28 de gen. 2009

Moció de censura a la gestió de la Regidoria de Cultura de Sitges

Aquesta foto no té res a veure amb el text, però l'he trobat avui en un blog i m'ha encantat, així que la poso per poder-ne gaudir tots.


En el Ple Municipal de l’Ajuntament de Sitges que es va celebrar el dilluns a la tarda, es van tractar diversos punts, alguns d’ells molt interessants i d’altres una mica banals. Entre els temes que jo vull destacar hi ha la moció de censura presentada pel grup de CIU, al model de gestió de la Regidoria de Cultura, dirigida per Gabi Serrano.

Entre les demandes que l’oposició fa al regidor és la de que expliqui les causes per les que des del 14 d’octubre de 2006 no es convoca el Consell de Cultura, reunió a la que jo vaig assistir. Jo també m’ho he preguntat varies vegades, ja que des dels seus inicis jo vaig formar part del Consell, però seguint una tendència molt utilitzada per l’Ajuntament de Sitges, el silenci “administratiu”, ja que si durant més de dos anys no ens hem reunit, i tot i que no hem rebut cap notificació, he arribat a la conclusió de que aquest grup s’havia dissolt. Serrano va dir al ple que ja ha parlat amb els nous components del Consell de Cultura i que properament els convocarà. Però aquesta explicació ja fa dos anys que la dóna i fins ara res de res.

Un altre dels temes que es van tractar al ple va ser el de l’organització de l’exposició homenatge a Martin Luther King als EEUU. El representant de CIU va fer patent la seva sorpresa per la mostra, l’existència de la qual diuen que van conèixer per una noticia publicada recentment a la premsa, i per l’elecció del personatge que es pensava homenatjar. Van reclamar els mateixos esforços econòmics, de gestió i d’organització, a l’hora de preparar activitats relacionades amb la cultura, l’art, la història i la societat sitgetana.


Davant de la indignació de gran part de la població de Sitges per el gran pressupost destinat al projecte, es va demanar la publicació dels pressupostos, partides i espònsors que ajudaran a pagar els més de 300.000 euros que es creu que costarà aquesta mostra. També es va preguntar al regidor de cultura si havia cobrat 4.000 euros per realitzar el comissariat, cosa que ell va negar, explicant que els treballs d’organització de l’exposició entraven dins del seu sou com a regidor, fent esment a la “sort” que ell tenia de conèixer molts dels artistes que es proposaven per a apartar obres. El representant de Nou Horitzó, va preguntar per quin havia estat el criteri per a l’elecció dels cinc artistes relacionats amb Sitges que aportarien els seus treballs a l’exposició. El regidor va dir que eren pintors que darrerament havien exposat al Miramar.

Aquí entro jo, ja que també voldria saber quin és el criteri de la regidoria de cultura per triar els artistes que poden exposar al Miramar o al Mercat Vell. I seguint amb els cinc artistes de l’homenatge a Martin Luther King, per que no va triar els que havien exposat al Mercat Vell?, o perquè no algun dels molts pintors sitgetans ( i no solament relacionats amb Sitges), que van participar a la mostra del Mercat d’art del Passeig de la Ribera? Hi ha moltes preguntes que espero que el nou Consell de Cultura podrà contestar.

Aquest “no entendre res” dels sitgetans davant de les darreres propostes culturals organitzades des de la regidoria de cultura, deixant de banda excepcions com el conte de reis, un llibre bellíssim tant pel que fa a les il·lustracions com al text o les diverses activitats organitzades per “reivindicar” la figura de Miquel Utrillo, van quedar representades en l’entrevista que Josep Bargalló, actual president de l’Institut Ramon Llull, un dels membres organitzadors de l’exposició Marin Luther King, va realitzar el mateix dilluns 26 de gener, al programa “Versió Rac1” de Toni Clapés.


Quan Clapés li pregunta a Bargalló sobre la tria de Martin Luther King com a persona per promocionar Sitges i Catalunya als EEUU, ell també va explicar la seva perplexitat davant d’aquesta elecció, fins al punt de que explica que quan se li va proposar l’exposició va preguntar al regidor de cultura de Sitges, Gabi Serrano, si Luther King havia anat de vacances al nostre poble. Val la pena escoltar l’entrevista que us poso en aquest link, el millor és el senyor Marcelí, que amb tot el criteri pregunta el per que no es va portar als EEUU una exposició sobre Rusiñol, ja que els americans ja saben perfectament qui era Martin Luther King.


Esperem que poc a poc, i a cops de mocions de censura inútils ( per la majoria de l’Ajuntament), manifestacions o el que calgui, els nostres dirigents s’adonin que no som idiotes ni cecs i que no ens poden donar gat per llebre ( o rajoles fosques per rajoles clares.... ja m’enteneu!).


5 comentaris:

Xavi ha dit...

M'agradan molt es teus escrits sobre Sitges on jo he passat molts estius de la meva infantessa a C'an Girona, aquesta foto de la platja de Sant Sebastià és maquissima, deu ser dels anys 50 ó 6o, ho dic pels models dels cotxes i per la poca contaminació urbanística existent.

Cordialment
Xavi

JMF ha dit...

Hola Beli,
Comparteixo amb tú el neguit i la perplexitat de tot el que envolta la regidoria de Cultura de la Vila.
Respecte a l'expo.King, tema que he seguit atentament, alucinaràs quan vagi sortint tota la informació, és increïble (NO hi ha finançament).
En quant al Ple, que vaig seguit amb atenció, em va decepcionar molt la no participació de la regidora d'ERC i del de AxS, viure per veure.

T'emplaço a un texte que sortirà aquest dissabte a l'Eco.

Criticartt ha dit...

Primer de tot, moltes gràcies Xavi per donar-me ànims i espero que segueixis llegint-me.

JMF, vaig quedar al•lucinada quan ERC i Nou Horitzó, tots dos partits que en els darrers anys han ocupat la regidoria de cultura, votessin en contra de la moció. Ja sabem que aquesta acció era simbòlica, ja que amb la majoria entre PSC i en Serrano, era impossible tirar-la endavant, però era un gest. Quan en Marc Martínez, de NH i que havia estat regidor de cultura, va dir que votava en contra, vaig tenir que tirar enrere la gravació per assegura-me’n que ho entenia bé. D’esquerra encara em deixen més parada, però ells sabran.
Ja tinc ganes de tenir demà l’Eco a les mans, estic molt intrigada.

Moltes gràcies per llegir-me. Fins aviat.

JMF ha dit...

Malgrat la argumentació badoca del Sr. Martínez (que té a veure haver estat regidor de cultura amb no poder condemnar una cosa que a TOTES LLUMS és com a mínim opaca), finalment aquest va votar a favor de la moció.
Lo sorprenent (per mí) és l'abstenció de la Sra. Parés i del Sr. Bosch. (???)

Criticartt ha dit...

Gràcies per la correcció. Me’n alegro moltíssim tenir que rectificar el meu comentari i saber que NH va votar a favor de la moció. La veritat és que escoltant Radio Maricel no ho vaig entendre del tot, i per això ho vaig tornar a passar, potser sense posar-hi molta atenció. Em va semblar estrany que Marc Martínez votés en contra, però per sort estava equivocada.
A mi no em va sorprendre gens el vot d’ERC i de Bosch, la veritat és que jo he comentat més l’estranyesa per Nou Horitzó que per ells, ja que des de fa uns anys (potser quan van formar part del govern socialista?), aquests dos grups municipals fan coses fora de lloc i gens normals per ser partits de l’oposició.

Publica un comentari a l'entrada