17 de set. 2009

"DE FORA VINGUEREN QUE DE CASA EM TRAGUEREN". O EL PENSAMENT DE L'ESCULTURA DE JOSEP BUSQUETS A SITGES
Com molts dies, durant el trajecte que faig amb els nens entre Terramar i el carrer Sant Pau, vaig jugar amb els meus nens a saber el nom i “la història” de les escultures que hi ha al llarg del Passeig Marítim de Sitges. El recorregut va començar de la mateixa manera que els darrers anys: el monument al Dr. Benaprés, el bust de Pere Pruna, les “dones del cul” (aquella contundent escultura de tres dones nues), el “pal d’en Budesca”, “la Sirenita d’en Jou”, el nou monument a Facund Bacardí (que tot i la dificultat del nom, els nens han après enseguida), i................, on estava la nena de “l’avia Lluïsa”? Potser amagada sota aquella planta que els darrers ans li havia fet d’amagatall vegetal?.

Els nens buscaven l’escultura de la “Noia asseguda nua”, de Josep Busquets i Ódena. El nom donat per ells fa referència al fet que al jardí de casa l’avia Lluïsa hi ha una figura similar, també obra de Busquets, que sempre els hi ha cridat molt l’atenció.

Per sort al cap de pocs metres ja la varem trobar, situada al final del jardinet que hi ha just a la baixada de davant del Chiringuito. Col.locada sobre una peça horrorosa de ciment pintat d'un gris de molt mal gust, la figura ha perdut tota la gràcia d'estar arran de terra, amb naturalitat i simplicitat.

Me la vaig mirar, i per un moment em va semblar que la noia adquiria vida, i que la seva mirada “pícara” dels darrers anys, havia donat pas a una mirada on s’hi barrejava incomprensió pel canvi sobtat de lloc, i fàstic per la pudor a “fritanga” que a partir d’ara li ve directe a la cara, sense cap respecte vers la seva bellesa. La veritat és que la vida d’aquesta figura no ha estat gaire tranquil·la. Quan l’any 1965 va ser adquirida per l’Ajuntament de Sitges, va començar el seu periple, tant pel que fa a les diverses ubicacions així com pel fet de ser víctima de molts actes incívics, el més greu dels quals el que va partir durant el mes d’abril de 2002 quan uns vàndals li van tallar el cap, fet que va obligar a retirar l’escultura per ser restaurada, i recol·locada en el jardinet de davant del carrer 1 de Maig, durant els darrers dies d’octubre de 2003. Però no cal anar molt més lluny per recordar accions irreverents patides per l’escultura. Durant els dies de Carnestoltes de 2009 la figura va acabar totalment embrutada amb pintura vermella.

Tornant a la realitat vaig pensar amb la importància artística i patrimonial que té aquesta obra d’un gran escultor, Josep Busquets nascut a Fontscaldes (Valls) l’any 1914 i mort a Barcelona a 1998. A la seva ciutat natal, hi ha moltíssimes obres seves, així com un museu per conèixer més a fons l’obra de l’artista. Aquest nou espai, conegut com el “Taller Josep Busquets”, es troba a la masia Reduan, la casa on Busquets vivia i treballava durant gran part de l’any.

Entre les seves múltiples obres hi trobem peces de fusta, de guix, terracota, bronze i pedra. Les temàtiques són tan variades que hi trobem escultures de caire religiós com el retaule de l’altar major i les imatges de Sant Antoni del Sant Sepulcre de l’església de Sant Joan de Valls; temàtica popular com el monument als Xiquets de Valls, una gran obra en la que hi ha 62 figures; i nusos femenins, el seu tema més recurrent i del que en tenim múltiples exemples com és l’escultura del Passeig de la Ribera de Sitges, una obra que està dins del Inventari del Patrimoni Cultural de Sitges, un recull realitzat per la Diputació de Barcelona. Amb la fitxa número 36 d’aquest catàleg, la figura de Busquets és una de les poques escultures situades al nucli urbà, que, juntament amb les obres de Josep Reynés dedicades al Doctor Robert i al pintor El Greco, i el monument a Santiago Rusiñol de Nicolau Ortiz, es considera prou significativa per ser considera patrimoni moble.

Un cop més, potser val la pena que reivindiquem el que és nostre, i no permeten que com diu el refranyer “de fora vingueren que de casa ens tragueren”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada