7 de nov. 2008

POTSER SÓN MASSA GROSSOS, PERÒ DE COLOR "BLAU SITGES"


Fa dues setmanes que no passo per davant de les cases del Carrer Sant Josep número 5 i 7, just a la confluència entre els carrer el carrer Sant Gaudenci, i per aquest motiu, no se si avui encara estan en peus o ja han estat derruïdes. Tal i com queda gravat a la dovella central de la porta, la clau, aquestes van ser construïdes l’any 1799. Aquest cap de setmana hi intentaré passar per fer la meva particular “visita d’obres”.

Durant el darrer quart del segle XVIII, Sitges experimentà un gran increment demogràfic, cosa que propicià l’obertura de nous carrers com els de Sant Gaudenci, Sant Josep i Sant Bonaventura, projecte dut a terme pel propietari dels terrenys, el senyor Josep Bonaventura Falç, el qual l’any 1793 hi va construir la seva nova casa, que amb els anys s’acabaria coneixent com la Casa Llopis i que actualment ocupa el Museu Romàntic. La data de la seva construcció la sabem per l’inscripció que apareix a la llinda de la porta del carrer Sant Gaudenci.
Tornant a les cases del Carrer Sant Josep. Un cop urbanitzat aquest terreny, van ser diverses les cases, molt més modestes que la Llopis, les que es van construir en aquest carrer. Però un cop més, Sitges tornarà a perdre part del seu patrimoni arquitectònic, sense que res es pugui fer per ell. En el ple de l’Ajuntament de Sitges del 23 de juliol de 2008 es dona via lliure a l’enderroc de les dues cases, sense que se li doni cap importància a aquestes construccions, gairebé únics exemples de l’arquitectura popular de finals del segle XVIII a Sitges. Però la meva sorpresa va anar més enllà. Algú ha decidit que l’arc de pedra de la porta es tornarà a col·locar un cop aixecada la nova casa de vivendes, o si més no, aquestes pedres es col·locaran en algun altre lloc.

Aquesta deducció la trec dels impressionants números que marquen, de forma ordenada i amb un blau (de Sitges, quin detall), cada una de les dovelles que la conformen. Espero, desitjo i anhelo, que la pintura utilitzada per a aquest interessant treball artístic, es pugui netejar sense la necessitat d’utilitzar productes corrosius, ja que si això és així, el treball que decora la clau de volta, i en la que hi ha inscrit 1799, l’any de construcció de la casa, quedarà molt danyat. Sempre i quan no es vulgui regravar, i posar-hi la data de la nova obra, cosa que potser seria més lògica i més indicativa per a generacions futures d’historiadors sitgetans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada