrés" havien de portar. ""Vaig jurar que mai aniria per aquella banda de quitrà que ompliria de pijerio barceloní i cutrerio de la més variada mena el poble, per sempre. En tenir fills, i constatar que els molt (censura) es marejaven, des del 95 també pago les 5'30€ d'impost revolucionari que costa gaudir d’aquella destrossa, digna de les autobahn hitlerianes, o les autostrade de Mussolini""
Clar i sitgetà no en dubtis pas sobre la connexió històrica i actual amb el Penedés importi gaire a les clarividents ments locals. Vilafranca?. Efectivament s'hi mostren ambigües,justa la fusta!.
No tractis de dissimular la ràbia...,perquè en comptes de la "massa metropiolitana i els seus gossets i gossetes a dojo",el personal de les quatre comarques del Gran Penedès "és un altre món que canta el Garraf com la seva Marina i el "Tot Sitges" com el seu mirall.És que no te'n recordes del "Corregiment del Penedès" i el seu afecte per la nostra Vila,que de tant en tant ens hi enviaven controls...per part dels Corregidors de torn?
Potser la "barbaritat" és que el segle XIX s'hi imposi al segle XXI amb el nom "Vegueria",que n'espero un aclariment dels savis penedesencs...!
Només me n'he après de memòria que durant la República revolucionària la nostra Vegueria era Tarragona i des d'enllà n'arribaven les autoritzacions,per exemple l'organitzar les Colònies Infantils dels nens i nenes provinents de les zones de guerra,etc,etc.En una altra ocasió te'n parlaré al respecte.És tot un repte...!
Bé,acabo.Bon Nadal i Bona Sobirania!.

Criticartt ha dit...

Ja m'agradaria Froilan que les frases que tu cites fossin meves, però per sort o per desgràcia són una creació "by" Florenci Salesas. Sempre li dic, és un crak, i els seus comentaris omplen tots els buits dels meus articles.....

El tema de les Vegueries és important, però ara per ara el més necessàri és començar a moure la consulta popular a Sitges per a principis de 2010. Des de fa uns dies hi ha moviment, i crec que entre tots potser també podrem votar!!!!

Florenci, quan un concert teu en un local gran de Sitges? Jo t'he vist en vídeo, però et vull escoltar en directe. Tens tota la raó, com a mínim haurien pogut fer "la canción del verano". Recordes la cançó "Mediterráneo" de Los REbeldes....jo la cantava al Paradiso del "Carrer-Calle del Pecat-Pecado". I crec que l'Ajuntament de Sitges no els hi van dona ni un duro.
I ja se que no em veus com una patrimoni-adicta ( o si), però m'encanta picar-te blogàticament ( o com es digui), ja que així aconsegueixo més comentaris teus... que com veus em posen al meu sac.... (ja m'agradaria).

Fins ara

Florenci Salesas ha dit...

He, he, ja saps com estirar-me la llengua, eh!

Si algú em treu de casa a puntades de peu, et faig tres concerts de franc seguits. De música no ho sé, però de soroll en garanteixo.

Froilan Franco ha dit...

L’any 2004,en motiu de celebrar el 25è Aniversari dels primers Ajuntaments democràtics (1979-2004) i en data del dia 19 d’abril de 2004,les dues Entitats Municipalistes ACM (Associació Catalana de Municipis i Comarques) i FMC (Federació de Municipis de Catalunya),reunides a les instal.lacions del Fòrum de les Cultures,amb la presència de 600 Alcaldes van publicar el seüent Manifest: “Les Comunitats Locals han esdevingut punts de referència i d’identificació dels ciutadans de Catalunya,perquè és l’Administració més propera a la gent,que cada vegada ha de respondre amb més Serveis i de més qualitat-.Els Municipis tenen una extraordinària capacitat transformadora,malgrat la deficient regulació competencial així com la migradesa econòmica a què han estat sotmesos sempre-.Els Municipis de Catalunya tenen grans reptes per als propers anys com són la millora del finançament local,l’ampliació de competències municipals,una nova Organització territorial i administrativa”
*Que l’ordenació territorial es basi -únicament- en Municipis ,Comarques,Vegueries i Finançament-.Res no diu de les Diputacions.

Publica un comentari a l'entrada