24 de jul. 2009

"ME KGO EN TÓ". UN URINARI PÚBLIC AL PASSEIG MARÍTIM DE SITGES


El 7 d’octubre de 1918, el mateix dia que s’aprova el projecte d’urbanització del sector de Terramar, ja s’encarregà a l’arquitecte Josep Maria Martino el projecte per al futur Passeig Marítim. Aquesta important obra, que tenia com a principal objectiu unir el Sitges antic amb el Sitges més modern sorgit amb la creació de la ciutat-jardí de Terramar, es va realitzar en diverses etapes. En una primera fase es va urbanitzar el tram que anava des de l’Avinguda Sofia fins a l’Avinguda de Gaietà Benaprés, projecte aprovat l’any 1923. Un cop finalitzada la construcció iniciada el 21 de desembre de 1925, aquest va ser inaugurat el 23 d’agost de 1926 amb el nom d’avinguda de Turisme, nomenclatura que va canviar l’any 1927 a Avinguda d’Alfons XIII, una tendència que seguiria al llarg dels anys basant-se sempre en la convulsa situació política que viuria España a partir dels anys 30: Passeig de la República, Passeig Verdaguer, Paseo Primo de Rivera, Paseo General Franco..... fins a l’actual Passeig Marítim. Davant de la bellesa del nou passeig, durant el mes d’agost de 1927, l’ajuntament encarregà a Martino el projecte de millora del passeig de la Ribera, que consistia principalment en eixamplar el tram que anava des de l’estàtua del Greco fins a la Punta.

Aquesta unificació del poble va seguir amb la urbanització de les terres que separaven els dos sectors, fent que l’any 1924, s’aprovés el projecte general d’urbanitzar el sector del Vinyet, i no es fins l’any 1927 que s’aprova el traçat longitudinal de 19 carrers en aquest sector. L’any 1928 es vas obrir l’Avinguda del Vinyet, entre l’avinguda Sofia, inaugurada l’any 1920 i el carrer Prat de la Riba.Són molts els sitgetans que cada dia, ja sigui de bon matí o al vespre, van a caminar pel passeig, i tenen com a punts de sortida i arribada principals dues estàtues molt importants per a la nostra història: la de El Greco, bella obra de Reynés situada al Passeig de la Ribera, i el monument al Dr. Benaprés, més coneguda entre els sitgetans pel simple nom de l’”Estàtua”, original estructura de pedra ideada per Miquel Utrillo i en la que hi ha un interessant relleu realitzat per Enric Casanovas, escultor lligat a la nostra vila gràcies a l’amistat que l’unia al pintor sitgetà Joaquim Sunyer.

Doncs des de fa uns dies, més concretament, des d’aquesta setmana, els sitgetans tenim un nou punt de referència, més exactament davant de la coneguda platja del Sausalito, espai emblemàtic del poble que fa poc menys d’un mes va celebrar els seus 20 anys d’història. L’Ajuntament de Sitges ha col·locat un URINARI públic al bell mig del mundialment reconegut Passeig Marítim.
Com si es tractés d’un auto-monument a la política duta a terme darrerament pel nostre consorci, aquella que es basa en el lema de “nos kgm en todo”, s’ha instal.lat un horrible bany que trenca totalment amb la bella perspectiva d’un espai que en pocs anys arribarà al seu centenari.

Alguns em diran que és una deferència vers les necessitats d’aquells turistes barcelonisn de luxe de Barcelona que venen a Sitges gràcies a la nova campanya publicitària pagada per l’Ajuntament, és a dir, per tots nosaltres, que sota el lema “Avui fa un dia Sitges” els convida a venir a conèixer un Sitges a part de la platja: cultura, arquitectura, botigues....., però calia col·locar aquest “mamotreto” gris en un lloc tan emblemàtic? Pq no van fer una pas subterrani per sota de la banyera-escombraria que fa de base a la bella escultura de la Sirena, obra de Pere Jou, i ja que no l’han tret, tal i com va anunciar el regidor d’urbanisme fa uns anys, com a mínim li donen una utilitat a tan horrorós element arquitectònic? .

Un cop més amb actuacions com la d’aquest urinari, l’Ajuntament ens torna a demostrar el poc respecte i el poc amor que senten pel nostre poble.
1 comentari:

Froilan Franco ha dit...

Teniu tota la raó,amics del Passeig.L'urinari públic al bell mig és el ressò de l'anunci als autobussos.Com que Sitges ja fa temps que deixa d'ésser una "entranyable Vila" per un "fosc ciutat" i si no a les proves:barracots escolars a la Plana del Vinyet,el monstre al Passeig per mostrar-nos l'Estàtua d'en Pere Jou,la Plaça dura Sant Sebastià i ara l'Urinari...i el que vindrà i si no...observeu el que fan al pati del CEIP Esteve Barrachina en aquests dies,a prop del C/ Isabel Julià...!
Ja m'agradaria i molt, demanar en Xavier Fernàndez i Medrano,regidor d'Educació,d'Ocupació,de Formació i de Civisme i pare de la Carola de TV Maricel,que "amb tants càrrecs" que,si més no,s'acabin de fer aquestes coses que no agraden i fan mal a la vista.
Enhorabona,Beli!

Publica un comentari a l'entrada