24 de nov. 2009

SITGES CÍVICA, UNA IDEA LLUMINOSA QUE JA VE DE LLARG
De nou a la realitat, i encara amb el jetlag latent, torno a estar enganxada a l’ordinador per continuar amb el meu buidatge de revistes. Nova York, aquella ciutat carregada d’història i plena d’obres arquitectòniques d’immensa bellesa, ha aconseguit fer-me oblidar per uns dies de preocupacions i “obsessions” més “mundanes”, com són el meu ordinador, revistes antigues i properes conferències.

Ja a l’avió de tornada, vaig començar a preparar les imatges que acompanyaran i ampliaran les meves paraules. Però això de “crear” una conferència no és feina fàcil. Per a una persona que no està acostumada a parlar en públic, la part més interessant i amb la que més es gaudeix és la que fa referència al procés de documentació, però el cap dona voltes a la presentació, així doncs que toca preparar-se. Fa dies que penso en quina és la millor opció per combinar correctament i sense fer-se pesat, la gran quantitat d’informació i d’imatges que hi ha sobre el tema, però encara no ho tinc clar, tot i espero acabar-ho de concretar i poder-me centrar en el dissabte per la tarda.

Aquest matí, mentre combinava la lectura de El Baluard de Sitges de 1931 i “l’escolta” de l’entrevista que Ràdio Maricel li feia a l’alcalde de Sitges, Jordi Baijet, tenia cada cop més clar que pel que fa a política local, les coses no han avançat gaire i que ningú no ha descobert res. Baijet destacava que ara que la situació econòmica no està bé cal tornar a pensar en com retornar Sitges a les primeres posicions dels destins turístics preferits; intentar solucionar problemes que amb els anys s’han “sortit de mare” com és el cas de l’Atlàntida; revalorar el patrimoni cultural que té el nostre poble.......

Fa uns mesos, el CIVISME que tant omple la boca (i les butxaques) de l’actual Consistori, va ser el centre de les meves crítiques. No em vull imaginar quan costen aquestes campanyes publicitàries que cada estiu “contaminen” l’horitzó del nostre poble: soroll, caques de gos, escombraries, gent sense samarreta, trepitjar la gespa dels jardinets.....; però si que m’agradaria saber quan ha recaptat amb les multes per incompliment de les lleis cíviques. La veritat és que he vist moltes vegades gent trencant les regles establertes per l’Ajuntament, però mai cap agent cívic o policia local muntant aquests actes.

Però aquest problema no ve d’ara, ja fa molts anys que l’arrastrem. Tornant al buidatge, aquí us penjo un BAN de l’Ajuntament encapçalat per Josep Costa i Canals l’agost de 1931. Us hi sentireu molt identificat, sobretot amb la resposta o queixa publicada per un vilatà la setmana següent on fa referència a la necessitat de fer complir les lleis establertes.

Bé, doncs segueixo, ja que intento escriure correctament el text de la conferència per poder-lo penjar aquí el dilluns, un cop superat “l’examen oral”. Ah, us penjo aquesta foto de l Platja Sant Sebastià vista des de l'ermita, moooooooooolt abans de l'actual reforma.BALUARD DE SITGES, 2 d’agost de 1931


BAN
Havent-se denunciat en el sí del Consitori que, amb motiu de la presa de banys de mar, venen cometent-se acte renyits amb la més rudimentària decència i amb el respecte que tota persona deu a són proïsme, aqueta Alcaldia es creu en l’obligació de ordenar la utilització dels banys de mar, en la platja d’aquesta població- ja que no pot consentir-se en nom i honra de la República- quina forma de Govern sintetitza la pregona moralitat en tots els ordres, que es cometin actes d’incultura per alguns desaprensius que llastimosament confonen les virtuts ubérrimes de la llibertat amb els detestables vicis del llibertinatge.


En nom, doncs, del bon nom de Sotges, i en defensa de la moralitat pública, aquesta Alcaldia ve en ordenar el següent:


1er.- Tots els banyistes, sense distinció de classes i sexes podran passejar, amb el corrosponent trajo de bany, per la llengua de l’aigua i el serrenc adjunt, quedant completament prohibit transitar pels passetjos i demés carrers de la població, com no sigui amb un albornoz o cosa similar.


2on.- El tros de platja comprés entre l’emplaçament de laPiscina en construcció i el monument al Dr. Benaprès, queda destinat al públic, i la demés platja, inclosa la de Sant Sebastià, per a els que han satisfet els arbitris municipals de tendes i casetes. Els qui utilitzin la platja pública, siguin veïns o forasters, deuran pendre precaucions degudes per a guardar respecte als vianants, quedant completament prohibit banyar-se sense el trajo corresponent.


3er.- Els automòbils o camions per al transport dels banyistes forasters deuran parar en l’Avinguda Sofía, esperant allí el retorn dels mateixos que hagin utilitzat la platja pública.


4art.- Les infraccions a ço ordenat seran castigades amb el màxim de multa. Els Agents d’aquesta Alcaldia venen obligats a denunciar als infractors siguin quins siguin.


Sitges, 28 de juliol de 1931. L’Alcalde Josep Costa.BALUARD DE SITGES, 9 d’agost de 1931


Noticiari. Queixes
Hem de demanar al senyor Batlle que no permeti certes inmoralitats en la platja, és el cas vergonyós que hi ha homes que van per la sorra sens respecte al pudor. No n’hi ha prou en fer Bans, precisa fer-los complir.

6 comentaris:

Florenci Salesas ha dit...

Això de l'"albornoz" m'ha tocat la fibra sensible.

New York? ostres! Bé, esperem tenir otícies...

Galderich ha dit...

Ha, ha... veig que no perds el temps... Nova York... què sana que és l'enveja!

Sobre l'apunt d'avui haig de donar una dada que potser interessant.

El meu avi, cap el 1920 va anar a Sitges a passar el dia i en sortir de la caseta de bany fou multat per estar-se fora cordant-se el tirant del banyador i deixar descoberta l'espatlla, el que era un escàndol públic!

Així doncs, abans si que es multava malgrat el que deia el del diari!

criticartt ha dit...

Tu no havies anat amb "albornoz" a la platja? Doncs jo si i m'encanta la idea.
Per cert Galderich, ho sento molt ho de la multa, una mica menys de patrimoni que t'han deixat, però la veritat és que m'agrada pensar que en algun moment a Sitges es van complir les lleis, tot i que potser en aquest es van passar ua mica, o el teu avi era taaaaaannnn guapo que millor era millor amagar les seves perfeccions......

Ja us explicaré més de NY

Galderich ha dit...

Diuen que era molt guapo i que les portava de bòlit... Això tampoc ho vaig heretar!

Guybrush Threepwood ha dit...

jajaja! Que bo! Realment aquest poble no canvia... I tots aquests articles que ens situen en el mateix lloc que fa 60 anys per mi mostern clarament dues coses:

1- Realment tenim el que ens mereixem perquè ni en 60 anys s'ha aconseguit prioritzar la voluntat del poble per davant de les forànies.

2- Com a corol·lari de la frase anterior, està clar que un poble "venut" exclusivament al turisme MAI podrà imposar criteris com el del "Civisme" perquè s'acabarà sempre cedint als turistes i a les seves voluntats... I aquest és un problema de tradició i cultura pel que és gairebé impossible lluitar-hi...

Així que per Nova York eh? No passaries casualment pel Soho per una botiga que es diu Yellow Rat Bastard??? Si és així mira't aquesta entrada a veure si de casualitat em pots fer xantatge... ;D

http://theislandofmelee.blogspot.com/2009/03/botiga-recomanada-yellow-rat-bastard.html

Albert Sole ha dit...

Sitges sempre s'ha caracteritzat per mirar pels de fora i els de dins quedar al marge o en segon pla. I això no ha pas canviat amb els anys, tot el contrari.
Impressionant la foto de la platja Sant Sebastià.

Publica un comentari a l'entrada