26 de set. 2009

LA SIRENA DE SITGES JA TÉ GRUP A FACEBOOK.

Seguint la proposta de crear un grup a Facebook per buscar gent que recolci la idea de tornar la Sirena de Sitges a l'escales de la punta, avui he complert la meva paraula i ja us hi podeu afegir....... com més serem potser poc a poc aconseguim alguna cosa, o com a mínim, més riurem.Convertida en un dels emblemes de Sitges, la figura de la Sirena, destacada escultura de Pere Jou, és una de les peces més destacades dins del catàleg artístic del poble, tot i que es troba en un espai que no li fa cap bé.


Com a homenatge al gran escultor Pere Jou i Francisco (Barcelona 3 de novembre de 1891- Sitges, 19 d’abril de 1964), mort recentment, durant el mes d’octubre de 1964, un grup de sitgetans entre els que s’hi trobaven noms com Jacint Picas, Salvador Soler i Forment o Ramon Planes, va utilitzar les pàgines de l’Eco de Sitges, per proposar públicament la idea de fondre en bronze una figura d’uns Sirena que el mateix escultor Jou ja havia modelat l’any 1955, i de la que dos anys més tard n’havia fet una versió més gran. Una figura a la que molts hi ha trobat una similitud amb la coneguda Sirenita de Copenhague, però que realment la va inspirar el poema de l’Empordà escrit per Joan Maragall.

Aquest interessant guant el va recollir el Sindicat d’Hostaleria, el qual va encapçalar una subscripció pública, proposta a la que enseguida si va unir l’Ajuntament de Sitges i molts veïns, fent que el 13 de juny de 1965, la figura de la Sirena es col•loqués en un jardí del passeig marítim.

Iniciant un periple que nosaltres volem seguir, l’escultura va canviar d’ubicació i l’any 1973 fou traslladada a la Punta, just al costat del mar, espai que creiem que és el més adient i del que mai s’hauria hagut de separar, i menys per recol.locar-la l’any 1980 en aquella font horrorosa que va funcionar dos dies i que actualment, buscant-li un nou us, se li han plantat uns arbustos que aviat taparan la bella Sirena, i que li serveix de jardinera-peanya.

Fa dos anys, el regidor d’urbanisme de Sitges va dir públicament que entre les seves properes actuacions hi havia la de tornar la Sirena de Sitges al seu lloc proper el mar. Ha passat el temps i no hi ha hagut cap moviment que evidenciï que aquest proposta es realitzarà en breu.

Així doncs, amb el mateix sentiment que va moure el grup de sitgetans que l’any 1964 van proposar l’escultura de la Sirena de Sitges, i amb la voluntat de que l’any 2010, quan es celebrin els 45 anys de la col•locació de la figura, o els 55 anys de la seva creació, o els 46 anys de la mort de Pere Jou, o els 119 anys del seu naixement,........................ creem aquest grup per demanar a l’Ajuntament de Sitges que retorni l’escultura a l’espigó de la Punta, i que faci desaparèixer d’una vegada aquella horrorosa banyera- font inútil- jardinera...., que tant mal li fa al nostre passeig.

1 comentari:

Froilan Franco ha dit...

I tant que m'apunto a Facebook i Feisbuc,entusiasta sitgetana per les meravelles de la nostra Vila,que n'hi ha a dojo.De debò que cada cop m'hi sento més identificat perquè aquesta joia artística de la Família Jou,abandoni
"la banyera" i passi a la Punta.Però, a què s'espera,si fa fàstic i llàstima aquest entorn...!.Gràcies Beli per la teva empenta al respecte.

Publica un comentari a l'entrada