27 d’ag. 2009

SITGES OMPLE LES PÀGINES DE LA VANGUARDIA

Foto publicada avui al Periódico de Catalunya, "un grup de naturistes passegen per la platja de Sant Sebastià de Sitges", imatgers que trobo molt bona, i més quan la notícia no parla de Sitges.
Volia escriure aquesta entrada el 31 d’agost, però al pas que anem seria un text massa extens i per això he decidit avançar-lo.

Durant aquest mes de forta calor, i per una raó o altra, el nom de Sitges ha aparegut un dia si i un dia no a les pàgines de la Vanguardia. He decidit classificar les aparicions estel·lars entre bones i males notícies, o entre afalacs i denúncies.

Començo per les denúncies o suposades males notícies:

1- Dia 4 d’agost es publica a la secció de Cartas de los Lectores, una foto enviada per Rosa Lafuente, que sota el títol de “Gatos que se adueñan de la acera”, es denuncia la dificultat de molts vianants de passar per la cantonada de l’Avinguda Verge de Montserrat amb Av. Benaprés, degut a la presència d’uns contenidors plens i envoltats de bosses d’escombraries i de gats que aprofiten l’ocasió per trencar les bosses i remenar el seu contingut.

2- El 5 d’agost, el mateix dia en que Ramon Francàs dóna la noticia (a portada del diari “Sitges prohibe aparcar en su paseo”) de que es prohibirà aparcar cotxes al Passeig de la Ribera i la Fragata, entre les cartes dels lectors apareixen dues missives que fan referència al nostre poble. La primera és la de la senyora Maria Pilar Maestre en la que explica que fa uns anys va venir a viure a Sitges i que ara, i com a conseqüència d’algunes decisions preses per l’Ajuntament sitgetà, i ara es penedeix d’haver-ho fet. (Alguns pensaran, doncs torna a Barcelona, però, i els de Sitges on poden anar quan el seu poble estigui totalment desgraciat?.)
La segona carta la firma Martine Roc-Wainstead, on fa un comentari sobre la carta enviada el dia 4 d’agost en la que es parlava de la falta de contenidors.


3- El dia 10 d’agost apareix la notícia “La factura turística. El turismo genera una costosa factura a los ayuntamientos ” en la que Sara Sans fa referència a les paraules de Jordi Baijet, alcalde de Sitges, i on ens explica l’increment de despesa en serveis com són la neteja i la policia local, que durant els mesos d’estiu han de suportar poblacions turístiques com Sitges.

4- El dia 12 d’agost apareix una altra carta, aquest firmada per Cristina Rodés, en la que basant-se en la noticia de la voluntat de l’Ajuntament de Sitges de retornar a la Fragata la imatge de principis de segle XX, es queixa de la incongruència de treure les balustrades de la platja Sant Sebastià.


Aquí faig dos incisos. Primer dir-li a la senyora Rodés que les balustrades no tenen res d’històric, i que aquestes peces de pedra artificial van ser col·locades a les platges sitgetanes a meitat del segle XX i que no em sap gaire greu, ni artístic ni patrimonial, que les facin desaparèixer. Un altra tema és com les substitueixen.

Segon ,dir que ahir a la 1 de la matinada, més de 10 i més de 15 cotxes estaven tranquil·lament aparcats a la Ribera, fent cas omís a les noves senyals que prohibeixen estacionar en tot aquest recinte. Vaig fixar-me que cap vehicle tenia ni avís no multa....... temps al temps. Per cert, o es fa una actuació ràpida (que no il·lògica) en aquest espai o les diverses senyals pintades a l’asfalt, els contenidors que ara semblen posats allà com a barricada d’una manifestació, les voreres petites en comparació amb la calçada per als cotxes..... poden provocar més d’un ensurt. Haig de confessar que la meva primera visió d’aquest nou espai recuperat per als vianants em fa fer pensar en un escenari perfecte per a la pel·lícula del “Mecanoscrit del segon origen” de Manuel de Pedrolo: tot seguia allà impertèrrit, però hi faltava vida...

5- El dia 13 d’agost Joan Eche Costa, veí d’Aiguadolç, també denuncia l’estat de degeneració que darrerament està vivint aquest barri.

6- El dia 17 d’agost, es publica una foto on es veu un tram de la renovada carretera de Vilanova. El seu autor, Claudio García, es queixa de que les obres de reforma han convertit aquest espai en una zona “d’ambient desèrtic”, i que han desaparegut les places d’aparcament, els arbres i el carril bici.....

7- El dia 18 d’agost, Helga Muszwick envia una altra foto, “Tendedero en el paseo”, on es veu una caravana aparcada al Passeig Marítim. La lectora es queixa de la tolerància de la policia local amb les persones que trien el passeig com a càmping.

La veritat és que puc corroborar totalment les paraules d’aquesta senyora. Hi ha molts dies que sota la senyal de prohibit aparcar caravanes que ni ha al Passeig Marítim davant del carrers Mossèn Joan Lloveres, hi aparquen tan tranquil·lament. Però també n’ha ha de més dissimulats que troben més intimitat en els carrers interiors del sector Terramar i Vinyet.... no ho negarem, són gent amb bon gust!!!

8- El dia 20 d’agost, Alfredo Gil escriu una carta per contestar o aclarir la il·legalitat o no d’acampar caravanes al passeig. Ell diu que com a vehicle que és ( no el senyor, sinó la caravana)), aquesta pot estacionar en els mateixos llocs i condicions que un vehicle normal.

Espero que pocs caravanistes llegeixin aquesta carta, ja que només ens falta convertir el nostre passeig en un càmping de luxe.


9- El 22 d’agost, Isaac Partal, veí de Sitges, envia una foto de la C31, en la que deixa clara la seva inconformitat amb la velocitat variable imposada pel govern tripartit. En la imatge es veuen tres carrils buits i les senyals que obliguen a circular a 50km/h.


10- El 25 d’agost Ramón Francàs publica una de les seves originals noticies i amb el títol de “Chalets blindados” ens explica la despesa de 420.000 euros que ha fet l’ajuntament de Sitges per a protegir les seves urbanitzacions perifèriques contra els robatoris, col·locant càmeres i barreres.

Us preguntareu pq col·loco aquest noticia en el bloc de negatives. Doncs crec que la seguretat de Sitges va més enllà dels xalets de la Levantina, Garraf 2, Garraf Park, Rat Penat, Montgavina, Vallpineda i Santa Bàrbara. Me n’alegro pels seus veïns, però crec que tots els ciutadans tenim els mateixos drets i altres barris també pateixen delinqüència: Nucli Antic, Poble Sec, Els Molins, La Plana, Can Pei, Terramar, El Vinyet.... i 420.000 euros són molts diners!!!!


11- El dia 26 d’agost, ahir, el periodista Sergi Pàmies amb el títol “Sitges y la TDT”, dedica la seva columna a la nefasta qualitat que aquest sistema de televisió digital té en el nostre poble. Val la pena llegir l’article, segur que molts de nosaltres ens sentim identificats.

12- El mateix dia 26 d’agost es publica una carta de Mª Pilar Bermejo en la que reclama millores en una barana de ferro al carrer Sínia Morera, a l’Oasis, que des de fa molt de temps es troba en pèssim estat. Una reivindicació per la que la senyora Bermejo porta temps lluitant fins al punt d’arribar fins al Síndic de Greuges.

Aprofito per tornar a fer un incís. Seguint amb el tema que vaig iniciar amb el post sobre les meves vacances, quan vaig deixar la muntanya de la Vall d’Aran varem anar cap al País Basc. No vaig poder-me resistir de fer una parada de mig dia a Sant Sebastian, potser animada per la voluntat de visitar una ciutat germana. Vaig anar a veure les baranes de la platja de la Concha, per sort no les han posat a Sitges. Allà ja queden bé, però són molt recarregades...
Però entre els pobles que varem visitar Zarauz em va fer pensar molt. El seu passeig sense baranes, amb el mar arran de terra quan puja la marea, amb els nens asseguts amb els peus penjant, cap sensació de perill........ potser aquesta hauria estat la millor solució per a la nostra platja de Sant Sebastià.....
Ara toquen els afalacs o bones noticies

1- El dia 3 d’agost es publica la notícia de que reputats chefs s’uneixen a la campanya contra els aliments transgènics, i entre els noms que destaca hi ha el de Valentí Mongay, de la Salseta, restaurant del Carrer Sant Pau de Sitges.

2- El dia 15 d’agost, Ramon Solsona en el seu escrit fa referència a Facund Bacardí, oriünd de Sitges, i per cert, un dels meus avantpassats.

3- El dia 20 d’agost es publica la noticia que l’actor britànic Malcom McDowell, protagonista de “La Naranja Mecánica”, una pel·lícula referència del cinema fantàstic i de terror, rebrà el premi honorífic del festival de Sitges....

4- El dia 23 d’agost, en un petit requadre a la secció Dinero, ens parlen de l’exposició “Paisatges del Mediterrani”, que actualment té lloc a la Galeria Agora 3 de Sitges, on s’exposen obres del pintor Royo.
El dia 26 d’agost, fent referència a la plena ocupació dels hotels de Barcelona en amb motiu del Congrés de Cardiologia, es diu que a Sitges també s’ha notat aquesta millora en les reserves.Deixo de banda la Vanguardia, ja estic cansada de llegir crítiques i males notícies sobre el nostre poble. Algú es deixa un exemplar de El Periódico de Catalunya (en català)), i mentre passo les fulles em crida l’atenció una imatge on es veu el cul de tres nudistes passejant per una platja. Llegeixo el títol de la noticia: “Els nudistes preveuen denunciar els vetos de Malgrat i Tossa”. Passo al peu de foto: “Un grup de naturistes passegen per la Platja de Sant Sebastià de Sitges”. Una mica confosa torno a la noticia, i no hi trobo ni una menció sobre el nostre poble.

Em pregunto, això és un boicot de la premsa per fer del nostre poble un lloc invivible o és la realitat actual de Sitges?2 comentaris:

Froilan Franco ha dit...

En Ramon Francàs és el lider tant al Diari de Vilanova com a La Vanguàrdia i precisament "líder" com ell mateix explica,perqwuè "només vol temes estrictament sitgetans",si no no n'hi ha res a fer.Distingida Beli,no cal que hi facis un llarg llistat de dates,sinó només "recorddar-ne allò d'estrictament sitgetà",on ell hi escriu o s'hi relaciona.Un Periodista no de "soca-rel",sinó "estrictament partidista i socialista fins a la mèdul.la".

Criticartt ha dit...

Hola Froilan!!! la veritat és que a mi em sobten una mica els articles que firma Francàs a la Vanguardia. Si algú de fora de Sitges els llegeix, pensarà que vivim en un lloc idíl•lic on els cotxes volen per no molestar als veïns, on ningú tira papers a terra, on tothom porta samarreta pel carrer........però quan arriben aquí s'adonen que això no és així i contribueixen a convertir el poble en un cau de brutícia i incivisme: tiren papers fora de les papereres, es treuen les samarretes, criden, s'estiren a la gespa dels jardinets.....

Però tot i aquesta mala informació, si que molt partidista que escriu Francàs,més val que siguem nosaltres, els que des de les nostres senzilles possibilitats mediàtiques, fem ressò de la veritable situació de Sitges.

Fins aviat.

Publica un comentari a l'entrada