26 d’oct. 2008

PLAQUES I INSCRIPCIONS, ELEMENTS FONAMENTALS PER A LA CATALOGACIÓ

Casa Petit, actual Hotel Subur Marítim, en una foto de finals dels anys 30.
La falta d’expedients a l’Arxiu Històric Municipal de Sitges, es veu recompensada amb la donació dels arxius professionals i personals de molts arquitectes a l’Arxiu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Aquest és el cas de Josep Maria Martino(1891-1957), la família del qual va decidir l’any 1992 de fer donació a l’arxiu del COAC de més de 200 expedients firmats per Martino entre 1917 i 1953. L’estudi de tots aquest documents, contrastant-los amb les llicències d’obres que es conserven al a l’arxiu sitgetà, han ajudat a conèixer millor l’obra de l’arquitecte, alhora que ens ha servit per trobar el veritable autor de projectes que per aproximació, i per falta d’informació en aquell moment, van ser atribuïts a Martino.
Seguint una tradició molt arrelada als arquitectes de la primera meitat del segle XX, d’inclusió de plaques amb el seu nom, a les façanes dels edificis, ens ajuden a incrementar el catàleg de molts d’aquests arquitectes, i també ens serveixen per a borrar malentesos, tal i com ja varem fer amb el xalet d’Adolf Florensa que durant molts anys se li atribuïa a Martino, o la casa racionalista de Galíndez.
La casa Petit, actualment Hotel Subur Marítim, no n’és una excepció, i a la façana est de la casa hi trobem la rajola amb la inscripció A.de Ferrater Arqto, i a la pedra central de l’arc de mig punt que emmarca la porta del porxo amb vistes al mar, s’hi va cisellar l’any de la seva construcció, 1924. Tot i que ens queda molt clara l’autoria de l’obra, Josep Maria Martino el mateix any 1924 va rebre l’encàrrec del senyor Petit el projecte per a la instal·lació de la calefacció a la seva casa de Terramar. Aquest expedient d’obra es guarda a l’arxiu del COAC.

Antoni Maria de Ferrater i Bofill va aconseguir el títol d’arquitecte l’any 1918, i un any més tard ja va dissenyar diverses obres a Sitges, com les dues cases que li hi va encarregar Francesc Ferrer i Obrador; una al carrer de les Parellades 8-10, just a sobre del carrer Sant Pau, i l’altre al carrer Sant Francesc 1-3.
Ferrater i Bofill també va treballar a Barcelona, amb exemples com la Seu del Col·legi d’Enginyers Industrials (1922) a la Via Laietana de Barcelona, o l’edifici de 20 vivendes encarregat durant els anys 30 per la cooperativa La Fraternitat de Barcelona.
En el número de El Mirador del 26 de setembre de 1929, en un article titulat “Comentaris de l’Exposició”, fent referència a l’Exposició Universal que es celebrava a Barcelona, es llegeix: “Avui començarem la ressenya per un dels pavellons més agradablement moderns de l’exposició, el de la casa Uralita S.A., projectat per l’arquitecte parisenc Ch. Siclis (autor del flamant Teatre Pigalle) i executat sota la direcció de l’arquitecte barceloní A.de Ferrater”. Seguint l’estil modern d’aquest pavelló, trobem la casa del Carrer de l’Art, nº2 de Barcelona, que forma part del grup d’obres del catàleg del GATPAC.
Així doncs, poc a poc anem reconstruint la història dels diversos edificis que conformen el Passeig Marítim de Sitges, i des d’aquí agrairia qualsevol aportació sobre l’existència d’altres plaques, gravats, o elements decoratius destacats a les façanes de les cases sitgetanes, informació que ajuda molt a catalogar correctament el patrimoni del nostre poble.