19 de març 2009

SOS MONUMENTS VISITA SITGES


Avui si que toca parlar de la visita que els membres de SOS Monuments van fer a Sitges el dissabte passat. Ells van venir amb la intenció de conèixer l’arquitectura i l’art del nostre poble, però la meva intenció personal era aprofitar la seva vinguda, no sols per mostrar els millors recons de Sitges, sinó per denunciar la greu situació de conservació amb que es troben molts dels edificis catalogats i les desfetes patrimonials que s’han dut a terme al poble aquests darrers anys.
Com ja deia en el post anterior, ens varem reunir a les 10 del matí a l’estació de Sitges, i podríem dir que va ser un miracle trobar-nos, ja que a aquella hora, centenars de dones baixaven de Sitges per participar al Festival de Patchwork que es celebrava a Sitges aquell cap de setmana. Un cop tots presentats, el grup, capitanejat per Salvador Tarragó, en va endinsar pels carrers suburenses. La primera parada va ser al Casino Prado, on varem poder entrar a la sala del teatre, espai de gran bellesa que va meravellar als nostres visitants. Entre els molts elogis que vaig sentir, em va agradar el que descrivia l’obra pictòrica de Ferrer Pino com la “Capella sixtina sitgetana”.


D’aquí cap al Recó de la Calma, que us puc assegurar que res tenia a veure amb la seva toponímia. Tot i la gran quantitat de gent que entrava i sortia de l’edifici de Miramar, el Cau Ferrat semblava invisible, i el nostre grup varem poder gaudir, en la intimitat, de la col·lecció de Santiago Rusiñol.


Del Cau al Palau Maricel. La llum que brillava aquell dia a Sitges era espectacular i al entrar a la galeria del Palau Maricel Terra, un cop més perfectament flanquejada per la presència d’en Genís, els visitants van quedar enlluernats per la blancor d’unes parets acabades de pintar. Com ja és habitual, l’espai que més va sobtar als nostres visitats foren les terrasses, des d’on es té una visió única de Sitges.


Un cop visitat el Palau Maricel Mar, varem donar per finalitzada la primera part de la nostra excursió amb un dinar al Racó de l’Anna a la Plaça Espanya.
Per la tarda varem passejar fins a Terramar, i els membres de SOS Monuments, varen poder en primera persona l’estat d’alguns dels edificis que es troben en greu estat de conservació, com és el cas de la Residència Helvètica; les versions dels edificis racionalistes com Nurillar i El Barco; i les construccions de nova planta.


SOS Monuments és una Associació per a la Defensa Cívica del Patrimoni Cultural de Catalunya. Aquest grup, format per professionals de disciplines diverses com arquitectes, periodistes, historiadors o geògrafs, va signar un manifest l’any 1997 en el que es reclamava la necessitat de conservar el nostre patrimoni. Entre les reivindicacions més destacades realitzades per aquest grup hi ha les manifestacions per impedir la destrucció de l’edifici de la presó Model de Barcelona, o la que pretenia derruir les quatre darreres plantes de l’edifici situada al costat de la Casa Batlló de Gaudí, situa al Passeig de Gràcia cantonada Aragó de Barcelona, una remunta que impedeix una bona visió de l’edifici modernista.


Esperem que la visita hagi servit per alguna cosa més que lluir lluir les belleses de Sitges, que en té moltes, i que entre tots els que estimem el nostre art, i lluitem per la conservació del nostre patrimoni, fem alguna acció que ens permeti conservar el que es nostre. Potser algun dia obtenim un premi com el que van guanyar el grup de defensa de l'alzinar del Tibidabo.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada