11 de des. 2008

LES PRESSES MAI SÓN BONES...

Aquest dies he anat a la Cerdanya, i passejant per Puigcerdà m’he trobat amb la plaça del poble aixecada, igual que si hagués anat per Sitges. La situació és més o menys igual en tots dos casos. A les botigues de Puigcerdà, on volen fer peatonal la plaça del campanar, hi ha cartells on s’agraeix als compradors la seva paciència per les molèsties que provoquen les obres, i els comerciants demanen perdó per la falta d’espais per aparcar. Evidentment jo no tinc res a dir, però crec que la idea, tant la de demanar perdó, com la de peatonalitzar la plaça, és molt bona.
Pel Pont de la Puríssima la Cerdanya estava “a tope”, semblava impossible que estiguem vivint la crisis econòmica actual. Com sempre, amb aparcaments a la plaça com sense, era impossible passejar per Puigcerdà, però tots els cotxes havien aparcat. Així doncs, crec que fer la Plaça sense cotxes no és mala idea, ja que ara es podrà gaudir molt més de l’espai i de la magnífica torre del campanar, darrer vestigi de la gran església gòtica de Santa Maria, destruïda durant la guerra civil.


Però el debat entre els habitants de Puigcerdà sobre la viabilitat d’aquesta proposta va molt més enllà. Es veu que les obres de remodelació de la Plaça de Santa Maria van començar sense una prospecció arqueològica anterior, pas imprescindible si pensem que antigament, al voltant de les esglésies s’hi situaven els cementiris. Doncs quan les excavadores van iniciar el moviment de terres, una sèrie de veïns que passaven per allà van poder fer fotos amb les càmeres dels seus telèfons mòbils, de diversos ossos que pertanyen a cossos humans. Aquest fet va ser denunciat, i tot i que en un primer moment l’Ajuntament va negar aquestes troballes, les evidències i les proves gràfiques eren més que evidents, obligant al consistori a parar les obres, i ha enviar-hi un arqueòleg per a que hi fes els estudis pertinents. El resultat d’aquests va ser que es tractava d’ossos sense cap mena d’importància arqueològica, evident. Les presses mai són bones, i els protocols d’actuació en qualsevol tema, estan per complir-se. No hauria estat més fàcil, i més respectable, aixecar primer totes les tombes i posar els ossos en una ossera comú al nou cementiri?. Ara que tant es parla de la memòria històrica, crec que tothom té dret, per molts anys o segles que faci que estigui mort, de tenir un enterrament digne. Evidentment aquests ossos no tenen un com importància arqueològica, però si que tenen un passat, que per molta pressa urbanística que tinguem al segle XXI, també s’ha de respectar.


Però casos com aquest han passat moltes vegades, no sols parar obres al trobar-se un possible vestigi arqueològic, com la sitja que fa pocs mesos es va estudiar al Cap de la Vila, sinó quan es va fer la reforma de la Plaça del Baluard, davant de l’església de la Punta de Sitges, d’on també hi ha cròniques en que ens parlen de l’aparició de diverses tombes, ja que des del segle X, aquest espai havia estat ocupat per un cementiri.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada