25 de maig 2008

CANTS DE SIRENA. VIGILA ULISES!!!


Aquest cap de setmana llegint l’article de Vicenç Morando a l’Eco m’ha passat pel cap una nova “idea lluminosa”: és possible que Armand Paco, regidor d’urbanisme de l’Ajuntament de Sitges, llegeixi el meu bloc?. Doncs segur que és impossible, però casualitats de la vida, el dia 27 d’abril jo escrivia en aquet mateix bloc sobre la necessitat de fer desaparèixer un dels espais més “horteres” de la nostra vila, l’exfont-escombraria-jardinera que fa de pedestal a la bonica escultura de Pere Jou, la Sirena. Doncs Morando explica que durant l’acte de col·locació de l’obra Al·legoria de Sitges del mateix Jou en el Maricel, Armand Paco, que exercia d’alcalde en funcions, va declarar la voluntat de l’Ajuntament de retornar la Sirena a l’espigó de la punta, espai d’on va ser retirada fa unes dècades. Espero que aquesta proposta sigui veritat, i que el trasllat es faci el més aviat possible, fent que les paraules del regidor no quedin en una “nova oferta política” que al final es queda en no res.


Però tot i les coincidències entre l’ajuntament i jo, la frase que va dir Armand Paco davant de la família Jou, la qual acabava de donar una bellíssima escultura a la vila de Sitges, és pedant i de gran prepotència: “La meva aportació al món cultural consisteix en fer rotondes, per a que l’alcalde hi posi escultures”. Amb aquestes paraules demostra el seu coneixement i el seu respecte pel món de l’art i de la cultura: CAP.


Parlant de les escultures de les rotondes. L’Ajuntament no té pressupost per pagar diversos esdeveniments culturals com concerts, exposicions, festivals de Teatre...., però pot malgastar més de 50.000 euros en l’adquisició d’una escultura, que a sobre col·loquen en el lloc menys adient. L’ obra “Bottrop”, situada a la rotonda de Can Perico, és un bell exemple dels treballs de l’artista Andreu Alfaro, però la seva qualitat queda molt minvada per la ubicació triada, ja que una obra d’aquesta envergadura necessita un espai ampli i amb perspectiva, per poder gaudir de les seves formes i volums. Però en comptes d’encarregar una escultura a dit, l’Ajuntament podria organitzar una beca-concurs entre joves artistes (catalans, europeus o mundials), apostant així per a les noves generacions, a la vegada que amb els diners que costa una sola escultura, el senyor Armand Paco podria construir moltes més rotondes, aquest cop amb l’objectiu de col·locar-hi obres de joves talents. No es parla tant dels Caus Ferrats del S. XXI?. Doncs podrien començar per becar a joves promeses.


Ah!!! No puc deixar de fer un comentari a les inundacions de la Biblioteca Popular Santiago Rusiñol. La descripció que Vicenç Morando va fer de la situació caòtica en que es trobaven algunes de les sales de la Biblioteca em va fer encongir el cor. Evidentment em va saber greu pels llibres perduts, i em vaig alegrar que els Ecos es salvessin del mullader, ja que són essencials per portar endavant alguns dels meus estudis, però la veritat és que els meus primers pensaments van ser: si la Biblioteca es troba en tan mal estat de conservació, no em vull ni imaginar com deuen estar altres edificis sitgetans?... El que no entenc és que algú pugui retreure a Morando el denunciar un fet tan destacat pel que fa al nostre patrimoni. En l’ Eco d’aquesta setmana només se’n fa una petita ressenya, que de tan ridícula que és, més valdria que no haguessin escrit res.


Pd.:Mira Vicenç, d’aquestes crítiques que has rebut per la teva crònica sobre la inundació en pots treure una conclusió bona: que et llegeixen més atentament del que tu et penses. A vegades, davant del silenci de molts al denunciar públicament actituds i fets reprovables, un té la sensació de que les paraules que ha escrit estan impreses amb aquella tinta que només es pot llegir a les fosques un cop has posat la pàgina sota la llum. Doncs com pots veure, són molts els que cada divendres i dissabte es posen la teva pàgina de l’Eco sota la làmpada, i la llegeixen d’amagat, per impedir que ningú els vegi i no tenir-te que donar la raó. Tu segueix, que jo et llegeixo a la llum del dia en un banc del Passeig Marítim.

6 comentaris:

Froilan Franco ha dit...

Molt bé i ja és hora:"La Sirena a l'espigó de la punta" i si va de debò que "La meva aportació al món cultural consisteix en fer rotondes,perquè l'alcalde posi escultures" (Armand dixit),perquè no colo.loquen d'un cop per sempre l'escultura "Bottrop" a la més lluïda i ampla rotonda,perquè -com diu la Beli- tothom gaudeixi de les seves formes i els seus volums i també,ara que en Pere Jou està més de moda que mai,perquè no ressuscitar l'Escola de l'Art del Ferro "Santiago Rusiñol" al centre de disseny de Can Pei?-.En Pere Jou i Francisco,a més de Professor de Dibuix,va ser un líder de l'Art del ferro-.Aquesta Escola de l'Art del Ferro Santiago Rusiñol,preconitzada per al C/ d'en Bosc,pateix tant com va patir el primer Grup Escolar de Sitges,que no rutllen i no se sap el perquè...-.A què s'espera...?.

Medit ha dit...

perdó per l'off-topic però, oi que no et faria res que algun dia "colés" el text sobre Le Corbusier a Sitges, publicat en aquest blog, en aquesta web?:
http://www.geocities.com/medit1976/arq10.htm

i en ma vida havia sentit a parlar del "tal" arquitecte Martino... deu ser un secret que teniu amagat a Sitges! :p

Beli ha dit...

Encantada de que publiquis l'article a la web, la veritat és que jo l'he consultat diverses vegades i està super bé. Però posa d'on surt l'article, jo si et sembla ok poso la vostra pàgina dins dels meus llocs. Per cert, Martino va treballar com a tecnic a l'ajuntement de Barcelona i entre molts xalets a la zona alta, edificis de vivendes a l'Eixample... destaca l'edifici de la Clínica Corachán, actualment molt retocat. Tens raó, a Sitges tenim un gran arquitecte i tot el meu intent per reivindicar la seva figura mai hi ha prou pressupost. Si necessites alguna cosa ja saps on trobar-me.
Fins aviat
Beli

Medit ha dit...

Gràcies, he estat recopilant una mica d'informació sobre el Corbu últimament i ni sabia que havia visitat Sitges...
No et preocupis que posaré d'on surt l'article, qui és l'autora, la data de publicació i un link directe al teu blog.

I el Martino més tard o més d'hora "caurà" a la guia... veig que al catàleg de l'expo del COAC de fa un parell d'anys, diu va ser soci numerari del GATCPAC, i a aquests els acabaré posant tots a la web, de moment només hi són els "jefes". Però de mica, en mica s'omple la... guia. :)

Salut!

Beli ha dit...

Hola Medit?, he publicat un article sobre Le Corbusier que tenia als borradors. Potser ja e coneixes, però mira l'escrit del dia 8-5-2008 d'aquest bloc. Espero que et vagi bé pel teu estudi.
Beli

Medit ha dit...

Gràcies Beli!
no havia llegit l'article del Permanyer... i la foto del suís a la tribuna del Saló de Cent tampoc l'havia vista mai!

He fet una recopilació d'articles sobre el Corbu al nostre país aquí:
http://www.geocities.com/medit1976b/corbusier6.htm

al final ha quedat una cosa bastant completa... gràcies per tot.

Salut!
Medit

Publica un comentari a l'entrada