5 de juny 2008

QUÍ ÉS QUÍ. COM ERA QUÈAhir, mentre remenava revistes de l’any 1900, vaig topar amb unes imatges molt boniques de Sitges. En el número 38 de la revista il·lustrada Hispania, del 15 de setembre de 1900, i en motiu de “las fiestas”, com titulen les fotos, apareixen tres interessants instantànies. A la primera s’hi veu el Saló de Plens de l’Ajuntament “nuevamente decorado a expensas del ilustre patricio y eminente hombre de ciencia, Dr. Robert “. En aquells moments la sala estava presidida pel retrat d’un jove d’Alfons XIII.

L’altre imatge ens mostra una “vista del Baluarte, con la escalinata recien construída e inaugurada con motivo de las fiestas”. El poble acabava d'inaugurar un dels elements urbanístics més coneguts a l'actualitat, "les escales de la Punta".

I finalment la que a mi més m’intriga. Segur que historiadors sitgetans, i principalment en Roland Sierra, autor del llibre sobre la Societat Recreativa El Retiro, ja els té tots identificats, però ara no tinc a l’abast el llibre i no us puc posar els noms de cada un dels personatges. A veure si algú me’ls pot anar descobrint: “Autoridades, hijos de Sitges e individuos de la colonia barcelonesa, reunidos en los jardines del Retiro”. No sols és original la foto, en la que no s’hi veu ni una sola dona, sinó que també sobta la descripció de la imatge. Quins deuen ser els fills de Sitges?, con es distingeixen les autoritats?, pel barret?; uns el porten alt i altres baix?; i com són els individus de la colonia?; són els que estàn en peus al fons de la foto?; Quants dubtes.......

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada