6 de set. 2008

TOT I LES DARRERES PERDUES PATRIMONIALS,ENCARA CONSERVEM UN EDIFICI RACIONALISTA.

Xalet Navarra, obra de l'arquitecte Manuel Ignacio Galíndez, 1930, una magnífica restauració s durant l'estiu de 2008.
Placa del Xalet Navarra on s' indica el nom de l'arquitecte i any de construcció


Plano que es troba a l'arxiu històric de Sitges de la casa encarregada per Hugo Barug, Jack Bilbo,
a Josep Alemany l'any 1933

Ja fa dies que vaig fer referència a la magnífica restauració del Xalet Navarra, situat al Passeig Marítim cantonada amb el Passeig del Doctor Benaprés. Observant la meticulosa feina dels paletes encarregats dels treballs de reforma, em vaig fixar en una petita placa que estava situada a la paret sud de l’edifici, al costat de la porta d’entrada. Tot i el meu intent per desxifrar quin nom hi posava, al final vaig llegir: M.I CAENDEZ ARQ. Durant dies vaig donar voltes a aquest nom, però no hi havia resultats. Dies més tard, buscant informació a l’arxiu sobre uns edificis de Josep Maria Martino, remenant els projectes de l’any 1930, vaig topar amb una carpeta en la que hi figurava un nom que m’era conegut “Moreno”, el nom del primer propietari del Xalet Navarra. Escrit amb llapis i amb un interrogant hi apareixia: Calindez com arquitecte. Vaig obrir la carpeta amb pressa i devoció, però dins només hi apareixia una sol·licitud, on s’hi llegeix que el senyor Moreno presenta els plànols de la seva nova casa, obra de l’arquitecte Manuel Ignacio Galíndez. Tot i que els plànols havien desaparegut jo ja tenia prou informació que saber que es tractava d’una obra molt important pel que fa al patrimoni arquitectònic.


Manuel Ignacio Galíndez Zabala va néixer a Bilbao el 6 de juny de 1892. Als 16 anys es va traslladar a Madrid per iniciar els seus estudis a l’Escola d’Arquitectura. L’any 1918 va presentar el projecte final de carrera. Amb el títol oficial d’arquitecte a la mà va tornar a Bilbao on va treballar en projectes molt diversos. Tot i que la seva carrera va ser molt llarga, hem de destacar les obres de la dècada dels anys 30, com l’edifici del Banc de Biscaia a Barcelona (1930), o el Banc de Biscaia a Madrid (1930), el bloc de vivendes Hormaeche a Bilbao (1931) o l’edifici de la equitativa a Bilbao (1934).


És durant aquest moment més experimental i interessant de l’obra de Galíndez, quan l'arquitecte bilbaí rep l’encàrrec de construir el Xalet Navarra a Sitges. Aquest gran edifici de tres plantes és un perfecte representant de l’arquitectura racionalista que durant aquells primers anys de la dècada dels 30 començava a arrelar-se a Catalunya. Però, tot i que encara haig de contrastar algunes dades, podríem pensar que el xalet de Galíndez fou el primer edifici racionalista construït a Sitges. A ell seguiren altres com la Casa per a Hugo Barug, més conegut com el Jack Bilbo, l'home de confiança d'Al Capone, dissenyada l’any 1933 per Josep Alemany, o els tres xalets construïts l’any 1934 com foren la Casa d’Artur Roca obra de Jaume Mestres Fosas, la Casa Casabó Suqué- El Barco, de Francesc Mitjans, i la casa Joan Llopart, la Nurillar, obra de Josep Alemany. Per desgràcia per nosaltres i pel nostre patrimoni, totes elles han desaparegut, ja que el Barco i el Nurillar han sofert una reinvenció desprès de ser enderrocades il·legalment fa uns anys.

Davant d’aquest dur panorama hem de saber valorar el que ens queda, i agrair l’esforç econòmic que ha suposar la restauració del Xalet Navarra, obra importantíssima per al nostre patrimoni, no sols per la seva bellesa, sinó per que gràcies a la bona feina d’alguns, el projecte de Galíndez, un dels principals arquitectes del moviment del GATEPAC, s’ha convertit en peça única i irrepetible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada