7 d’oct. 2009

AVUI FA 91 ANYS QUE JOSEP MARIA MARTINO VA REBRE L'ENCÀRREC D'URBANITZAR UN PASSEIG MARÍTIM A SITGES!!!!!!

                          

Passeig Marítim de Sitges cap a 1919

Seguint el fil de l'article de fa un temps que li vaig dedicar al meu avi, avui dia 7 d’octubre fa 91 anys que l’Ajuntament de Sitges, sota l’alcaldia de Bonaventura Julià, aprovar el projecte d’urbanització de la ciutat-jardí Terramar. Aquell mateix dia també es va iniciar el camí, mai millor dit, per a la projecció d’una de les zones més belles i carismàtiques del nostre poble, el Passeig Marítim. L’encàrrec va recaure sobre la persona de Josep Maria Martino i Arroyo, arquitecte municipal de Sitges.

Tot i que l’alcalde Bonaventura Julià, va iniciar els tràmits per a obtenir la concessió d’un passeig marítim que anés de la punta fins a les Coves el 7 d’octubre de 1918, el projecte no es va aprovar fins l’any 1923. La voluntat d’unió entre el nucli antic de Sitges i el nou sector sud, el de Terramar, es va veure realitzat amb la urbanització d’un passeig Marítim que anava en una primera fase des de l’Avinguda Sofia fins a la de Gaietà Benaprés, legalitzant un passeig que tot i no estar urbanitzat si que s’utilitzava.

Diverses raons que van fer que l’ inici de les obres del passeig es retardés fins al 21 de desembre de 1925, i que no s’inaugurés fins el 23 d’agost de 1926 amb el nom d’avinguda de Turisme, nomenclatura que aniria canviant al llarg dels anys basant-se en la convulsa situació política que viuria Espanya a partir de l’any 1927 a Avinguda d’Alfons XIII, l’any 1931 s’anomenà Passeig de la República, Passeig Verdaguer, Paseo Primo de Rivera. Desprès de la Guerra Civil, el primer tram –entre l’avinguda Sofia i el Passeig del Doctor Benaprès- fou dedicat al Pa Generalíssimo Franco; i el segon- fins a Terramar- a Calvo Sotelo........ fins a l’actual Passeig Marítim.

Poc a poc aniré ampliant aquest tema, però si algú està interessat, ja avanço que a finals de novembre, el dissabte 21, faré una conferència sobre la història del Passeig Marítim, un acte que s’inclourà dins del cercle de conferències que, en motiu dels 80 anys de la reconstrucció del monument al Dr. Benaprès i coincidint amb l'any Miquel Utrillo, autor del projecte, ha organitzat el Grup d’Estudis Sitgetans.

L’origen de l’Estàtua, nom que popularment rep a Sitges aquest monument, es remonta a principis de l’any 1916, quan el poeta Trinitat Catasús va escriure a l’Eco de Sitges un article on recordava la figura del gran metge sitgetà Gaietà Beneprès, mort nou anys abans, a la vegada que proposava la necessitat de retre-li un homenatge. Fou així com l’Ajuntament de Sitges decidí erigir un monument, projectat per Miquel Utrillo i inaugurat per la Festa Major de 1916. Es tractava de diversos blocs de pedra sense polir, i en un d’ells s’hi va encastar una làpida de bronze feta per Enric Casanovas.

Tot i que en un primer moment es va pensar en posar el monument davant de l’ermita del Vinyet, finalment es va col•locar al passeig Marítim, just al capdavall del passeig de Benaprès.

L’any 1929, les obres d’urbanització del Passeig Marítim van fer que l’estàtua, fos reconstruït de nou, per tal d’alinear-lo amb l’avinguda d’Alfons XIII, nom que rebia el Passeig Marítim en aquell moment. El monument actual té més altura i un aspecte menys rústega que l’original, però tota aquesta història ja l’explicarà molt més àmpliament la Susanna Portell, en la seva conferència del 28 de novembre al local del Grup d’Estudis Sitgetans... segur que aprendrem moltes coses.


                                                   Passeig Marítim de Sitges any 1951

2 comentaris:

Xavier Salmerón Carbonell ha dit...

Crec que no haurem de faltar pas el proper 21 de novembre ;)

Pep Mercader ha dit...

M'estic redactant un inventari personal del patrimoni material a la via pública sitgetana. Dono d'entrada per suposat que els bancs amb respatller i seient a banda i banda del primer tram del Passeig Marítim són també de Martino i de l'any 1926. Algú m'ho pot confirmar? O corregir?

Publica un comentari a l'entrada