9 de febr. 2009

ENS HAN TORNAT A MARCAR UN GOL, I FORA DE JOC.

Quina sorpresa!!! Mentre tothom mira cap al nou terra del Cap de la Vila, jo m’he quedat al·lucinada amb la nova façana de la casa Ferret de Querol al carrer Parellades 3. Un cop més ens han marcat un gol, i la bonica casa de 1890 ha desaparegut totalment. Seguint la tendència actual, Sitges ha perdut impunement i amb el consentiment de tots, un altre edifici que formava part del catàleg arquitectònic del nostre poble.

Ja el 20 de febrer de 2007 jo posava en dubte la necessitat de reformar aquest edifici, juntament amb l’afegit d’un pis més. Doncs aquí en tenim els resultats. Si llegim la descripció que es fa de l’edifici en el catàleg del patrimoni, així com les obligacions a l’hora de reordenar la façana en cas d’aixecar-hi un pis de més, ens adonem que no hi ha res que coincideixi. Han desaparegut les pilastres i els capitells, així com les llindes, la cornisa... Per cert, conservar la façana i els seus elements no vol dir fer-ne uns de nous, sinó mantenir els motius originals tant pel que fa a materials com a formes.

CASA J. FERRET I DE QUEROL Nivell de protecció V Nº d’identificació: 187Carrer de les Parellades, 3
1890

“Edifici de planta baixa i pis. La façana està formada per dos eixos verticals, cada un amb tres obertures, en les quals es veu la voluntat de donar una jerarquització als pisos.En destaca el primer, el qual està format per dos balcons decorats amb abundants elements ornamentals eclèctics: pilastres amb capitells compostos emmarcant les obertures i llindes sobre les quals se situa una potent cornisa amb dentellons i antefixes. En aquest punt també destaca un ric motlluratge, el qual, seguint la línia del pla de façana, serveix per unir les dues obertures, així com per formar una divisió horitzontal. En el segon pis es troben dues obertures rectangulars, emmarcades per senzilles pilastres i connectades per una motllura. L’edifici acaba amb una sortida cornisa amb permòdols i està coronat per una senzilla barana.”
En la fitxa llegim: Conservació de la façana. Reordenació de la planta baixa, recuperant les proporcions dels buits i retirada dels expositors i refer la façana del passatge amb la possibilitat d’obrir-hi obertures. En cas d’afegir-hi un pis, el segon pis tindrà la mateixa alçada que el primer, traslladant-se l’actual segon pis al tercer.En cas de substituir-se l’edificació per una de nova s’haurà de complir les normes de composició donades en aquest Pla Especial, l’alçada regulada d’aquesta nova casa serà la mateixa que s’obté per aplicació de la disposició anterior d’aquesta fitxa.Detall dels balcons de la façana original de la casa abans de modificar-la.

Decoració actual de les finestres del primer pis de la casa


Però la meva sorpresa no es va quedar amb la casa Ferret de Querol, sinó que en una de les cases que des de fa molt de temps estan restaurant al Passeig Marítim 73, l’hi ha tornat a sortir “un bolet”.

A la Villa Capri, obra d’Adolf Florensa, i que està sent restaurada, segons consta en la placa descolorida que penja de la porta, per José Antonio Coderch Giménez, fill del mític arquitecte català. En el ple del 7 de febrer de 2006, s’aprova la llicència per a “una reforma integral” de l’edifici ja existent. El pitjor és que durant uns dies vaig tenir l'esperança que aquesta nova reforma fes desaparèixer la caixa d'escala de sobre la teulada, una construcció que trenca amb la bellesa de la façana de la casa. Tot i que aquest afegit ja estava a la casa abans de la reforma actual, haria estat bé fer-la desapareixer, però ha tornat a sortir com un bolet...

Foto de la casa durant els primers mesos de reforma.Fotos de la façana avui amb el "bolet" incorporat.

1 comentari:

Florenci Salesas ha dit...

Em sap molt de greu pel que suposa de que a mi també em picaran el crostó, però em mullo: estic d'acord amb tu a 100%, en ambdós casos.
No crec que opinant fem mal a ningú, ans al contrari. Com me n'alegro que una experta en arquitectura faci crítiques d'aquestes! Quan em posava a despotricar sobre segons quins nyaps, quedava com un conservador empedreït, un torracollons que no vol que es canvii res, i no ho sóc; o en tot cas és una visió molt incompleta del que sóc.
Per part meva, doncs, recolzament total.

Publica un comentari a l'entrada