7 de set. 2009

MIRA QUE HI HA GENT DESAGRAÏDA EN AQUEST MÓN!!!!!“Mira que hi ha gent desagraïda en aquest món!”, deurien pensar els responsables de l’Ajuntament de Sitges quan van rebre la denúncia de Gustavo Puente, per la suposada destrucció de la seva escultura Mondvagan, una obra que ha reportat nombroses crítiques durant el mes que ha estat exposada a la Fragata de Sitges.

Molt bona la declaració de l’artista: “L’obra ha mort, i la responsabilitat és de la regidoria de cultura”. Ja sabeu que aquesta regidoria no forma part de les meves passions, però d’aquí a encolomar-li la mort d’una escultura al regidor Gabi Serrano crec que ja és passar-se...... Però un cop llegit l'acord que es va firmar el 30 de juliol de 2008 entre l'Ajuntament i el senyor Puente per dur a terme el projecte Mondvagan, que va molt més enllà de la dita escultura arbre, crec que una mica de culpa si que té el consistori sitgetà.

Tal i com publicava el diari El Punt el passat dia 3 de setembre, l’artista Gustavo Puente va decidir denunciar el consistori sitgetà per la falta de respecte que aquest ha demostrat vers el seu treball. Mondvagan, un projecte que va ser aprovat per Ple Municipal de l'Ajuntament de Sitges el 15 de setembre de 2008, era una escultura d’aquestes que pocs entenen i en la que s’hi poden trobar molts contres. Puente valora la seva obra amb mig milió d’euros (no hi ha res com l’auto valoració) i que en la seva realització hi ha participat 52 persones. Tot i que es definia com una escultura viva i mutant, la veritat és que un dels dos ametllers que la conformaven a morir al poc temps de ser instal·lada, provocant queixes per part de grups ecologistes i de veïns de Sitges que no acceptaven el patiment d’aquell arbre.

Segons Gustavo Puente l’escultura es va situar a la Fragata de forma provisional, abans de ser traslladada al seu emplaçament definitiu al Parc de Can Robert. El dia 15 d’agost els preparatius per a Festa Major van fer que l’Ajuntament ordenés la retirada de l’obra. La brigada va complir amb la seva feina, i un cop dalt del camió, els dos arbres van ser dipositats als vivers municipals, tot i que l’artista, desprès de veure l’estat actual en que es troba l’obra, considera que aquesta “va ser llençada com si fos brossa”.

Quan he escrit la primera frase pensava en el fet de que fa ara justament un any, des d’aquest blog ja escrivia sobre la meva sorpresa davant de cessió de part del Centre de Disseny de Sitges a la Fundació Gustavo Puente, una fundació creada l’any 2002 amb el propòsit de “crear una nova escola de pensament on es permeti ajudar a augmentar la creativitat als creadors, dotant-los de visions noves amb la finalitat de poder arribar a un punt de partida creatiu amb la màxima preparació possible” (sic.).
Tot i que des de l’any 2002 la fundació tenia la seva seu a la Masia Nova de Vilanova i la Geltrú, el 8 de febrer de 2007, l’Ajuntament de Sitges presentava públicament el conveni que havia firmat amb aquesta fundació. Quan se li preguntava al president de la Fundació, el mateix Gustavo Puente sobre el pq havien vingut a Sitges ell contestava: “varem venir a Sitges perquè aquí se’ls havia escoltat, cosa que no havien fet altres....”. A la presentació d’aquest conveni deien que “la fundació ha estat treballant per superar les incomprensions i la poca visió de futur d’alguns sectors institucionals fins arribar a trobar en la població de Sitges un aliat que comprèn els fonament de la Fundació”......Bona visió de futur, clar que sí!!!!

No he seguit les activitats organitzades per aquest fundació durant els gairebé tres anys de conveni, i la pàgina web de la institució tampoc dóna cap mena d’informació ja que no està gens actualitzada, però crec que no han estat molts els actes que s’han dut a terme.

Així doncs, als sitgetans ens ha sortit car ser els mecenes, involuntaris, d’aquest artista que no ha sabut agrair tot el que, des del poble de Sitges s’ha fet per ell. Molt més que per cap altre artista sitgetà. Per cert, que aquesta peculiar forma de valorar i agrair els actes d’altres vers un, ja l’havien viscut des de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, que durant el mes de novembre de 2008 va tenir que requerir judicialment la retirada dels elements de la propietat de la fundació Gustavo Puente que ocupaven la Masia Nova, espai que va servir de seu de la fundació des de l’any 2002, quan la regidoria de cultura de l’ajuntament vilanoví va firmar un conveni de col·laboració amb dita Fundació.

1 comentari:

Vinyet Panyella ha dit...

Com sempre, ens falta informació, no propaganda, que d'això anem sobrats. I no és la primera vegada que les pàgines web de fundacions o empreses que tenen tractes amb l'Ajuntament de Sitges tenen la informació caducada o, simplement, no informen.

Publica un comentari a l'entrada