27 d’ag. 2008

QUE ES POT FER AMB 350.000 EUROS??


Ja ha passat la Festa Major, i tot i que molts ja estan treballant, per a altres comença el compte enrere per al final de l’estiu. Serà el moment en que Sitges tornarà al seu estat més plaent, amb els carrers buits i retrobant-nos amb cares conegudes, que tot i que en cap moment han deixant de passejar pels carrers de la nostra vila, si que han quedat amagades darrera de les moltes persones desconegudes i anònimes que durant tot l’estiu han “envaït” Sitges.

Tot i que com ha dit Ramon Soler, president de la Comissió de Festa Major, aquest ha estat una bona Festa Major, no crec que tothom hi estigui d’acord. D’aquest any recordarem la cara deformada del Cubanito, el qual va patir dues “agressions injustes”, la primera d’elles dins del mateix edifici de l’Ajuntament pocs minuts desprès de ser engalanat per a la festa; la tristesa, indignació i ràbia de les “cubanites”, les quals han perdut hores i hores amb aquests petits gegants. També estava molesta la gent que intentava ballar la sardana al Cap de la Vila desprès de l’entrada de gralles. Jo era una d’aquestes, i puc assegurar que vaig canviar de rotllana més d’una vegada, ja que la gent que anava cap a la platja em van donar més d’una trepitjada......

Potser sóc poc folklòrica, però la meva indignació ha sorgit amb força aquest matí quan he llegit al Diari econòmic Expansión, que l’Ajuntament de Sitges s’havia gastat 350.000 euros durant els set dies que dura la Festa Major, i dels que 50.000 euros es destinarien a pagar els 4 concerts.

Durant l’entrada de gralles, un grup de nois i noies portaven unes samarretes molt originals on feien un càlcul sobre la quantitat de coets, gralles, banderes de Sitges, cerveses, timbals o carretilles que s’haurien pogut comprar amb els 193.720 euros que va costar l’escultura de Subirachs que dona la benvinguda als visitats i autòctons de Sitges. Tenen raó, però també hauríem de pensar amb la quantitat de coses que podríem fer els diners que ha costat la Festa Major, i si a aquesta quantitat li sumem el cost de les diverses escultures que decoren les rotondes sitgetanes, els milions que es necessiten per organitzar el Carnaval, etc..., ens adonarem de la multitud de possibilitats d’accions (culturals, urbanístiques, patrimonials, socials..) que es poden dur a terme per part d’un Ajuntament que només està endeutat per al que ell vol.

Proposo que cada un de nosaltres faci un càlcul orientatiu de la quantitat de diners que es perden a Sitges, i dic es perden, ja que dubto molt que durant els dies que ha durat la Festa Major, i veient el “turisme” que ens ha visitat durant les festes, s’hagi recuperat aquesta gran inversió, i que un cop amb la xifra al cap, pensem a quina partida municipal destinaríem aquesta milionada.....

17 d’ag. 2008

TORNA A PUJAR LA TEMPERATURA


Acabo d’arribar de la muntanya, hi la primera sensació que he tingut al “aterrar” ha Sitges ha estat la de rebre “un cop de puny” de calor. Aquests dies a la Vall d’Aran podíem gaudir de temperatures tan impensables aquí com són menys de 10 graus a partir de les 9 del vespre i de 14 a 19 durant el dia. A muntanya es notava la tan comentada crisi. En comparació amb els altres estius, podríem dir que la falta de gent era visible, sobretot pel que fa a l’ocupació hotelera i de restaurants. Un cop a Sitges he arribat a creure que tothom està aquí, ja que era impossible sonar dos passos seguits tant al Passeig com al Cap de la Vila.


Però potser aquestes calors de l’estiu han trastocat a algunes persones, i entre aquestes i podem incloure els agents de la Policia Municipal de Sitges. Per primera vegada en tot l’estiu (sempre traient els deu darrers dies), he vist a dos policies a les 5 de la tarda posant sancions als cotxes mal estacionats a l’Avinguda Mare de Déu del Vinyet. Jo no dubto que aquesta acció la realitzin cada dia, tal i com em va assegurar un policia el dia del concert al Passeig, però us puc assegurar que fins avui no havia tingut l’oportunitat de veure més de tres cotxes seguits amb la multa al parabrises.


En un primer moment m’he pensat que potser era fruit d’un nou ( i lògic) raonament de l’Ajuntament de Sitges, però quan he agafat l’Eco de Sitges d’ahir, i entre tots els articles, anuncis, opinions.... referents a la Festa Major, m’he trobat amb la carta “Volem Sitges Net” que firma el Grup Municipal Convergència i Unió, m’he adonat de que potser no es tracta d’un acte purament sorgit de la bona voluntat del consistori. Utilitzant com a títol un lema que durant els darrers anys de la dècada dels setanta es va fer molt famós a Sitges, el grup de la oposició escriu sobre els actes incívics que porten anys deslluint la imatge del nostre poble i que semblen invisibles als ulls de l’Ajuntament, però no als de molts sitgetans. he pensat que potser era un acte de reacció puntual.


Tot i que està molt bé aquesta denúncia, no creieu que arriba una mica tard? Ja fa anys que aquesta degradació de Sitges s’està fent més evident i notable, però pq no s’ha dit res fins ara? . Bé, deixem la Festa amb pau, ni que sigui durant una estona......

6 d’ag. 2008

DE FORA VINGUEREN QUE DE CASA ENS TRAGUEREN
Foto d'avui dia del Vinyet al PAsseig Marítim davant del Club de Mar

Hi ha coses que no s’entenen, i entre aquestes es troba el tipus de turisme que des de fa un temps visita Sitges. Només cal caminar una mica pel Passeig i et trobes qualsevol tipus d’acta incívic. Les voreres plenes de cotxes mal estacionats, que impedeixen als vianants anar per on els hi pertoca, i posant en perill a tots aquells que portem cotxets de nens; caravanes estacionades al mateix Passeig amb taules, cadires i hamaques al carrer......però els Mossos i la Guardia Urbana passa per davant varies vegades i no els treu.

Però ja ho sabem, el nostre poble és com la selva pels de fora, i el control extrem pels d’aquí, i un exemple clar d’aquesta afirmació la varem poder viure el diumenge passat quan la policia local es va presentar al Passeig, davant de la Reserva, per demanar a un grup de músics sitgetans que realitzaven un concert , el permís per tocar. Evidentment el tenien, però la policia els va fer plegar a les 9 en punt, ni un minut més, sense donar-los la oportunitat de realitzar el darrer tema que ells ja ens havien anunciat. Per cert, just on hi havia aparcat el cotxe de la policia, també hi havia més de cinc cotxes dalt de la vorera, i tot i que aquests no estaven sancionats, cosa que se’ls hi va fer veure als “urbanos”, un cop dissipat el concert ells van marxar sense posar ni una sola multa a aquell munt d’incívics.............Però ja ho diu la dita” de fora vingueren que de casa ens tragueren”. I jo com m'ho crec, vaig a provar sort uns dies a la muntanya.

1 d’ag. 2008

SITGES ES MOBILITZA QUAN NO TOCA


Avui, la tranquil·litat estival de la que encara poden gaudir entre setmana alguns veïns del Passeig Marítim s’ha vist bruscament interrompuda per una música estrident i amb un volum exagerat. Un enorme tràiler amb la cabina transparent ha aparcat en ple Passeig, amb l’objectiu de mostrar i promocionar el cotxe que lluïa dins de la seva urna de vidre. La marca Seat ha triat una manera massa contundent per promocionar el nou disseny del seu ja etern model Ibiza.

Però aquest “papa mòbil” del cotxe no anava sol. Per si no fos suficient la seva immensa presència i la més que musical aparició, la sorpresa anava amb una comitiva de 10 cotxes d’un blau estrident, dels quals han baixant un grup de nois i noies que convidaven els pocs curiosos i turistes, que a les sis de la tarda han gosat sortir al carrer.

Per sort, la pressió d’alguns veïns, indignats per l’arribada d’aquest convidat inesperat, ha fet que els responsables de la “caravana de cotxes decidissin canviar la seva ubicació. M’agradaria saber cap a on s’han dirigit, ja que la monstruositat del camió no permet gaires moviments.

Ah, durant la mitja hora que ha durat l’enrenou, un noi molt amable, al que de forma simpàtica ja li he preguntat si tenien permís de l’Ajuntament per dur a terme aquella promoció i no m'ha sabut contestar, ja m’ha fet socia del Club Seat. Aquesta nova afiliació no em servirà per res més que per rebre un missatge més d’aquells que ni els obro, i veure que dins del Civisme que proposa Sitges, tampoc hi deu entrar la contaminació acústica.

La meva curiositat m’ha fet entrar a la pàgina web d’aquest Club, i he descobert que la promoció es coneix com a SEAT EXPERIERNCE TOUR, i que no estic ja Sitges, ja que si faig cas del mapa que apareix a la pàgina i en el que s’hi mostra el recorregut del “camión urna” sic., aquest no tenia previst parar a Sitges, ja que per avui l’Agenda marcava Barcelona i Vilanova i la Geltrú. Però que tindrà Sitges que tot ens ve a parar aquí?