8 de juny 2008

ENTRE TOTS HEM CREAT UN MONSTRE.
Acaba una setmana dura, i pel que sembla, no només ho ha estat per a mi, sinó que llegint l’Eco me n’adono que hi ha hagut altres persones que desitjaven que arribés el cap de setmana.
La regidora d’acció social, consum i salut pública, amb important poder de decisió pel que fa a la gestió del pressupost de Sitges, ha saltat del carro just abans que aquest perdés les seves quatre rodes. Fa temps que pel poble corre la veu que l’Ajuntament no té diners, i un cop més els rumors s’han confirmat. Des del Consistori s’han aprovat crèdits per un valor superior als 10.000.000 d’euros (ho poso amb xifres pq impressiona més), posant al poble en uns greu situació econòmica, fins al punt que a partir d’aquest moment Sitges es troba tutelat econòmicament per el Departament d’Economia i Finances de la Generalitat de Catalunya. L’única cosa bona ( per a ells) d’aquest situació, és que Ajuntament, Generalitat i Govern són del mateix partit.

Ara entenc tota aquella gent que em preguntaven quan es faria l’exposició sobre l’arquitecte Josep Maria Martino, una mostra anunciada pel propi Alcalde per al més d’octubre de 2007. Quan jo els hi contestava que no es feia i que no sabia el per què de l’anulació de l’exposició, em contestaven: “és que l’Ajuntament no té ni un duro. Ja fa dies que no paguen als proveïdors”.

Com pot ser que tothom sabés el que estava passava i no s’hagi fet res per impedir que s’arribi a la situació actual. En molts altres pobles, i per problemes molt menys “catastròfics”, els seus veïns s’han plantat davant de la mala gestió del seu Ajuntament per reclamar un canvi de rumb, però nosaltres, com ja hem fet en moltes altres ocasions, em amagat el cap sota l’ala i no hem fet cap mena de cas davant de les alarmes aixecades des de diversos àmbits. Hem passat un Carnestoltes de disbauxa, una Festa Major i una Santa Tecla en que no hi ha faltat ni un sol coet, els Castells de Foc han estat més esplèndids que mai, un circuit d’enduro a la Fragata impressionant ..... Però ara, quan per Corpus el pressupost per a flors ha disminuït, quan el preu dels casals d’estiu s’ha disparat, o quan la Biblioteca s’ha convertit en un aquari de llibres per falta de millores i conservació... la gent “fa un crit al cel”. Ens queixem quan el mal ja està fet i és irreparable. Un cop més, i amb tristesa, torno a dir que tenim el que ens mereixem, el Sitges que hem creat entre tots, un espai que ja no és per a la gent del poble, sinó per a un turisme passavolant, que passeja amunt i avall del Passeig esperant totpar-se amb alguna de les distraccions que han fet de Sitges un dels llocs més populars de Catalunya per passar el dissabte.

I ara que ja hi estic posada, m’agradaria fer un darrer comentari. Des de fa un temps me m’adono que “treballar en Cultura a Sitges” té molt més prestigi que el que tenia fa uns anys. Des de sempre els regidors s’havien barallat per obtenir el poder sobre urbanisme o economia. També va tenir el seu moment d’auge la regidoria ecològica, però amb la crisi immobiliària i amb la greu situació que es troben les arques de l’Ajuntament de Sitges, ningú vol agafar problemes i prefereixen posar a Cultura, o això és el que sembla amb la nova composició del Consell Municipal de Cultura.

És molt graciós veure com ara tots els grups polítics i volen tenir un representat, i davant d’aquesta imposició, algunes de les autoritats que integren en nou consell són del més adient per formar-hi part. Pel partit Socialista Armand Paco, el regidor d’urbanisme, el mateix que fa uns dies que va dir en un acte cultural que “la seva única aportació al món cultural era fer rotondes per a que l’alcalde hi posés escultures”; pel PP, Jorge Carretero, un bon amic meu, que com a enginyer que és potser aplicarà la domòtica als museus sitgetans; n’hi ha d’altres que la seva formació humanística els fa més adients al càrrec, com són l’organista Marc Martínez, els professors Andreu Bosch i Àngels Parés, o el bibliotecari Miquel Forns. I com a president del Consell el regidor de Cultura Gabi Serrano, del que desconec el seu historial acadèmic, però dubto que tingui una formació humanística.

Per cert, un grup de gent varem formar part del Consell Municipal de Cultura durant la regidoria d’Àngels Parés. No se si va servir d’alguna cosa, tot i que us puc assegurar que hi varem posar molt de la nostra part. Ara, quan veig la nova composició és quan me n’adono de que quan va entrar el nou regidor, no van tenir ni la delicadesa d’enviar-nos un mail ( és barat i no es pot atribuir a la falta de pressupost), per “rescindir-nos” el contracte, i encara que de forma hipòcrita, agrair-nos el temps perdut. Espero que amb el temps les formes es recuperin, i que l’Ajuntament de Sitges torni a ser el representant del poble que Sitges es mereix.

P.D. Avui pel Passeig he vist unes banderoles amb un missatge si més no original que el podríem veure un una crida desesperada. En elles hi llegim: “Les botigues i restaurants de Best Sitges desitgen una bona estada als delegats del 18e Fòrum de l’Auditor Professional”. Qui paga les banderoles? Espero que no ho paguem tots els sitgetans, ja que si és així reclamo que també hi posin la nostra salutació. Tot i això, des d’aquí els hi desitjo que gaudeixin de Sitges i que no els hi plogui.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada